Казвам се Поля Новакова и съм българка. Рисуването е моят занаят. С времето открих, че рисунките ми на слънца, птици, цветя и стари български етно символи по-лесно достигат до хората във вид на приложно изкуство, което ме кара да работя в тази посока и ми доставя огромна радост.

Преди 4 години, след доста натрупан опит в компютърни компании от корпоративния сектор, поех по един коренно различен път, наречен Фреерия.  Това е арт проект, който стартирахме с  приятели. Идеята, която ни обедини – „Заедно творим различност“, отразява желанието ни да предадем на хората  цялата цветна магия от обкръжаващият ни свят.

Визията, която придаваме на всичко, сътворено във Фреерия е нашата визия за живота, такъв, какъвто е – пъстър, различен, със свой ритъм и уникален във всяко свое проявление.

Започнахме почти на шега с идеята да сме различни, магични и шарени, и да разказваме истории посредством сътвореното.

Нямах план за това ново  начинание, исках само да рисувам. Правя го върху дрехи, обувки, текстилни чанти, калъфи за книги, шапки, шалове и платна. Образите от картините пренасям върху облеклото. Така успяваме да постигнем комплект от продукти с един и същ идеен мотив и колорит. Някой от клиентите ни поставяха едно единствено условие – да направим нещо оригинално за човек, който си има всичко.

Вълнува ме историята, българските ни корени, шевиците и старите символи оставени от предците. Това вдъхнови поредица от продукти с етно елементи с красиви български имена: Змейно либе, Силата на слънцето, Силата на корена, Роден край, Слънчево везмо, Жарава, Казанлъшка китка, Самодивско хоро, Порти, Чанове, Пазителят… Даваме име на всеки един продукт, за да отразим цялата любов, мисъл и внимание вложено в него.

Интерпретирайки знаците от старото българско везмо в нови форми, се доближавам до едно по-съвременно звучене, запазвайки чистите цветове на шевиците. Във всеки отделен продукт комбинирам елементи само от една и съща фолклорна област. Вглеждайки се в пъстрото многообразие на българската народна шевица откривам цяла вселена от багри, форми и символи, подредени по един необикновен начин, символизирайки цял един живот.

Вижте изложбата на Фреерия в Къщата на София от 16 март до 22 април.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара