Преди няколко години бях повален на легло от грип; чувствах се изтощен и ме болеше цялото тяло. Горях, потях се и не можех да помръдна. Единственото ми желание беше да спя.

influenza-156098_960_720

 

Някъде към четири следобед се почувствах по-добре, дотолкова, че станах от леглото, взех душ, облякох се и се захванах с работата си. Но само час по-късно ми стана много студено, почувствах се наистина странно и преливащ от енергия. Върнах се в леглото и се увих с одеялата, треперейки от студ. Виеше ми се свят. Умът ми беше съвсем буден, но същевременно се чувствах дискомфортно. Започна да ме боли главата вдясно, точно зад дясното око и малко пред ухото.

Сега започнах да се тревожа наистина.

Само преди час лежах в леглото без никаква енергия; сега се чувствах превъзбуден, а в главата ми сякаш маршируваше цял отряд. Постепенно главоболието ми отзвуча, престанах да треперя и телесната ми температура се нормализира. Освен това уринирах често, което означаваше, че отделям повече течности, отколкото бях приел през последните няколко дни, и изхвърлих доста слуз посредством мъчителна кашлица.

След като това отмина, започнах да се чувствам по-добре и, мислейки, че всичко е свършило, реших да стана и да се заема отново с работата си. Но още преди да мине час пак се озовах в леглото, изтощен, горещ и като цяло чувствайки се недобре. Спах до следващия ден и когато се събудих, се чувствах много по-добре, но безсилен. На по-следващия ден се чувствах съвсем добре.

Сигурен съм, че ако се замислите за собствения си опит, ще си спомните, че сте преминавали през такива Пикове в един или друг момент от вашия живот, дори да става въпрос само за диария, пристъп на кашлица или съпроводено с тъпо пулсиране главоболие. Всичко това са симптоми на Пика.

Забелязал съм също, че мястото на главоболието варира

в съответствие със засегнатия мозъчен участък. Причината е, че течността се изстисква едновременно от засегнатия орган и съответстващия му мозъчен участък. Мозъкът действа като помпа, която изсмуква излишната вода, събрала се в дадения участък през Етапа на възстановяване, и я изтласква през мозъчните вентрикули обратно в тялото, за да бъде елиминирана посредством урината и потта. Това действие може да се усети като думкане отвътре. В мозъка няма рецептори за болка, следователно думкането идва от спазмите и издуването на мозъка, който при изпомпването се докосва до предпазващата го външна ципа.

Zashto_boleduvam_coverНе е необичайно усещането за силен натиск зад очите, над челото, около ушите и в тила, близо до врата. Тези симптоми обясняват също защо страдащите от мигрена „виждат“ светли петна зад очите преди и след болката – те могат да бъдат обяснени със стартирането на изпомпването. Страдащите от мигрена хора споделят, че обикновено тези симптоми се повтарят отново и отново и понякога са толкова силни, че ги принуждават да се изолират от всякаква светлина и да лежат в затъмнено помещение до отшумяване на мигрената. Интересното е, че вместо уморени, те се чувстват възбудени.

Други добре известни симптоми на Пика са припадъци, загуба на съзнание, епилептични пристъпи, астматични пристъпи, диария, повръщане, пристъпи на кашлица или кихане, треперене или потрепване на мускулна група, вцепеняване, силен сърбеж, пристъпи на паника, гастроезофагеален рефлукс, спиране на сърцето, изхрачване на кръв и изхвърляне на кръв чрез урината.

Тези симптоми може да траят секунди, минути, часове или дори дни. Възможно е също така да се повтарят постоянно през деня, но да изчезват през нощта, какъвто е случаят с Паркинсоновата болест.

* Откъс от книгата „Защо боледувам?“ на британският специалист по невролингвистично програмиране Ричард Флук

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара