Има „паразитни” думи. Те дразнят, изнервят околните и в крайна сметка навяват мисли за не особено развит интелект. Същото е и с паразитните действия, онези малки, уж невинни отклонения от общоприетия етикет на поведение, който горката ти майка се е опитвала години наред да набие в главата ти: „Не бъркай с този молив в ухото!”, „ Пак ли си гризеш ноктите?!”, „ Какво ровичкаш в този нос, златна мина ли имаш там?” И тъкмо човек да въздъхне облекчено, че рано или късно ще се види краят на родителския тормоз, изведнъж става ясно, че бъркането в носа не е просто проява на лоши маниери. Специалисти в различни медицински области загрижено предупреждават, че и най-безобидните на пръв поглед вредни навици могат да подкопаят здравето.

myjki_svqt1

Изследователската дейност на носните кухини

е присъща в една или друга степен на всеки. Посвещавали са й дори научни изследвания, в резултат на което специалистите й дават наименованието ринотилексомания.

Доктор УНГ: Когато постоянно, с повод или без повод, “чистите” носа по този начин, може да повредите сериозно лигавицата на носните кухини, да предизвикате кръвотечение и изобщо да отворите широко вратата за внасяне на различни инфекции.

„Акупунктурата” на зъбите,

или добросъвестното чегъртане в пространството между всеки два съседни зъба с подръчни средства e нещо, което хвърля в истински ужас стоматолозите.

Зъболекар: Вилицата, иглата, пречупената на две кибритена клечка и даже клечките за зъби травмират зъбния емайл и нараняват венците. По същата причина не трябва да се чупят орехи или пък да се отварят бутилки със зъби. Ако чувствате необходимост да освободите механично междузъбното пространство, използвайте специално създадените за тази цел конци за зъби.

Постоянното мляскане на дъвка

по едно време даже беше модерно, но обществото бързо го отхвърли като достойна за публичност проява.

Гастроентеролог и стоматолог: Дъвката е целесъобразно да се използва непосредствено след хранене, ако нямате подръка четка за зъби, но не по-дълго от 10 минути. Дъвченето на дъвка стимулира производството на стомашен сок, което е добре, докато стомахът не преработи съдържимото. После ще трябва да върти на празни обороти и да „преработва” сам себе си. Освен това постоянното преживяне може да травмира ставите на лицевите челюсти, което сериозно ще ви затруднява впоследствие да отваряте и затваряте устата си.

Кутрето в ухото

е характерен маниер с понякога компрометиращ резултат.

Доктор УНГ: Чистенето на уши с неподходящи средства може да ви докара няколко сериозни проблема. Прекалено честото дразнене на кожата във вътрешността на ухото стимулира работата на жлезите по повърхността й и те започват да отделят по-големи количества от естествената защита на повърхността на ушния канал – ушната кал. Това пък може да доведе до образуването на „тапа” и влошаване на слуха. Ако „тапата” вече е налице, има опасност с енергичното бъркане в ухото да я натикате още по-навътре. И накрая вероятността да увредите тъпанчетата на ушите е много голяма.

Пукането на пръстите

е привичка, която по мнението на британски психолози дразни всеки втори събеседник. Но не това е най-важното.

Ортопед ревматолог: Пукането на пръстите травмира ставите и с времето те губят подвижността си. А това е сериозна предпоставка за болезнената диагноза „артроза”.

Гризеш ли си ноктите,

издаваш собствената си неувереност, твърдят психолозите. Едва ли обаче тази теория ще ви откаже от поредното разсеяно захапване на палеца или показалеца. Да пробваме с друго тогава.

Терапевт: Пространството под ноктите е развъдник на микроби. Едва ли търкате и излъсквате до блясък това пространство всеки пък, когато ви се прииска да ги налапате. С две думи: продължавайте да го правите и не след дълго ще се обзаведете най-малкото с глисти. Или пък с хепатит А. Помислете и за стомаха си. За половин година по този начин изяждате цял нокът, и то само от един пръст.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара