Вече за никого не е тайна, че доброто състояние на червата е от решаващо значение за здравето като цяло. Хипократ е казал това преди повече от 2000 години, но едва сега хората започват да разбират колко прав е бил. Много изследователи смятат, че здравето на червата и възстановяването на целостта на чревната бариера е една от най-важните цели на медицината през XXI век.

Синдромът на пропускливите черва, или Leaky Gut Syndrom (LGS) стана ежедневие и засяга милиони хора и дори деца. Официалната диагноза, която най-често се поставя, е синдром на раздразненото черво, но тя не покрива напълно проблемите. Синдромът на пропускливите черва е заболяване, което влияе не само на храносмилателната система, но води и до други болести и нарушава качеството на живот като цяло. Според най-нови проучвания това състояние може да е причина за хронични възпаления, хранителни алергии, ниско ниво на енергия, хронични болки в ставите, автоимунни заболявания и забавен метаболизъм.

Синдромът на пропускливите черва създава предпоставка за постоянно възпаление в организма и развитие на хронични болести, в това число автоимунни, алергии и онкология. Възпалителният процес може да тлее с години, най-често има някакъв патоген – гъбичка, вирус, на фона на който се развива алергия, непоносимост или автоимунно заболяване.

Какво се случва, когато имаме пропускливи черва?

През 2000 г. в Университета в Мериленд д-р Алесио Фазано открива белтъка зонулин (хаптоглобин), който директно участва в модулирането на чревната пропускливост, посредством повлияването на междуклетъчните плътни връзки в стената на чревната лигавица. Чревният епител работи като бариера, която задържа по-големите частици, които не бива да попадат в кръвотока. При хронично възпаление, „мрежата” в храносмилателния тракт се поврежда, което предизвиква увеличаване на размера на отворите и се развива синдром на пропускливите черва. В кръвотока навлизат различни елементи – протеини, като глутен, болестотворни бактерии и неразградени хранителни частици, токсични отпадъци, които могат да предизвикат имунни реакции.

Симптоми

Всеки на даден етап от живота си може да има подобни оплаквания, особено след продължително лечение по някакъв повод. Но ако симптомите се задържат и се влошават, тогава е много вероятно да сте развили Синдром на пропускливите черва.

  • подуване, отоци, тъмни кръгове под очите;
  • чувствителност към храни, хранителни непоносимости;
  • проблеми с щитовидната жлеза;
  • умора, замаяност;
  • хронични болки в ставите и мускулите;
  • главоболие, мигрени;
  • проблеми с кожата, като розацея и акне;
  • проблеми с отделителната система;
  • увеличаване на телесната маса;
  • хормонални проблеми, метаболитен синдром, висока кръвна захар.

Какви са причините?

Най-честата причина е неправилно и непълноценно хранене – диета, бедна на витамини и фибри; прекалена консумация на някои храни, които могат да увредят чревната система като глутен, захар, ГМО храни, конвенционални млечни продукти, хранителни адитиви, консерванти и други.

Хроничният стрес е друг фактор. Имунната система отслабва и способността й да се бори с бактериите и вирусите намалява, което от своя страна води до възпаления и проблеми с отделителната система.

Чревна дисбиоза, кандида, паразити – липса на равновесие между полезните и вредните видове бактерии в червата – може да доведе до пропускливи черва. Прекалената употреба на предписани антибиотични лекарства, чешмяна вода с хлор и флуор, както и липсата на пробиотични храни, могат да допринесат за този дисбаланс.

Токсини и медикаменти (антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, стероиди, антиациди и други). Всяка година ние сме в контакт с огромно число химикали и токсини (над 80 000). Поради тази причина аз поставям детоксикацията като задължителна част от лечението.

Инфекции и хормонален дисбаланс, третиран с потискащи терапии.

Индивидуален и холистичен подход

Овладяване на спиралата на възпалението, предотвратяване на обостряне, на този фон лечение на основното заболяване. Това са основните стъпки за овладяване на LGS. Аз лично прилагам и някои алтернативни диагностични методи, като анализ на жива капка кръв, биорезонансна диагностика, за по-добра ориентация в процеса на възстановяване. Не съм привърженик на драстичните диети и ограничения, по-скоро на елиминационен хранителен режим с ограничение на определените продукти, както и въвеждане на здравословни пробиотични храни. Цялостна детоксикация на организма, овладяване на стреса, физическа активност и подобряване на емоционалния статус също помагат. Препоръчвам също третиране на чревните патогени (например паразити), които могат да присъстват. Индивидуално прилагане на хомеопатична терапия, билки и хранителни добавки, както и варианти на катогенната диета.

Д-р Балтова е холистичен лекар. Тя приема пациенти след предварително записване на тел. 0888 836 921

Facebook Twitter Google+

0 Коментара