Аеробика, капоейра, кръгова тренировка и зумба са новите предизвикателства в проекта „Танцуваща София“ тази събота. Откритите класове ще се провеждат от професионални инструктори от 10 до 12,30 ч. в местността „Плажа“ на Панчаревското езеро. Входът е свободен за всички.

DancingSofia

Почти 2000 любители на танците се включиха в първите сесии на „Танцуваща София” – в Парк „Военна академия”, в Южен парк, на площада пред Метростанция „Сердика” и в „Derida Dance Center”.

След класическите и латино танци, йога и тай чи, този път организаторите предлагат на участниците динамични движения и по-натоварващи тренировки с цел максимално раздвижване на тялото.

  • „Capoeira” (“висока трева”) е бразилско бойно изкуство, възникнало по време на робството в колониална Бразилия като спонтанен синтез на различни култури. Тя съчетава в себе си множество бойни и акрoбатични техники с танц и музика. Според легендата, на робите в Бразилия било забранено да се бият по между си, за да не се контузват, затова те превърнали борбата в танц. Днес голяма част от школите по капоейра практикуват капоейра контемпоранеа, което е смесен вариант между двата подстила – ангола и режионал. По традиция играта на капоейра се води в кръг.
  • Кръгова тренировкатова е първият тип тренировъчна система, позната е още от Елада, а по-късно и от Рим. Кръговата тренировка натоварва общо мускулатурата на тялото, без да задържа кръвопотока в конкретна мускулна група или зона. Състои се от 10-12 упражнения за цялото тяло, от които се изпълнява последователно по една серия (обикновено 1-3 серии, за четвърти кръг се изискват високи атлетически умения). Наподобява кросфит тренировка, но с много малки тежести или само със собствено тегло. Подобрява вътре- и междумускулна синхронизация. Развива силова издържливост, отскокливост и ловкост.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара