За жалост, някои сватбени тържества остават в историята с фалове, гафове или направо наръчници от типа „как да не се държим на сватба“. И тъй като сватбеният ден освен дълго и внимателно планирано, а често и скъпо тържество, е един от най-важните моменти за младите семейства, е важно всички участници в този ден да мислят най-вече за младоженците и тяхното спокойствие и щастие.

Както за повечето важни събития в живота, и за сватбения ден има определени правила на поведение. Поканата за сватба носи най-важната информация за гостите, затова от една страна младоженците трябва да внимават какво включват и как изписват подробностите, а гостите – трябва да четат внимателно.

Най-важните елементи във всяка покана за сватба са:

 • имената на булката и младоженеца
 • дата, час и място на сключване на брак, както църковен, така и граждански
 • дата, час и местоположение на тържеството, както и формат – вечеря, коктейл, парти
 • RSVP информацията – т.е. кога и на кого да бъде потвърдено присъствие
 • дрескод
 • информация за сватбен регистър

Имената на младоженците

Понякога са случва да бъдем поканени на сватбата на роднини или приятели, чиито половинки не познаваме добре, както и техните семейства. Затова имената, както личните, така и фамилните, на поканите са важни, защото ще знаем най-малкото фамилните имена на родителите на младоженците и ще можем да се обръщаме към тях с имената им, когато ги поздравяваме, вместо да изричаме общото и „поздравления“ или „честито“.

Дата, час и място на сключване на брак

Има различни формати на сватби, както и различни покани за различните гости, спрямо предпочитанията на младоженците. Някои двойки искат всичките им гости да присъстват както на сключването на църковен и граждански брак, така и на тържеството, други предпочитат да сключат граждански брак само с родителите и кумовете си, а да поканят всички останали гости за

църковния ритуал и последващото тържество,

трети пък се възползват от възможността да включат ритуала на гражданския брак в самото тържество и така всички гости са поканени само на едно събитие.

Информацията за това къде и в колко часа са поканени гостите, цели да им помогне да планират правилно времето си, така че да не закъсняват. Прието е младоженците да се появяват на всички локации тогава, когато са се събрали всички гости.

Дата, час и място на тържеството,

както и формат – вечеря, коктейл, парти.

Гостите трябва да имат ясни инструкции кога и къде да бъдат, особено ако ритуалите са дълги или има големи разстояния между локациите. Важно е и да знаят какво точно да очакват да се случи по време на тържествената част – дали това ще бъде седящ тържествен обяд или вечеря, дали ще е по-кратък коктейл или пък вечерно парти с музика и много танци. Ясното описание на тези подробности спестява много главоболия както за бъдещите съпрузи, така и за техните гости.

RSVP информацията –

т.е. кога и на кого да бъде потвърдено присъствие

Потвърждаването на присъствие в срок е едно от най-важните неща, които всеки гост трябва да направи. В зависимост от форматите на сватбите и от отношенията на младоженците с различните гости, поканите могат да бъдат за цялото семейство (родители + деца) или само за родителите. Ако пък даден гост не е обвързан или младоженците не познават половинката му, тогава в поканата може да бъде адресирана до госта, като се добави „с придружител“. В подобен случай е редно при потвърждаване госта да упомене

дали ще бъде сам или с придружител, както и името на същия.

Ако поради някаква важна причина е отказана поканата за сватба, а след това гостите внезапно имат възможност да присъстват – то това трябва да бъде съобщено предварително на младоженците или хората, които се занимават със сватбената организация. Недопустимо е явяването без предизвестие на нечия сватба, както и отсъствието при предварително заявено потвърждение.

Дрескод

Все по-често се упоменава какъв е дрескодът на сватбените тържества, за да се улесни избора на дрехи на гостите, както и да се спази желанието на младоженците за празничност, например. Това означава, че ако в поканата пише „облекло официално“, всеки явил се по дънки и тениска неминуемо показва неуважение към самия себе си и към младоженците.

Най-важното сред златните правила за спазване на сватбения етикет е, че в този ден бялото е отредено само за булката! Ето и бърза разшифровка на дрескода за подобни тържества:

Black Tie/черна вратовръзка или официално вечерно облекло

това описание предполага дамите да бъдат с елегантни или официални рокли, а господата да носят смокинги с черни папийонки или строги официално костюми, бели ризи с тъмни вратовръзки.

Официално/формално облекло.

Този дрескод дава насока, че сватбеното тържество ще бъде официално и респективно официалното облекло е задължително за всички гости. Подобен дрескод предполага отново официални вечерни рокли за дамите, а за господата – смокинги или тъмни костюми, отново с бели и светли ризи и тъмни вратовръзки.

Коктейлно облекло, полуформално или елегантно ежедневно облекло

това е най-често срещаният дрескод за сватбите с големи партита и много танци, като под „елегантно ежедневно облекло“ в никакъв случай не се разбира дънки или друг тип ежедневни дрехи. Този дрескод предполага коктейлни рокли или костюми за дамите, а за господата – костюм, но може да не бъде черен и строго официален, а ризите и вратовръзките могат да бъдат в по-смели цветове и десени.

Информация за сватбен регистър

Ако младоженците избират предварително подаръците, които биха желали да получат за сватбата си, те правят сватбен регистър в даден магазин. Тази информация се изпраща заедно с поканата за сватбата, но изписана на отделен хартиен носител или пък се съобщава или изпраща допълнително при потвърждение на присъствието на сватбата.

Сватбеният регистър е улеснение

както за гостите, така и практично решение за бъдещото семейство, което има свободата да избере какво иска, а най-вече спестява неудобството от разнасяне на физически подаръци или често неловкото и архаично раздаване на пликове с пари.

Що се отнася до правенето на подаръци, когато няма сватбен регистър, трябва да заложите на подарък, който можете да си позволите, използвайки най-добрата си преценка, така че да отговаря на вкусовете и нуждите на младото семейство.

Още няколко полезни насоки, които помагат всеки гост да бъде запомнен с добро:

 • запомнете имената

не само на младоженците, но и тези на техните родители и на кумовете

 • подгответе си предварително пожелание,

защото обичайните „честито“, „поздравления“ или традиционното „горчиво“ ще бъдат изречени многократно, от всички

 • ако решите да носите букет за булката,

най-добре заложете на такъв с цветарска гъба, за да гарантира по-дълготрайна свежест на цветята и тъй като букетите ще бъдат много – можете да добавите дискретна картичка, прикрепена към панделката или хартията с пожелания и вашите имена

 • подгответе си предварително пожеланието,

което да напишете, в случай, че има книга за пожелания за младоженците

 • репетирайте предварително няколко пози,

които да заемете на сватбените снимки – често всички искат да се снимат с новото семейство, а фотографите бързат и понякога гостите остават разочаровани от резултатите

 • консумирайте храна и най-вече алкохол с мярка,

защото не искате да останете като вица на сватбата и всички разказвани след това смешки да бъдат на ваш гръб

 • внимавайте със снимките

и какво споделяте в социалните мрежи – преди да споделите снимка с или на младоженците, ги попитайте дали са съгласни.

Не забравяйте, че сватбата е прекрасен празник за всички поканени, но най-вече е специален ден за новото семейство и всичко, което правите или казвате трябва да бъде съобразено с тяхното спокойствие и добро настроение.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара