Ежедневният живот често е изпълнен със стрес. Трудностите в работата, дома и околната среда оказват огромно влияние на не само психическото ни състояние, но и на физическото здраве. Негативните емоции и преживявания се натрупват и все по-често ни връхлитат чувства на умора, тревога, липса на мотивация, нежелание за работа, както и емоционално изтощение. Нерядко всичко това се дължи на тъй наречения „бърнаут“. Този феномен напоследък се наблюдава не само сред хората в средна възраст, но и при по-младите. Но какво е то, как да го разпознаем и по-важно – как да се справим?

Какво е бърнаут?

През 2019 г. терминът е дефиниран като синдром,  „дължащ се на хроничен стрес, който е неуспешно овладян“. Бърнаут, или синдромът на прегарянето, идва от английския израз „burn out“, което означава изцяло изгорял. Характерни за него са чувства като апатия, пристъпи на гняв, пасивна агресивност, неудовлетвореност и безсилие. Психическото натоварване обикновено се превръща в телесно и проблемите се точат един след друг. Проявяват се симптоми като главоболие, високо кръвно налягане, болки в кръста, врата и гърдите, нездравословно отслабване, панически атаки и нарушен сън. Всички тези проблеми са пряко свързани с огромното количество стрес, с което човек се сблъсква в ежедневието.

Признаци и симптоми

Няма единодушно мнение кои точно симптоми са част от синдрома и кои не, но определено съществуват такива, които се срещат доста по-често. Според психолозите, Хърбърт Фройденбергер и Гейл Норт, бърнаут се проявява в 12 стадии.

12-те стадия на бърнаут

 • Проявява се ексцесивна амбиция

Желанието да се доказваме и да демонстрираме своите умения достига ново ниво.

 • Нон-стоп работа

Не спираме да работим – това може да се отнася както за работното място, така и за вкъщи.

 • Неглижиране на личните нужди

Личните нужди като сън, храна и социално общуване остават на заден план.

 • Изместване на конфликтите

Обвиняваме тези около нас за нашите проблеми, както и затова, че сме стресирани.

 • Промяна в ценностната система, с която потвърждаваме собствената си стойност

Неща, които някога са били от голямо значение, вече не са толкова важни.

 • Отричане на възникващи проблеми

Липса на търпение към хората около нас, възприемане на другите като глупави, мързеливи и т.н.

 • Оттегляне от социалната среда

Избягване на контакти с хора, злоупотреба със субстанции като алкохол или наркотици.

 • Промени в поведението

Промени в поведението като: нетърпение, агресия и отблъскване на приятели и семейство

 • Чувства на обърканост за своята личност

Чувства на откъснатост от реалността, не може ясно да видите себе си, нито други като ценни.

 • Чувства на вътрешна празнота

Негативни чувства, може да доведе до пристрастяване към лоши навици.

 • Депресия

Чувства на сломеност, тъга и празнота преследват ежедневието.

 • Психически или физически срив

Тотален крах.

Известни личности, които са се преборили със синдрома

Много известни личности споделят, че са се сблъсквали със синдрома. Поп дивата Бийонсе разкрива, че е изпитвала бърнаут безброй пъти през годините. Звездата е отменяла множество представления поради чувства на изтощение, а през 2011 г. си взима една година почивка далеч от работата и стреса, който я съпровожда. „Всичко започна да става мъгливо. Не можех дори да преценя кой ден е или в кой град се намирам. Докато седях на церемониите за награждаване единственото нещо, за което мислех бе за следващите ми представления. Майка ми бе много настоятелна и успя да ме убеди да се погрижа за себе си и психическото си здраве.“

Селена Гомез също е много отворена по темата за бърнаут. Тя споделя, че често изпитва симптомите на синдрома и ходи на терапия, за да се пребори. Звездата избягва социалните медии и често си взима почивка от тях. „Феновете ми са много важни за мен и никога не искам да ги разочаровам, но както на мен, така и близките ми ни е ясно, че години наред поставям работата си преди себе си. Време бе да се откъсна и да си обърна внимание, за да мога да бъда най-добрият вариант на себе си.“ Звездата е посещавала Диалектична поведенческа терапия (ДПТ), която според нея е била много полезна за психическото ѝ здраве.

Звездата от „Клюкарката“, Блейк Лайвли, признава, че ѝ се наложило да се оттегли от публичното око след приключването на хитовия сериал през 2012 г., поради симптоми на бърнаут. „Чувствах се изтощена, както физически, така и творчески“. След две години почивка, тя се завръща на големия екран в филма „Вечната Аделайн“. „Наистина имах нужда от малко време за себе си, да се фокусирам върху други неща (освен киното), които обичам, за да може като се завърна да се чувствам добре и с желание за живот.“

Как да се справим с бърнаут?

Няма точна наука за това как се лекува точно този синдром, тъй като при всеки ситуацията е напълно индивидуална. Има обаче съвети, които може да ни помогнат как да се справим. Важно е да се проследи същината на проблема, след което могат да се пренареждат приоритетите и да се предприемат действия за преборване с бърнаута.

Малки промени в ежедневието понякога могат да носят големи резултати. Не всеки може или иска да смени работната и домашната среда, затова е важно да се намират начини, по които могат да се избегнат стресовите ситуации. Например, ставайте с 30 минути по-рано, за да избегнете трафик. Или избягвайте да работите до късно. Вземете пример от известените личности и изтрийте социалните си медии за неопределено време.

Друг съвет е да си вземете отпуск, да отидете някъде на почивка. Да се отдалечите от негативните неща в живота, които ви водят към бърнаут. Откъсването от тази токсична среда може да ви презареди и да донесе нова мотивация.

Разгледайте нови хобита. Споделете ги с любимите си хора. Прекарвайте повече време с хора, които харесвате на места, които ви карат да се чувствате добре. Избягвайте напрягащи ситуации, които биха коствали вътрешно ви спокойствие.

Потърсете помощ от специалист. Понякога каквото и да правим, не помага. Тогава е време да се свържем с някого, който може професионално да ни посъветва. Селена Гомез е добър пример, затова как професионална помощ може да е от голяма полза.

Чувства на сломеност, депресия и стрес никак не са приятни. Затова е важно е да се грижим за себе си, за да живеем здрав и пълноценен живот. Бърнаут е все по често срещан и е хубаво да се знае какво представлява, за да може сами да си помогнем.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара