Витамин К е мастноразтворим, разделящ се на два основни витамина – К1, чийто ефект върху кръвосъсирването отдавна е известен, и К2, който привлича все повече вниманието и се проучва.

Какво знаем до момента?

Той участва в костната обмяна и има роля в превенцията на остеопорозата, както и по отношение отлагането на калция в артериите и предпазването от калцификации. През последните години се обръща голямо внимание и на ролята му при затлъстяване, захарен диабет, метаболитен синдром, сърдечносъдови заболявания, някои форми на ракови заболявания и болестта на Алцхаймер, деменцията, хроничните възпаления.

Известно е, че организмът произвежда определено количество Витамин К2, но това може да не е достатъчно за поддържане здравето и за предпазване от редица болести. Смята се, че човек вероятно се нуждае от повече Витамин К2 за предотвратяване на заболявания, отколкото произвежда, и че храненето е от изключително значение за поддържане на здравословни нива. Значение за поддържане нивата на Витамин К2 в организма вероятно има и състоянието на микробиома (съотношението и типовете микроорганизми, населяващи човешкия стомашно-чревен тракт.) Приемът на хранителни добавки е един от установените подходи за постигане на здравословни нива на Витамин К2, защото той, за разлика от Витамин К1,

се намира в минимални количества и то в ограничен брой храни.

Метаболитният синдром е свързан със затлъстяването, хипертонията, високата кръвна захар или преддиабетно състояние, нисък добър холестерол и завишени нива на триглицеридите. Оказва се, че липсата на Витамин К2 е свързана с някои от компонентите на метаболитния синдром, но тази зависимост все още не е добре изследвана. Няколко проучвания установяват, че приемът на Витамин К2 ограничава възникването на метаболитния синдром.

Особен интерес от научна и практическа гледна точка представлява  ефектът на Витамин К2 при хора със свръхтегло и затлъстяване. Проучване сред жени след менопауза показа, че Витамин К2 играе положителна роля по отношение на контрола на теглото и то за сметка на висцералната мастна маса.

Други проучвания изследват противовъзпалителните ефекти и подобряването на чувствителността към инсулина. Установено е, че Витамин К2 повлиява хроничните възпаления.

Кои храни колко Витамин К съдържат

Най-богатият източник на Витамин К2 е японската храна натто, която се приготвя с ферментация на соя с bacillus subtilis nattо. Поради силния аромат и вкус, тази традиционна японска храна не е популярна по света. Открива се и в някои сирена – гауда, бри и др.

Витамин К2 се съдържа и в жълтъка на яйцата, но съдържанието му при индустриално отглеждани и свободно отглеждани кокошки драстично се различава в полза на свободните.

От типичните български храни домашно приготвеното кисело зеле и туршии съдържат около 4,8mg/100g, киселото мляко около 0.9mg/100g.

За да се набави достатъчно количество Витамин К2 чрез храната, изисква се внимателно планиране, защото Витамин К2 се намира в минимални количества и то в ограничен брой храни. Нещо повече – количеството и абсорбцията на Витамин К2 се влияе и от начина на отглеждане и преработване на съдържащите го храни, както и от наличието на достатъчно количество мазнини, Витамините А и D и минералите магнезий, калций, цинк.

Добрите бактерии, които живеят в червата ни, също могат също да произвеждат Витамин К2 при подходящи условия. При разнообразно и балансирано хранене организмът съхранява резерв от Витамин К2 в черния дроб и мастните тъкани. Но за разлика от Витамин К1, К2 не се рециклира и бедна на този витамин диета може да доведе до дефицит за около седмица. Системният дефицит на К2 може да доведе до остеопороза и фрактури, кариеси, коронарна болест, калцификации в меките тъкани, диабет или преддиабет, автоимунни заболявания, деменция, болест на Алцхаймер, рак.

До К2 дефицит може да се стигне при чест прием на антибиотици, варфарин, статини. Няма установени  категорични препоръки за ежедневен прием на Витамин К2 чрез храната. Има препоръки,  дадени от The UK National Dietary and Nutrition Survey –  36 мкг за жените и съответно 56 мкг за мъжете дневно. Уставените понастоящем ефективни дози при суплементиране с Витамин К2 в множество проучвания са от 75-100 мкг/дневно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара