Вярваме, че дългите пости пречистват. Но понякога са нож с две остриета, защото повишават риска от хранителни алергии, твърдят специалистите. Резкият преход от еднообразно хранене към изобилие от мазнини и белтъчини е главната причина за обостряне на алергичните реакции, обясняват те.

semeen_lekar_posti1

„Фабрични” дефекти

Взривната непоносимост към определени храни след постене е пряко следствие от влошени функции на черния дроб и червата. По данни на учените продължителното ограничаване на основни хранителни вещества води до нарушения в работата на черния дроб при над половината от хората, които ги спазват. Затова алергия непосредствено след края на поста съвсем не е рядкост. Черният дроб не може да работи пълноценно в условията на дефицит на хранителни вещества и особено на белтъчини. А постенето винаги е свързано с ограничаването им до минимум.

В миналото по време на пости на трапезата са преобладавали не макарони и картофи, както сега, а грах, фасул, леща и зърнени каши. Тези продукти са богати на растителни белтъчини и по този начин нашите предци са компенсирали недостига на белтъчини от животински произход. Затова при тях не се е стигало до дисбаланс във функциите на черния дроб и не са страдали от алергии след “облажаване”.

Отделно

активен “принос” в развитието на хранителните алергии

има и нередовният стомах. Картофите и макароните, на които наблягат съвременните последователи на великите пости, съдържат много скорбяла и глутен. Преработването на тези вещества забавя движението на хранителните маси в стомашно-чревния тракт и осигурява достатъчно време на алергените да бъдат усвоени от кръвта и да задействат ответната бурна реакция.

Затова по време на великденската диета, например, е добре да си спомним как са се хранели нашите деди и по-често да
употребяваме в този период тиквички, ряпа и цвекло. Тези зеленчуци стимулират работата на червата и улесняват изхвърлянето на токсините на организма.

Алерголозите различават няколко разновидности на
хранителна алергия. Двата основни вида обаче са истинска и псевдоалергия. И двете могат да се проявят с кожни обриви след продължително постене.

Истинската

Събуждат я протеините в някои продукти. По време на пост белтъчната храна е силно ограничена. Но след като възстановим нормалния си режим на хранене, получаваме голямо количество разнообразни протеини. Това автоматично повишава вероятността за алергична реакция. Най-често я провокират морска риба и морски дарове – стриди, скариди, октопод, великденските яйца. По-рядко, но напълно възможно е да я отключат месо и млечни продукти, кашу и фъстъци.

Внимание: Рискът от алергични реакции се увеличава при употребата на замразени меса и риби, тъй като този процес на съхраняване на хранителните продукти променя структурата на белтъка.

Лъжливата

Среща се два пъти по-често от истинската. Тя също представлява реакция на определени храни и най-често се проявява след употребата на продукти, богати на биологично активни вещества. Особеност, по която може да се разпознае,
е, че симптомите са толкова по-силно изразени, колкото по-голямо е поетото количество от алергизиращия продукт.

Най-често я провокират различните сортове сирена, кашкавал и червените вина. Особено опасни са топените сирена, а също и деликатесните камамбер, рокфор, бри, грюер, чедър. Могат да я пробудят и пушеното месо, пикантните колбаси, наденичките, свинският черен дроб, рибните консерви и хайверът.

От зеленчуците лъжлива алергия предизвикват най-често киселото зеле и доматите. Опасни вещества има също така в подправката къри, червените ябълки, ягодите, малините, киви и цитрусовите плодове.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара