Не можете да се наситите, колкото и да похапвате? Има няколко възможни причини за постоянен глад!

Ако чувствате глад през цялото време не означава непременно, че не получавате достатъчно храна. Това може да се дължи на хранително разстройство, някои медицински състояния или дори на това, че просто не се забавлявате достатъчно. Ето някои причини, поради които може да чувствате повишен глад – проверете дали това е вашият случай?

Спите твърде малко

Когато спим по-малко от осем до девет часа, балансът на хормоните, които са отговорни за усещането за ситост, се нарушава. И така, нивото на „гладния“ хормон грелин се повишава, но съдържанието на лептин, който ни помага да се чувстваме сити, напротив, бързо пада. Освен това, когато спим малко, нивото на определен химикал в кръвта се повишава, което ни кара да изпитваме особено удоволствие от храната (впрочем производството на същото вещество се стимулира от пушенето на марихуана). Така че, ако постоянно се изкушавате да дъвчете нещо, проверете дали спите достатъчно?

Не ядете много протеини

И особено за закуска. Проучване на експерти от Университета на Мисури установи, че жените, които ядат бъркани яйца за закуска, в крайна сметка се чувстват по-малко гладни през целия ден от тези, които изобщо не закусват или предпочитат въглехидрати.

Ядете малко мазнини

Ненаситените мазнини са полезни не само за нашата сърдечносъдова система: те изпълват стомаха ни и стимулират производството на хормони за ситост. Преди всичко, стойте далеч от трансмазнините и не забравяйте, че повечето храни с високо съдържание на растителни ненаситени мазнини обикновено са с високо съдържание на калории.

Не пиете много вода

Една от най-честите причини за преяждане е невъзможността да се направи разликата между глад и жажда. Често бъркаме тези две сетива и ядем, когато в действителност трябва да пием. Лекарите препоръчват винаги, когато почувствате глад, първо да изпиете половин чаша вода. Между другото, резултатите от проучване, в което са участвали близо 20 хиляди доброволци, показват, че хората, които пият само още една чаша вода на ден, в резултат на това намаляват ежедневната си диета с 205 калории.

Изнервяте се много

Хормонът кортизол, който се произвежда, когато сме стресирани, е пряко свързан с глада: колкото по-високо е нивото, толкова по-високо е нивото на кръвната захар. Така че е просто – колкото по-дълго сме под стрес, толкова повече искаме да ядем (и толкова по-голям е шансът ни да получим инсулинова резистентност, уви). Така че е време да намерите свой собствен начин за облекчаване на стреса!

Ядете твърде много въглехидрати

И повечето от тези въглехидрати са прости. В така наречените „сложни“ въглехидрати, фибрите са полезното вещество, което подпомага храносмилането, запълва стомаха и помага за поддържане на бърз метаболизъм. Но въглехидратите, състоящи се от преработено брашно, като правило са лишени от фибри, те бързо се преработват в тялото и причиняват силни скокове на кръвната захар, което ни кара да се чувстваме гладни.

Твърде много снимки на храна в социални медии

Апетитът идва не само с яденето, но и при гледане на атрактивни и апетитни изображения. Да, да, просто поглеждаме снимка на богата салата, красива торта или златисто пиле – и кръвта нахлува в онези области на мозъка, които са отговорни за разпознаването на вкуса. И ние сме гладни, отново и отново.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара