Хранителният режим не е просто средство за отслабване, а е начин на живот. Всеки един режим или ограничение биха довели до някакви резултати – за предпочитане положителни, отколкото отрицателни. Но след като се върнете към предишния си начин на живот, тялото ще се върне обратно към старото си състояние.

Но как да се справите с този неприятен ефект?

Единствената възможност е просто като промените начина си на живот!

Ако спазвате временно една диета и в някакъв момент я спрете, е много вероятно да предизвикате йо-йо ефект. Защо? Съществуват много видове диети: нисковъглехидратни, високомазнинни, гладуване и безбройно много лъжливи реклами за различни хапчета и средства за бърза загуба на килограми. Всички тези неща дават добри резултати в началото или поне докато ги спазвате. Аз лично не мога постоянно да съм само на месо и краставици или да хапвам по едно пакетче солети на ден, за да поддържам прилична форма на тялото си.

Как постъпват повечето хората?

Започват с голямо желание дадена диета или тренировъчна програма. И в началото постигат прилични резултати под една или друга форма. Проблемът идва в последствие, когато спрем да тренираме и да внимаваме какво ядем и просто възвърнем стария си начин на живот. Постепенно се отпускаме и тялото се връща в изходна позиция, а в немалко случаи нещата дори се влошават!

Защо не изготвям нисковъглехидратни диети и други подобни режими?

През годините в борбата ми с наднорменото тегло, изпробвах всяка диета или хранителен режим, за който се сещате. От личен опит знам, че нисковъглехидратните диети дават добри резултати за кратко време.

Повечето културисти и фитнес любители успяват да изчистят доста мазнини на нисковъглехидратни режими, но какво става след това? Когато възстановите приема на въглехидрати до нормални нива, тялото ги попива като гъба и неусетно мазнините започват да се трупат отново. Това се случва и поради по-големия прием на калории.

Вариантът, който избрах за себе си и на който ви съветвам да обърнете внимание, е балансиран хранителен режим, включващ адекватни количества от всички макронутриенти, витамини и минерали. При този подход не подлагате организма на излишен стрес. Резултатите може да дойдат и по-напред във времето, но така ще сте напълно уверени в новия си начин на хранене, ще успеете по-лесно да се справите с психологическата страна на нещата и ще промените начина си на живот към по-добро.

Накъде да продължите, след като постигнете желаните резултати?

Важен и труден въпрос. По време на диета ограничавате калорийния прием и увеличавате енергоразхода чрез спорт и физическа активност. Ако след края на диетата изведнъж увеличите консумацията на храна и едновременно намалите спорта, тялото преминава от състояние на калориен дефицит в състояние на калориен излишък.

Това незабавно ще доведе до натрупване на мазнини. Идеята е преходът да бъде плавен. Препоръчвам да увеличавате поетапно приема на храна, за да дадете време на тялото за адаптация. Но това, което не трябва да променяте, е интензивността на тренировките.

Ще ви дам пример:

Спазвам хранителен режим, при който се храня 5 пъти дневно. В две от храненията ми присъстват въглехидрати. Вече съм постигнал желаните от мен резултати и спокойно добавям въглехидрати и към още едно от храненията ми. Спазвам този режим в продължение на една седмица, за да може тялото ми да свикне и да започне да използва допълнителните калории за енергия, без да трупа мазнини. През следващата седмица мога да увелича приема с още малко, по-следващата с още малко и така, докато не достигна до ниво, в което поддържам сегашното си тегло. Мисля, че схванахте идеята.

Със сигурност ще се наложи да следите резултатите си и да не позволявате на тялото ви да се отпуска, като се тъпчете с вредни храни. Тази стратегия не би проработила, ако започнете да хапвате по-често джънк фууд, да гладувате периодично или спрете да спортувате. Тук е моментът да споделя и основното послание на тази статия:

Не съществува такова нещо като „спазвам диета, отслабвам и продължавам да ям каквото си искам“.

Веднъж промените ли хранителните си навици и превърнете ли всичко това в начин на живот, спокойно ще можете от време на време да се поглезите с кулинарни изкушения и пак да изглеждате страхотно! Защо другите могат да си хапват всичко и изглеждат добре? Факторите, които определят това са много: генетикаметаболизъминсулинова чувствителностлептинова чувствителност, мастни клетки и много други.

И щом четете този материал, очевидно не сте от хората с перфектен ген. Но това не трябва да ви разстройва ни най-малко. Повярвайте, знам какво е. Именно заради това трябва да се опитате да превърнете правилното хранене и спорта в начин на живот. Няма да съжалявате! Тялото ви ще ви се отблагодари с прекрасно здраве и чудесен външен вид.

Ако си повтаряте, че хората с добър ген са по-добре от вас, не сте непременно прави. В повечето случаи хората, които са надарени с добра физика, пренебрегват правилното хранене и за съжаление крайният резултат е красива опаковка с боклук отвътре. Трябва да сте благодарни, когато тялото ви подсказва, че нещо не е наред – било поради лошо хранене, заседнал начин на живот, нездравословни навици и прочие, защото само така можете да вземете мерки, преди да е станало прекалено късно!

Към кои храни да се насочите?

  • Белтъчини – чисто, прясно месо: пилешко, пуешко, телешко; яйца, извара, обезмаслено сирене, риба, суроватъчен протеин.
  • Добри мазнини като зехтин, маслини, авокадо, сурови ядки (бадем, кашу, орехи).
  • Въглехидрати – кафяв ориз, сладък картоф, пълнозърнест хляб, едри (а не фини) овесени ядки, зеленчуци, плодове.
  • Суперхрани – годжи бери, чиа, инка бери, конопен протеин, мака, сурови какаови зърна, киноа, спирулина и др.

Съществуват и много други храни, които можете да включите в пълноценния си хранителен режим, но това е една много добра основа, върху която да надградите!

От блога на Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара