Чаят може да бъде част от здравословната диета и е малко по-вероятно хората, които го пият, да живеят по-дълго в сравнение с останалите, установи мащабно изследване, цитирано от Асошиейтед прес и БТА.

Той съдържа полезни съставки, които намаляват възпаленията. Предишни изследвания от Китай и Япония, където зеленият чай е много популярен, показаха благоприятните му въздействия. Новото изследване разширява познанията за положителния ефект от любимата напитка за британците – черният чай.

Учени от Националния институт по изследване на рака в САЩ са анкетирали близо половин милион възрастни в Обединеното кралство за навиците им да приемат чай и са ги проследили в рамките на четиринадесет години. Отчитани са фактори като здраве, социално-икономически показатели, пушене, прием на алкохол, хранене, възраст, раса и пол.

Резултатите сочат, че приемът на две или повече чаши чай дневно е свързан с умерени ползи за здравето – от 9 на сто до 13 на сто по-нисък риск от смърт в сравнение с хората, които не пият чай. Резултатите не се повлияват от температурата на напитката и това дали към нея са добавени захар и мляко например.

Данните от изследването са публикувани в специализираното издание „Аналс ъф интърнъл медисин“. Те откриват връзка между приемането на чай и смъртните случаи от сърдечно-съдови болести, но няма ясно изразена тенденция за връзка със смъртните случаи от онкологични заболявания. Изследователите не са сигурни за причините, но е възможно сред изследваните да не е имало достатъчно смъртни случаи от рак, за да се очертае тенденция, каза ръководителката на изследването Маки Иное-Чои.

Според нея няма достатъчно научни основания да се препоръча промяна в навиците за пиене на чай на хората. „Ако вече сте свикнали да пиете по чаша чай на ден, намирам това за добре. Наслаждавайте й се“, каза тя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара