Безразборното харчене е най-честата причина за винаги празната женска кесия. И тъй като още никой не е измислил хапче против пазаруване, а и директното спестяване е гадна работа, важното е да си създадеш стокова ценностна система и строг ред дори в дребните приходи и разходи. Още по-важно е да се научиш да отминаваш с достойнство лъскавите магазини. Не че не сме ценители, но в повечето от тях се продават същите неща като по сергиите в Илиянци. Само цените им са коренно различни.

woman-169286_960_720

Гардеробни

Правило първо – преди да изхвърлиш, помисли! И второ: науката да комбинираш е сто процента спестовност, а простотата е душа на новата елегантност. Извадете всички обувки, трупани през последните 10-15-20 години. Модата сега е изключително либерална – всичко е модерно, дори корковите подметки, че и сандалите върху платформа. Може и да се окаже, че нямате нужда от нов чифт. Цветът също е без значение: колкото по-ярки, толкова по-добре, но и всичко друго върши работа. Не се налага да се охарчвате и за чанта, строгите модни тенденции допускат тя да е в различен цвят от обувките, освен това може да е от плат или плетена – изобщо всякаква.

– За да е всичко това изпълнимо – при сезонното прибиране винаги почиствайте обувките, изтрийте с глицерин и натъпчете с вестници – само така ще ги съхраните дълго.

– Купувайте дрехи веднъж на сезон или още по-добре два пъти в годината – за топло и за студено време. Но предварително прегледайте гардероба, може и нищо да не ви трябва.

– В края на лятото прегледайте есенните дрехи, отделете ден-два, за да направите комбинации, да поправите – скъсите, подшиете или закърпите.

– Перете финото бельо на ръка – ще живее три пъти повече. Същото правете и с плетените дрехи.

Кухненски

Всяко нещо, ако е дребно накълцано, става за ядене. Това не е бедняшки извод, а съвет на водещи гастрономи. Затова освен дрехи и обувки, не хвърляйте и изостаналите в хладилника продукти – изсъхнал кашкавал, сирене или колбас, начената кофичка кисело мляко или престояло масло, увяхнали зеленчуци. С малко въображение от тях ще стане страхотна манджа на фурна – евтина, бърза и нискокалорична. Ще спестите вредните запръжки и ще оползотворите продуктите, които обикновено изривате в кофата.

Да не забравя

Листчета с такъв надпис продават в книжарниците, но и обикновен лист стига. Окачете го на удобно място и записвайте на него какво е нужно да се купи, и то в мига, в който се сетите. Нали знаете, че тутакси ви изчезва от главата, а отидете ли на пазар, се чудите ориз ли нямаше, или брашно и за всеки случай купувате и двете. После става ясно, че всъщност се е свършил оцетът.

– Не се запасявайте! Винаги съществува риск да натъпчете пакетите някъде и после да ги забравите, а и да плъзнат молци.

– Не вярвайте на реклами – тоест не купувайте всичко, което ви предлагат по телевизията. Приемайте посланията като приятни видеоклипове, а хубавата стока и сама се рекламира.

– От денонощен магазин пазарувайте само в краен случай. Там цените са по-високи, нищо че изглеждат по-богато заредени и продавачките – по-любезни.

Мозъчни клетки

Ако имате компютър в службата и нямате остра нужда, не си купувайте домашен. Освен ако децата не се тръшкат. Защо да висите пред монитора, ако и без друго само това правите осем часа на ден.

Не изкупувайте и книгите от пазара. По-добре първо разпитайте приятели дали нямат съответното заглавие – прочетете и върнете. Или се разберете с някоя приятелка със същите интереси – веднъж вие купувайте книга, следващия път – тя. После ги разменяйте. Давайте пари само за четива, които наистина си заслужава да оставите на поколенията, а те не са много.

С домашно видео без екстри ще гледате всички нови филми веднага след премиерата, но на много по-ниска цена. Спестените пари от билети ще изплатят видеото и ще останат. А на голям екран си струва да гледаш само нещо като „Матрицата“ и „Междузвездни войни“ които на телевизора (без долбиефектите) изглеждат като зле скроена комедия.

Полезни хора

Сдобийте се с близък зъболекар, фризьор, лекар, козметик, автотехник и прочее важни персони. Ако и да не са ви приятели, поне да са им проверени ценоразписът и способностите. Пак се налага да разпитате колеги и близки, а не да се охарчвате по ме¬тода проба-грешка.

Женски работи

Евтиното винаги излиза скъпо. Това е стара и доказана истина и всяка жена трябва да я повтаря винаги, когато надникне в козметичния си набор.

– Един хубав крем, макар и малко по-скъп, се грижи за кожата ви двойно по-добре от евтин заместител.

– От един дезодорант за 5 лева, който свършва за по-малко от месец, по-евтино излиза един истински парфюм за лятото и един за зимата. Две капки от него стигат, за да ухаете цял ден, а и гарберобът, и стаята ви. Никога не купувайте „марков“ парфюм от сергия на пазар.

perfume-791698_960_720

Пазарлъци

Преди да купите нещо много скъпо, обиколете още няколко магазина. Един от законите на всемирната гадост гласи: винаги ако си дал много пари за едно нещо, веднага след това го виждаш другаде на много по-ниска цена.

Изобщо много е полезно за бюджета да пазарувате само на проверени места, дори ако се налага да ходите повече. Правете поне веднъж месечно опознавателна обиколка, за да сравните цените.

Не купувайте скъпи подаръци, а ги опаковайте красиво. Само за много голям празник можете да вземете нещо за много пари. Иначе е важен жестът, а не цената.

Скуката е вредна. Когато човек скучае, убива времето в ходене по магазини или висене в кафенета, а то неизменно е свързано с харчене на пари – особено първото. Свършете нещо полезно вкъщи.

Не говорете с часове по телефона.

Вместо да нищите клюки по жицата, по-добре се срещнете някъде с приятелка и се разходете – ще се раздвижите и ще си кажете всичко.

Летни

По време на отпуск не купувайте дрехи и домашни потреби. Обикновено после за нищо не се използват. Не се опитвайте и да посетите и всички ресторанти в региона. Определете отпуската за леко хранене – така и фигурата ви слаба, и финансите необременени.

Когато стане възможно, пуснете децата сами на море – харчат се по- малко пари. Когато е без вас, то разполага с лимитиран бюджет, на който си прави сметка. Вие пък мързелувате и няма кой да ви дрънка непрестанно за сладолед, водна пързалка, няколко цистерни кока-кола или дискотека.

Обща каса

Никога не слагайте парите в обща каса, откъдето всеки може да взема. Нека има поне един, който да контролира финансите вкъщи и първо да отдели пари за сметките. Предварително дори преценявайте как ще се отрази на семейния бюджет някаква по-едра покупка.

Когато ходите с приятели на кръчма, уточнете кой и как ще плаща сметката. Знаете неприятната ситуация, когато дойде сервитьорът и започне едно безумно вадене на пари, дърпане, разправии и накрая плащате вие, защото другите имат само едри банкноти. Ако това стане, не се притеснявайте да вземете след това техния дял. Щом сте приятели, нормално е да си поделите сметката. За да избегнете всичко това, просто канете гости вкъщи и им връщайте после визитата.

Не оставяйте големи бакшиши на сервитьор, фризьор, монтьор, таксиметров шофьор… Какво като ще ви погледнат накриво – те така си гледат. Колкото за едно кафе е достатъчно. Ваше право е и въобще да не давате бакшиш, но ако остават дребни стотинки – не се циганете, закръгляйте сумата.

Не вземайте аванс, ако не се налага – цялата заплата се харчи по-подредено. Иначе мисълта, че срокът за получаване на пари е два пъти по-къс, ви освобождава от мисълта за ограничаване на разходите.

Стил

Когато имаш собствен стил на обличане е много евтино да го поддържаш. Всички свикват да те различават от околните, а и не се налага да следваш сляпо модата и непрестанно да си подновяваш гардероба. Така и не страдаш, че не си последен
писък. Ти просто си жена със стил, което най-често не означава крещящо модерна, Освен че е по-евтино, но и изключително се цени от околните.

woman-450187_960_720

Вещи по права линия

Ако ще имате или вече сте се сдобили с бебе в рода, използвайте всичко, което можете да вземете от близки и приятели – дрехи, количка, легло, коритце, юрганче, проходилка… Сами ще установите за колко кратко ви трябват те и колко не си заслужават парите. После ги предайте на друг. Пазете здравите дрешки, играчки и книжки от голямото за малкото дете.

Грешни пари

Не давайте грешни пари за всевъзможни частни уроци на детето. Щом искате да е добре образовано, изберете един предмет, по който да го обучавате допълнително. Така няма да разпилявате времето му и парите си. А ако на него наистина му се занимава, добрата подготовка е възможна и без учител. Можете еднократно само да се консултирате (разбира се, срещу заплащане) в каква посока, по кои учебници и по колко време да се подготвя детето.

Календар

Проверявайте именните и рождените дни на приятелите си и винаги ги поздравявайте по телефона – не е нужно на всички да купувате цветя и подаръци. Само на най-близките.

Важни подробности

Малка козметична чантичка е задължителна, дори ако трябва да си я ушиете сама. В нея носете само най-нужното, така ще запазите козметиката, а и няма да ровите из чантата си като луди, за да напипате червилото. Никога не носете излишни неща за гримиране – само ги трошите.

Ако пътувате по непознати места, вземете карта – объркването на маршрута бърка в джоба.

НЯМА МАЛКИ УСПЕХИ. Затова дори по лев на седмица да спестите, все е нещо. Приемете го като награда за въздържанието.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара