Ирина Белчева е тази хубава млада дама, която всеки месец ни показва завоите на модните течения в „Жената днес“. Сега пък ние ще ви покажем нея – въплъщението на стилната жена. Ирина е специалист по връзки с обществеността, автор и водещ на предаването “Десет” по ТВ Bulgaria ON AIR (събота и неделя от 8.20 до 10.20). И понеже това не й е достатъчно и има още енергия, Ирина прави и свой блог на www.irinabeltcheva.com

Познавам те в поне три роли – автор на модната ни рубрика, ПР-специалист и телевизионен водещ. Коя ти е най-много на сърце и защо са ти другите две?

Irina Beltcheva5А като си представиш, че има още толкова много, за които не знаеш! Истина е, че се чувствам като пъзел – всяка една част е незаменима и не съм напълно завършена без нея. А и като се замисля – всички неща, които правя, са свързани с общуването с хора. Телевизията е страст, която не може да те остави безучастен, веднъж докоснал се до нея. Да бъдеш телевизионно лице е огромна отговорност и привилегия, защото имаш възможността да бъдеш чут и видян от много хора – да усмихнеш деня им, да ги накараш да се замислят, понякога да заплачат, а защо не и да промениш живота им. Това е страшно отговорна работа и за мен е много важно да бъда добре подготвена за всяко издание на “Десет”. Защото след това остава удоволствието, че съм направила нещо, което да направи деня на зрителите по-добър. Модата – като всяка една жена обичам типичните дамски глезотийки. Освен това и пиша доста – писането ми помага да изчистя съзнанието си и да подредя мислите си.

Кое те вълнува в модата?

KRUM2894_obr_filtered

Казват, че модата е това, което ти предлагат дизайнерите 4 пъти в годината, а стилът е това, което избереш. Сама по себе си модата е много илюзорно понятие – в крайна сметка всеки може да се облече бляскаво за една вечер, но онова, което носим в ежедневието си, извън лъскавите събития – това за мен е истинският барометър за стил. Вълнува ме излизането от формите и измеренията, загнездени в съзнанието ни с години – чантата и обувките да са един цвят, телесен чорапогащник за светли рокли, да не се съчетава райе и каре… В момента модата разбива тези стени на пух и прах – има различни материи, линии, десени и всичко се превръща в една много забавна игра. А стилът определя правилата й.

Смяташ ли, че българките са жени с вкус?

Не бих могла да отговоря еднозначно и веднага ти обяснявам защо. Преди по-малко от месец бях в меката на модата – Милано. Разхождайки се по виа „Монтенаполеоне”, виждах само жени, сякаш слезли от кориците – Prada, Miu Miu, Versace, Etro, D&G, Chanel, Dior. Абсолютно безупречни. Излизайки обаче от вселената на модните диктатори към по-крайните квартали, срещаш съвсем не толкова стилни и елегантни дами – кецове, скъсани дънки и раздърпани пуловери. Същото е и у нас – за съжаление, вкусът не е определящ за начина, по който изглеждаш – има и много други фактори, един от които са средствата. Не вярвам в мисълта, че можеш да изглеждаш скъпо с малко пари. Можеш да изглеждаш добре, да, но разликата винаги е осезаема.

KRUM3879

Какво би ги посъветвала?

Да имат личен почерк. Само защото на витрината на магазина синята рокля е показана с бели обувки, това не означава, че и те трябва да го направят. Одри Хепбърн казва, че всеки може да изглежда като нея, като си прибере косата и си сложи големи очила и черна рокля без ръкави. Не е това идеята на модата – бъдете диктатори, не имитатори.

Как подбираш собствения си гардероб?

С време и търпение – имам дрехи на по 7-8 години, които никога не съм носила и сега изведнъж ми стават любими. Гардеробът ми е като автобиография – като го погледна, си спомням за периода на черното, на розовото, на скъсаните дънки, на коктейлните рокли, на лудите влюбвания и тежките разочарования. Дрехите на една жена, също като косата й, ясно показват емоционалното й състояние. Последно си взех една много красива пясъчна риза – явно си мечтая за море и палми.

Коя е дрехата, която никога няма да остарее?

Не е дреха – те са преходни и напук на логичния отговор за повечето хора – това не е малката черна рокля. Можеш да изглеждаш така добре и в червена, синя, а защо не и жълта. Това, което никога няма да остарее, е хубавата чанта. Ще си позволя да кажа – скъпата чанта. Това е аксесоарът, в който всяка жена трябва да се постарае на инвестира, защото си заслужава. Виждала съм съвсем обикновена трикотажна рокля в комбинация с убийствена чанта. Щом съм я запомнила, значи има смисъл.

Кои са твоите 10 съвета към публичните личности?

KRUM3542_obr_filteredЩе се огранича до един – бъдете истински. Фалшът и лъжата прозират много. Хората стават все по-сетивни и осъзнати – вече не живеем във времето на комунизма, когато пропагандата беше единствената форма на комуникация: те казват, ние слушаме. Сега ние знаем, разбираме, проверяваме, обмисляме и отговаряме. И вярвам, че гласът ни ще има все по-голямо значение и тежест.

С кои от гостите си се забавляваш най-много?

В продължение на предишния ти въпрос – с истинските. Когато виждаш, че човекът срещу теб е откровен и ти е позволил да влезеш във вътрешния му свят – ти влизаш внимателно, на пръсти и внимаваш да не счупиш нещо. Трябва да се отнасяме с уважение към хората, които си позволяват да бъдат честни. От последните ми срещи много ме докоснаха разговорите с Мария Силвестър, Преслава Пейчева, Деси Добрева, Йордан Йовчев, Яна Маринова и още много, много други. Щастлива съм, че гостите в „Десет“ разпознават в мен коректен и толерантен водещ, на когото могат да споделят мигове от живота си.

Колко е ценен успехът за теб?

Ще те излъжа, ако ти кажа, че не ме интересува и правя всичко само за собствено удоволствие. Ние сме социални същества – напълно нормално е да искаме да се чувстваме оценени в очите на другите. Но това не бива да е самоцел и не бива да е на всяка цена. Истината е, че успехът е игра на ума – първо побеждаваш страховете си, а после и предизвикателствата. А победата – както беше казал великият гросмайстор Савелий Тартаковер – „Победата отива при играча, който направи предпоследната грешка.”

П.П. И понеже съм момичето “Десет” – това е импрозивираният отговор на незададения 10-и въпрос: Въпреки успеха, работата и водовъртежа от ангажименти, най-важното парче в пъзела е любовта. Тя е ключът към нареждането му.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара