Кажете, без да мислите – колко зъба има човек? Обикновено отговорите се лутат като в бинго зала: 28, 30, 32… Обаче има и такъв вариант: „На кой човек?“ По същия начин стоят нещата и с истините за здравите зъби. Уж всичко знаем, а пък постоянно никнат нови версии на стари постулати.

Мит 1. Здравите зъби се предават по наследство

Информацията за строежа на твърдите тъкани на зъбите действително се унаследява от родителите. Но състоянието на зъбите зависи и от много допълнителни фактори: прекарани и съпътстващи заболявания, начин на хранене, качество на лечение на млечните зъби, хигиена на устната кухина. И най-вече от количеството на флуора във водата, която пиете. Нормата е 1 мг/л.

Мит 2. Избелването не е вредно

По принцип избелването е противопоказно, когато е налице множествен кариес, заболявания, свързани с недоразвитие на зъбните тъкани, заболявания на венците. Избелване не се прави по време на бременност и кърмене. Затова е важно да разчитате на опитен зъболекар, който ще ви обясни всички възможни последствия, ще проведе лечение и чак тогава ще извърши процедурата. Имайте предвид, че далеч по-опасна за вашите зъби е старата домашна рецепта за избелване със сода. Това високоабразивно вещество може да нанесе трайни и непоправими увреждания на емайла.

Мит 3. Зъбите се мият 2 пъти на ден

Зъбите се мият поне два пъти на ден. И по-точно – толкова пъти, колкото е нужно, за да чувствате комфорт и свежест в устата. Идеалът е четката за зъби да се използва след всяко хранене. Тук обаче също важи правилото, че не е чак толкова важно количеството, колкото качеството.

Може да установите дали правилно почиствате зъбите си със специални индикатори, които се продават в аптеката. Представляват таблетки, които се дъвчат, при което непочистените участъци придобиват определен цвят. Ако тези участъци преобладават, помолете вашия зъболекар да ви покаже как правилно да използвате четката за зъби.

Мит 4. Сутрин зъбите се почистват след закуска

По принцип зъбите трябва да се почистват след хранене. Но сутрин е желателно това да става преди закуска – за освежаване на устната кухина, и задължително след закуска – за профилактика.

Мит 5. Колкото по-скъпа е пастата, толкова е по-добра

Не е задължително. Но пък това не означава да купувате евтини пасти със съмнителен произход. Не означава и че трябва да разчитате само на една паста. Добре е сутрин да използвате високоабразивна паста, а вечер – билкова.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара