Проф. Иво Кременски, национален консултант по медицинска генетика.

Проф. Кременски, кога има риск едно дете да се роди със синдром на Даун?

Синдромът на Даун се среща средно при 1 на 700 новородени. При тази честота се очаква годишно в България да се родят около 100 деца при раждаемост 74 000 бебета за 2008 година. Вероятността за раждане на дете с това заболяване зависи от възрастта на бременната. В повечето случаи хромозомната аномалия възниква случайно, но е установено, че колкото по-възрастна е майката, толкова по-голям е рискът за раждане на дете с Даун синдром. Например, за бременна на възраст 25 години тази вероятност е 1 на 1400, докато за бременна на 37 години е 1 на 250.

Искате да кажете, че за всяка бременна съществува реален риск да роди дете със синдрома на Даун?

Да. Обикновено, когато се случи в семейството, това е за първи път. Не е задължително майките да са над 35 години или да са имали болно дете преди това. Например, годишно около 70 от болните деца у нас се раждат от жените под 35 г., защото те са повече (80% от всички бременни).

Има ли особености при протичането на бременността?

Точно това е едно от заболяванията, които могат да бъдат пропуснати и да останат незабелязани при ултразвуковите прегледи. При него не е задължително да има тежки аномалии на вътрешните органи и те да бъде установено с ултразвук. Точно затова се предлага биохимичен скрининг, за да може от многото жени, които забременяват, да се отделят онези, които се нуждаят от диагностичното изследване амниоцентеза.

Каква е дородовата (пренаталната) профилактика?

У нас се предлагат 2 варианта на биохимичен скрининг. Ранният вариант е между 11 и 14 седмица от бременността. Той е информативен и за други 4 хромозомни болести и е достоверен в 90%. Вторият вариант се прави между 15 и 20 седмица от бременността и достоверността му е около 65%. И при двата теста се изследва кръв от бременната и се търсят определени маркери. Ако рискът да се роди дете със синдром на Даун е по-висок от 1 на 250, с бременната се обсъжда възможността това да се провери с изследване на амниотична течност, тоест тези жени са кандидати за амниоцентеза, която се прави в периода 16-19 седмица.

Единствено бременната решава дали ще се възползва от тази възможност, тъй като това изследване дава сигурен отговор дали бебето е болно или не, но носи, макар и нисък риск (1:300) от предизвикване на усложнения. Изследването на амниотична течност се покрива от НЗОК. През 2008 г. са извършени 1308 амниоцентези.

Колко биохимични скрининга са направени миналата година?

В цялата страна за миналата година са изследвани 16 980 бременни, 14 360 от тях – в Националната генетична лаборатория, която се намира в Майчин дом. По този начин е предотвратено раждането на 30 деца със синдрома на Даун. Ако бяха изследвани всички бременни в България, биха били предотвратени още 50 – 60 случая с Даун синдром.

Задължителна ли е пренаталната профилактика у нас?

Задължително е бременните да бъдат информирани за рисковете от раждането на болно дете и за възможностите за предотвратяването им. Задължително е да бъде осигурена възможност за профилактика и диагностика. Право на личен избор на всяко семейство е да се възползва от тези възможности. Пренаталната диагностика е само препоръчителна. В момента цената на биохимичния скрининг е 40 лв. Част от тези средства – за реактиви и за консумативи, се отпускат целево от Министерството на здравеопазването по Националната програма за редките болести 2009 – 2013 г.

Значи всеки може да поиска направление и да дойде да си направи изследването?

Да, с направление всеки може да си направи диагностично изследване с амниоцентеза. Засега Здравната каса не покрива изследването за биохимичен скрининг при жените под 35 годишна възраст.

Как е в другите страни?

Навсякъде диагностиката и профилактиката на генетичните болести е доброволна. За страните-членки на Европейския съюз и много други държави разходите се поемат изцяло от здравно-осигурителните системи и фондове. В някои страни има допълнителни условия. Например във Франция, ако една жена роди болно дете и не си е направила осигурените от здравния фонд изследвания, семейството само покрива всички разходи по отглеждането му. Всеки преди да пристъпи към генетични изследвания трябва да се информира и да даде писмено своето информирано съгласие. Информация свързана с профилактика на генетичните болести може да се намери в интернет страницата на Националната генетична лаборатория http://www.lmpbg.org или на телефон 9172268. Трима специалисти дават ежедневно безплатна консултация лично, по телефона и онлайн.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара