През 1925 година френският кулинарен критик Курнонски нарича Лион „световната столица на гастрономията“. Административен център на френския регион Рона-Алпи, на пътя между Париж и Марсилия, градът успява да поддържа тази си репутация вече повече от 90 години, въпреки огромната конкуренция от страна на градове като Токио, Копенхаген и Сан Себастиан.

Храната в Лион наистина е култ. А легендарният майстор-готвач, обявен за най-добрият в света, починалият наскоро 91-годишен Пол Бокюз, е нещо повече от символ на града. Неговата философия е, че в кухнята трябва да се използват само и единствено пресни продукти, произведени в региона, а рецептите – да са прости и лесни за изпълнение. Точно тези принципи превръщат храната, предлагана в Лион, в истинска наслада за небцето и всички сетива.

Французите наричат Лион „la ville de gueule“, нещо като „града на небцето“. Тук буквално има изобилие от добра храна, отговаряща на критериите на Пол Бокюз. Около Лион изобилства от Appellation d’Origine Controlee (AOC) – декларирани райони и произход, в които се

отглеждат различни специфични храни

Като например известните пилета от Брес – те са символ на френския флаг с бялата си перушина, червен гребен и сини крака. Вкусната пъстърва идва от алпийските реки, а змиорките и речните раци – от близките езера. На север е областта Шарол с прочутото си телешко. На запад, в долината на Лоара, са свинефермите, от които се доставя любимото свинско на лиончани. Също така наблизо са няколко от най-популярните винени райони в света, произвеждащи вина от всички категории: от плодовото, пивко божоле, до достигащите 500 евро за бутилка сложни вина от апелации като Ермитаж и Кот Роти.

Регионът Рона-Алпи е дом на голям брой световноизвестни сирена, сред тях Tomme de Savoie (балансирано меко сирене), Beaufort (грюйер от Савой), твърдите алпийски кашкавали Chevrotin des Alpes, Reblochon и Dauphinois, специалитетът Vacherin de Chambéry (почти втечнено сирене, което се консумира с лъжица), синьото сирене Bleu de Bresse и Bleu de Gex, както и козето Chevretons du Beaujolais.

А сред 17-те минерални извора в областта е и световноизвестният Evian.

Легенда е и билковият ликьор Chartreuse,

създаден от католически монаси в района

Друга местна гастрономическа традиция е наречена Mères Lyonnaises (Майките на Лион). Тя тръгва от жени, които готвели в къщите на богати буржоазни семейства. През втората половина на XIX век те започнали масово да напускат работа и да отварят собствени малки ресторантчета. Основните им клиенти били занаятчии и чираци, които кръстосвали Франция в търсене на работа. Следващото поколение професионални кулинари от ранга на Пол Бокюз са се учили именно край готварските печки на тези предприемчиви и свързани с местните традиции готвачки.

Най-популярните заведения в града са местните кръчми, наречени Bouchons, предлагащи шедьоврите на традиционната местна кухня. Макар и сравнително евтини, те са изключително придирчиви към качеството на предлаганата храна – за целта през 1997 г. е основана Асоциация за съхраняване на лионските кръчми, която е упълномощена да лицензира онези заведения, които според нея отговарят на критериите да носят историческото име. В момента не всички ресторанти в Лион, върху които стои надпис Bouchon, имат такъв лиценз. За да е сигурен къде попада, човек трябва да търси на витрините изображение на марионетка, която държи в едната си ръка чаша вино, а в другата – салфетка. Всъщност по-добре е да ги намерите първо в интернет и да си направите резервация – иначе няма гаранция за свободна маса.

Сред най-обичаните местни специалитети са

лионската салата – няколко вида зелени листа

с доста дебело нарязан пържен бекон, крутони и рохко сварено яйце. В менютата ще откриете лионски киш; пържени жабешки бутчета; много популярния петел в гърне с винен сос; наденица, пълнена с късове свинско шкембе; кокошка с речни раци и гъби; говеждо шкембе и джолан в доматено-винен сос; рибени кюфтета; заек, пълен с кестени; праз с костен мозък; питка, пълнена със салам, трюфели и шамфъстък; палачинка с шунка, птиче месо и гъби; тиквена супа, орехова торта, карамелизирани ябълки, мекици с лимонов аромат и много други.

Лионската кухня не е лека, повлияна е от планинския живот в Алпите, но много вкусна и внимателно приготвена – с местни и пресни продукти. И с буквално втренчване в качеството й.

Една от забележителностите, които не бива да пропускате в Лион, са историческите хали. Създадени са през 1859 г. и реновирани през 2006 г., като оттогава носят името на Пол Бокюз, който също пазарува тук за ресторантите си. Твърдят, че може да видите шеф Бокюз да си говори с някой от продавачите за продуктите за ресторанта си с 3- звездни от „Мишлен“ в  Collonges-au-Mont-d’Or, на 15 минути северно от Лион. Пол Бокюз е собственик и на няколко бистра в центъра на града, включително популярния Le Nord, който не бива да пропускате, ако не успеете да се вредите с резервация в 3-звездния ресторант.

Повечето щандове в халите са легенди –

някои от най-старите са Mère Richard – за сирена, кисело мляко и селекция вина, месарницата за свинско Sibilia, щандът за риба Pupier. В някои менюта в ресторантите ще видите дори уточнено от кой щанд е купено месото, сиренето или рибата.

На 58-те щанда може не само да разгледате, но и да опитате уникални местни специалитети, да дегустирате вино и най-вече да наблюдавате какво и как пазаруват французите в ежедневието. Истински вкусен спектакъл.

Освен халите, в града има над 40 открити и живописни пазара. И над 20  ресторанта със звезди на кулинарния пътеводител „Мишлен“ в радиус от 50 км, безчет пекарни, сладоледени и шоколадови работилници, култовите местни кръчми. Истински рай за небцето и душата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара