Алекс О’Брайън е британска авторка, специализираща в научни теми, най-вече такива, свързани с човешкия ум и психология. Писала е за издания като BBC, Scientific American и Discover Magazine, а като член на борда на Британската асоциация на научните автори (ABSW) е взимала интервюта от водещи учени в сферата на когнитивните науки.

За учителя наречен “покер”

Догодина трябва да излезе първата и книга “The Truth Detective”, която е своеобразен гид за критично мислене, разгледан през призмата на покера като игра, която ни учи на житейски умения.

В книгата авторката разглежда теми като невербалната комуникация, човешкото поведение в несигурни ситуации и как ни влияят силните емоции. От ФБР агенти, през професионални покер играчи, до учени изследващи човешкото поведение, О’Брайън се е допитала до редица експерти за да разбере по-добре мистерията, която е критичното мислене.

В интервю за австралийското издание ABC News Алекс споделя, че интересът и към покера е отдавнашен, но дълго време се е чувствала “изключена” от света на играта, която е силно доминиран от мъже. Вместо този факт да обезкуражи авторката, тя го приема като мисия да разбута статуквото и да си извоюва място сред неформално определената за “мъжка” игра на карти.

Всъщност покерът не разделя играчите по пол, както в повечето други спортове, но поради ред причини популярността на тази игра едва наскоро започна да набира скорост сред дамите. Както припомня австралийското издание по време на World Series of Poker 2019-който е най-големият ежегоден покер турнир в света, “от 8500 участници едва 425 са били жени”. Затова вече се организират редовни турнири за жени, където те да се насладят на играта на помежду си.

Житейски умения от покера

Големият пробив на Алекс в покера се случва след настоятелна покана от треньора и да се запише в онлайн турнир. В крайна сметка авторката печели сред над 1600 играчи, което и отваря нови врати в света на покера. За Алекс той е много повече от игра-той е прозорец към човешкия ум.

“По пътя опитът ме научи как да мисля по различен начин за играта-и за света като цяло. Това разви мисленето ми така, че започнах да виждам всичко по нов начин,” пише О`Брайн в статия за BBC, описваща нейното развитие в покер средите.

Какви изобщо са тези умения, които може да развие покера? С две думи: практически и психо-емоционални.

О`Брайн например споделя, че сред уменията, които са важни за покера, и които могат да бъдат развити чрез него, са “математика, психология, умствена устойчивост и дори философия”. И наистина, в тази игра на карти мозъкът е силно активиран, тъй като има редица фактори, които играчът трябва да вземе предвид за да надиграе останалите.

В покера силно застъпена е и така наречената “емоционална интелигентност”, т.е. умението да разбираме и да работим със собствените си емоции, както и с тези на околните. Това е важно качество, което ни позволява да взимаме по-умели решения базирани на разум, а не под влиянието на първични подбуди.

Най-големият враг на покер играчите е именно силният емоционален заряд, който може да доведе до неразумни решения базирани на екстаз или гняв. В средите на играта на карти навлизането в подобни крайни състояния е познато като “тилт”. Именно това Алекс О`Брайън има предвид под “умствена устойчивост”-способността на играчите да приемат загубите без това да повлияе значително на тяхната игра.

Жените в покера

Нека не оставяме впечатление, че няма женски успехи в покера. Дори и да е факт, че в тази игра мъжкото присъствие е много силно, има много жени, които могат да се похвалят с успехи. Сред тях са американката Кейти Либерт, британката Лив Боере и може би най-добрата жена-покер играч Ванеса Селбст.

Впрочем интересна е и историята на Мария Конникова. Подобно на Алекс О`Брайън тя също е писател и психолог, автор на статии и няколко бестселъра на психологични теми. Последният и подобен труд The Biggest Bluff проследява пътя, по който Конникова минава за да се научи да играе покер и какви житейски уроци е научила от това приключение. Авторката пожъна сериозни успехи в тази сфера и дори публикува книгата си с година по-късно от планираното, за да отдели повече време на покера.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара