Наближаващата менопауза звучи плашещо за не малко жени. Чували сме много истории, дори вицове, свързани с критическата възраст. Наслушали сме се от баби, майки, леки и приятелки за това колко са горещите вълни, нощното изпотяване, вагиналните и уринарни проблеми, честите промени в настроението, засилената раздразнителност и умора, окосмяването, бръчките, които се появяват в периода пред и по време на менопаузата. А, всъщност, менопаузата е напълно естествен процес, който може да премине леко, стига да се грижим правилно за себе си.

Накратко – менопаузата е период, при който намалява количеството на естроген в организма на жената, спира овулацията, т.е. спира освобождаването на яйцеклетки от яйчниците, а вследствие на това – изчезва и менструалния цикъл. Най-често тя настъпва около 50-ата година, но процесът е индивидуален и в някои случаи може да стартира дори преди навършването на 45 години или след 50-а година.

За менопауза говорим, когато липсва менструация от 12 месеца.

За настъпването на менопаузата има

предупредителни знаци,

които се появяват години преди самата менопауза. Разбира се, при всяка жена те се проявяват различно. При някои дами те са много леки или дори незабележими, при други са само физически, при трети – психологически, а при някои жени се проявяват всички видове симптоми.

Важно е да знаете, че всички тези симптоми могат да се облекчат и, че жените в менопауза могат да са също толкова здрави и активни.

Вслушайте се в тялото си, то ще ви подскаже за бъдещите промени няколко години преди реалната менопауза. Ето и няколко симптома, които показват, че тялото ни се подготвя да навлезе в менопаузата.

Един от показателите за настъпването на менопауза е месечният цикъл, който става нередовен – удължава се или съкращава. Кръвотечението става по-тежко или по-леко, понякога е само зацапване, а понякога напълно липсва.

Друг симптом са болезнените гърди. Хормоналните колебания, с които телата ни се сблъскват много преди менопаузата, могат да накарат гърдите ни да се почувстват подути и болезнени. Освен това, по време на самопроверка можем да забележим уплътнения в тях – най-често това са безопасни образувания, но, разбира се, те все пак трябва да бъдат показани на лекаря.

По време на пременопаузата кожата ни става по-тънка и по-уязвима и микротравмите, които преди това са преминали без следа за нас, вече могат да оставят големи и ярки синини по кожата.

Воднистите очи са знак, че на органите на зрението ви липсва влага и те се опитват да компенсират липсата по такъв начин. Хормоналният дисбаланс може да причини сухота в очите и замъглено зрение.

Друг признак за предстояща менопауза е появата на допълнителни косми по брадичката и горната устна. Но косата на главата, напротив, може да стане по-суха и чуплива.

Анормалният сърдечен ритъм е друг симптом на пременопаузата. Жените, които го преживяват,

изпитват колебания в адреналина

и норепинефрина – невротрансмитери, които регулират сърдечната честота и кръвното налягане. Ето защо, ако забележите ускорен пулс и високо кръвно налягане, трябва да се свържете не само с кардиолог, но и с гинеколог-ендокринолог.

Естрогенът помага на кожата ни да задържа влага и когато той намалее, това, което някои козметици наричат ​​„обратен пубертет“, се случва с жените. Акне, пилинг, зачервяване – всички тези „наслади“, които много от нас помнят от юношеството, могат да се върнат в периода на пременопаузата.

И нещо интересно – дори ако никога преди не сте имали мигрена, тя може да се появи по време на пременопаузата. Хормоналните промени са една от причините за тежко главоболие.

При менопаузата – характерни са чести промени в настроението, изразяващи се най-вече с повишена тревожност и раздразнителност, а в някои случаи и депресия. Тези симптоми, в по-лек вариант, могат да се появят и няколко години преди това.

Не се срамувайте! Не се страхувайте! Всичко, което ви се случва е нормално. Посъветвайте се с вашия лекар коя е най-подходящата терапия и смело навлизайте в зрелия период от живота си.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара