Профилактичните прегледи имат задачата да откриват заболявания, преди да се появят симптоми или оплаквания. Често обаче забравяме да полагаме грижи за здравето си, докато не ни се наложи. Най-лесният начин да избегнем здравословни проблеми е да си правим редовни профилактични прегледи. Тук сме обобщили онези прегледи, които всяка жена трябва да прави регулярно. Запазете тази статия и не отлагайте грижата за вашето здраве за друг ден.

  • Гинеколог

Основните изследвания, които е добре да се направите включват преглед с ехограф и цитонамазка, като цитонамазката е тестът, който открива ранни признаци за рак на шийката на матката. В България средно 43 жени на ден са диагностицирани с рак на маточната шийка, а всеки ден умира средно по една жена. Профилактично изследване е изключително важно, не го подценявайте и пренебрегвайте.

  • Мамолог

Днес мамографията безспорно е най-ефикасният метод за профилактично изследване за рак на гърда. Ракът на гърдата е първата най-честа причина за смърт от раково заболяване при жените – средно една на всеки осем жени се разболява.

Съвет от лекар: Д-р Алексанрина Перчева, мамолог в Acibаdem City Clinic УМБАЛ Младост: „Изберете най-точното излследване и специалист с опит. Стандартните двуизмерни апарати правят снимки на гърдите в две различни равнини, което често е недостатъчно. При 3D мамографията можем да видим карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография се губят. Разполагаме и с възможност за контраст-усилена мамография, когато във вената на ръката се инжектира контрастно вещество, което „оцветява“ тумора и го прави видим. Това е най-доброто в света за детайлна и сигурна диагностика на рака на гърдата.“

  • Кардиолог

Нормално функциониращо сърце обикновено е показател за цялостното здраве, така че редовните прегледи на сърцето са важна част от грижата за този жизненоважен орган. Основните изследвания, които е добре да направите са стрес-тест и ехокардиограма.

Сърдечният стрес тест измерва сърдечната честота в покой и в активност, както и времето, необходимо на тялото да се върне към нормалното си състояние. Може да покаже промени в сърдечния ритъм, когато сърцето работи по-усилено чрез упражнения.

Съвет от лекар: Д-р Александър Носиков, кардиолог: „Когато говорим за здраво сърце, превенцията е от изключително значение, тъй като много често ранните етапи на животозастрашаващите заболвания протичат безшумно и дори безсимптомно. Хората могат да живеят нормално без да усещат повишеното ниво на кръвна захар или високия холестерол. Дори леката хипертония, често се пропуска и не й се обръща внимание. Съветвам всички пациенти да не отлагат профилактичните прегледи.“

  • Гастроентеролог 

Най-честите симптоми, които налагат среща с гастроентеролог, са киселини, гадене, повръщане, запек, диария, кървене, болки в областта на стомаха, жлъчно-чернодробната област или въобще от корема. Прегледът задължително включва и изследване с ехограф за диагностичен оглед на всички коремни органи, както и установяване на течност в коремната кухина или уголемени лимфни възли.

  • Диетолог

Много често в резултат на неподходящо хранене, възникват и се натрупват функционални нарушения, които в последствие се изявяват на физическо ниво като симптоми. Консултацията с диетолог цели оптимизирането на здравето, чрез диети и правилно хранене.

Съвет от лекар: Д-р Енджи Касабие, диетолог: „Наднорменото тегло е не само естетичен проблем. То осъжда милиони хора на множество заболявания – високо кръвно, сърдечни болести, захарен диабет, проблеми с опорно-двигателния апарат, подагра и много други. Не подценявайте храненето и въздействието му върху вашето здраве.“

  • Ендокринолог

Едно от най-разпространените заболявания на щитовидната жлеза е автоимунният тиреоидит на Хашимото. Почти всяка трета жена страда от тиреоидит на Хашимото, а ракът на щитовидната жлеза покосява все по-млади хора. Нужна е консултация с ендокринолог и ехография на щитовидната жлеза, за да може да се провери има ли нарушения въф функциите на жлезата или не.

Съвет на лекар: Д-р Мария Алексиева, Ендокринолог: „След поставяне диагнозата тиреоидит на Хашимото е важно редовно да приемате терапията си, както и през няколко месеца да се проследява и оценява функцията на щитовидната жлеза ехографски и лабораторно – TSH, FT3, FT4, антителата МАТ и ТАТ.“

Вече може бързо и лесно да планирате и направите своите профилактични прегледи в Центъра за профилактика на здравето в Acibаdem City Clinic УМБАЛ Младост. Профилактични програми се делят по възрасти и гарантират няколко ключови предимства:

  • Ще спестите време – всички прегледи и изследвания се правят в рамките на половин ден, в комфортна самостоятелна зона и без изчакване пред кабинети
  • Ще проверите здравния си статус – пакет с най-важните прегледи и изследвания, според вашите здравни показания и възраст
  • Ще направите скрининг за най-разпространените ракови заболявания
  • Ще получите точна и експертна оценка от екип доказани специалисти без размотаване по кабинети и излишно губене на време.

Можете да избирате между следните пакети:

Само през септември може да вземете профилактичен пакет с 15% отстъпка от цената. За информация и планиране на профилактичен преглед, посетете страницата ТУК или се обадете на 0895 584 221 за връзка с координатор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара