Родителите отделят повече време за децата си в пандемията от COVID-19, сочи американски проучване, цитирано от БТА.

По данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ семействата са били заедно по-дълго време, в което са имали възможност да се хранят, да четат и да играят заедно в периода между март и юни 2020 г., когато бяха въведени най-строгите ограничения заради коронавирусната пандемия. Показателите са сравнени с подобни от минали години.

В проучването са участвали по един родител от общо 22 хиляди домакинства в първите четири месеца от началото на пандемията в САЩ.

Данните сочат, че родителите са чели на децата си повече през 2020 г. спрямо минали години. По време на пандемията 69 процента от участниците признават, че са отваряли книги заедно с малките си деца пет или повече пъти седмично, което е ръст спрямо 2018 г.(65%) и 2019 г.(64%).

„Семействата знаеха преди пандемията, че са пренапрегнати. Нямаше толкова много места, където да отидат децата. Родителите жонглираха ужасно много“, каза Рома Уолш от Центъра за семейно здраве към Чикагския университет.

„Заради пандемията хората не ходеха на работа, а и децата си останаха у дома. Това наистина помогна на родителите да кажат: „Хей, почакай малко. Ние можем да прекараме време заедно със семейството си, което не сме правили преди.“

Проучването показва също спад на фамилните разходки и пътувания заради коронавирусните ограничения – от 85% през 2018 г. и 87% през 2019 г. до 82% през 2020 г. Най-сериозна те са намалели при самотните родители – от 86% през 2019 г. до 75% през 2020 г., сочат данните.

Пандемията от COVID-19 обаче напрегна много семейства и създаде стресови ситуации. Смъртта на любими хора, загубата на работни места, финансовите притеснения, дистанционното обучение, социалната изолация и потребностите на децата и на по-възрастните хора сериозно се отразиха, допълва Уолш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара