През юли СОНИК СТАРТ е официален партньор на празненствата по повод празника на Карлово и отбелязването на 184-та годишнина от рождението на Васил Левски. Организацията, заедно с общината на Карлово, дава начало на кампанията „Старт на Лъвските мечти“.

Събитията целят да подкрепят активното социално включване и възможностите за привличане на повече хора към каузата за толерантност, възможност за създаване на позитивно взаимодействие и общуване, преодоляване на стереотипите, стигмите и предразсъдъците, както и възраждане на родолюбието и обичта към Левски и безсмъртните му дела. Във всяко едно мероприятие ще се поставя акцент на възможността за срещи на различни възрасти и индивидуалности, независимо от пол, раса, етнос и други различия, както и да се покажат  различни гледни точки и разбирания за свободата на Апостола.

За да популяризират гр. Карлово и възраждането на лъвския дух у българина, СОНИК СТАРТ са подготвили богата празнична програма, която включва национални конкурси, забавни и занимателни мероприятия, игри, състезания и концерти.

Още в началото на юни бяха обявени двата национални конкурса,  организирани с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Първият е за есе на тема  „Свободата през погледа на Левски“, а втория за „Най-нестандартен портрет на Левски“.  В надпреварата ще се включат участници от цялата страна, които могат да изпращат своите есета и рисунки до 10.07.2021г. на имейл: karlovo1@sonikstart.eu. Всички получени писма ще бъдат разгледани и оценени от комисия, която  ще определи най-нестандартните и оригинални предложения. Те ще бъдат включени в трети том на „Приказна книга“, която СОНИК СТАРТ специално ще издаде и разпространи в редица регионални библиотеки, централни, регионални и местни администрации в цялата страна.

Кулминацията от събития е предвидена за 17 юли 2021г., когато се връчва Наградата на Карлово. През целият ден СОНИК СТАРТ ще организира празненства в централната градска част, за да може в мероприятията да се включи цялата местна общност, както и гостите на града. Основната част от дневните инициативи ще се случват в началото на пешеходната алея в центъра на Карлово.

Именно там ще бъде оформена алея от шатри, в които ще се случва магията на добрините и сбъдването на мечтите. Първата шатра ще е за изработване на малки книжки и рисуване на портрети на Васил Левски и емблематични за Карлово символи. В това занимание може да се включат всички граждани и гости на града, които сами ще сътворят своя творба и ще я запазят за спомен от този незабравим празничен ден.  Втората шатра ще е за рисуване на графити от художници и талантливи ученици, в която ще се рисуват и лицата на желаещите деца с професионални бои, от специалисти. Ще бъдат отличени най-добрите графити, а всички участници ще получат награди и подаръци. Третата шатра, която ще привлича посетители, ще е за изтъкаване на българското знаме на стан. В нея ще има освен голям вертикален стан, и много малки станове, на които всеки желаещ може да изтъче българското знаме или друг мотив на своя стан, който ще му остане като подарък и за спомен от празника на гр. Карлово. Последната, четвърта шатра ще предлага информационни материали, брошури, рекламни флаери и различни подаръци, които ще получат гостите на празника и участниците в състезанията и организираните дейности. На тази шатра всеки гражданин може да получи информация за града, за Васил Левски и за цялата празнична програма.

Не са забравени и местните групи и ансамбли, както и всички граждани, които биха потанцували на празнична музика. За тях е предвидена „Алея на танците“, която ще бъде позиционирана по пешеходната алея по пътя към сцената за вечерните събития.

В Карлово, на алеята „Старт на Лъвските мечти“, мъже, жени и деца ще осъществят своя максимален Лъвски скок, който ще бъде измерен и записан от компетентни служители на СОНИК СТАРТ. В надпреварата няма да има ограничение за броя на участниците, пола и възрастта. Те ще бъдат разпределени в различни категории. Предвижда се националното състезание успоредно да се проведе и в няколко български града. За да награди победителите в надпреварата по Лъвски скок е поканен Президентът на Република България Румен Радев, който ще се срещне с младите лъвове в Къщата Музей на Левски. Отново на 18 юли г-н Радев се очаква да посети и местния център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания на СОНИК СТАРТ.

През целия празничен ден младежките рок-групи от Карлово и региона ще подгряват празника на града. Вечерта ще е запазена за церемонията по връчването на Наградата на Карлово, която ще бъде водена от актрисата Силвия Лулчева. На голямата сцена ще се състои концерт на рок-група „Кикимора“ и Симфоничен оркестър под диригентството на един от най-младите и талантливи български диригенти – Димитър Косев. Музикантите ще представят класически рок изпълнения в симфонична оркестрация, както и разпознаваеми симфонични произведения в рок аранжимент.

За финал на тържествената вечер е предвидена празнична заря за всички жители и гости на Карлово.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара