Средиземноморското крайбрежие на Турция, известно като Турската Ривиера, привлича милиони местни и международни посетители всяка година поради изключителното си съчетание на природа, история и култура.

Районът е добре известен в цял свят със своите безупречни плажове, топло слънце и тюркоазено море, но има много повече да предложи на туристите.

Турската Ривиера предлага разнообразие от дейности, които задоволяват различни очаквания по време на пътуване. Има красива природна красота, съчетаваща синьото и зеленото, исторически стари градове, отличителна кулинарна традиция и много екскурзии, вариращи от трекинг до гмуркане. Някои от тях са изброени тук…

Анталия и нейните вълнуващи забележителности.

Първото място, за което се сещаме, когато говорим за средиземноморския бряг, е Анталия, разположена в центъра на Турската Ривиера. Градът е известен със своите 229 плажа със Син флаг, и легендарни исторически забележителности, но е и Рай за спорта.

Ентуасиастите на открито могат да се насладят на изследването на завладяващите пещери Караин, Дим и Дамлаташ.

В границите на провинция Анталия се намират някои от най-спиращите дъха туристически пътеки в света, включително Ликийския път, Пътеката на наследството на Писидия и Пътя на Св. Павел. Районът Каш в Анталия се счита за едно от 10-те най-добри места за гмуркане в света.

Парапланеризмът и някои водни спортове са сред задължителните дейности в района. В същото време Белек пък привлича със своите голф игрища от световна класа.

Една крачка ще ви отведе до Района с езерата и градините с рози и лавандула

Малка част от Района с езерата (Lake District) на Турция, която привлича вниманието с многото си природни чудеса в Средиземноморския басейн, също се намира близо до Анталия. Районът, който обхваща област в границите на провинциите Афьонкарахисар, Анталия, Бурдур, Испарта и Коня притежава 16 езера, от които Акшехир, Бурдур, Бейшехир, Еирдир, Ковада и Салда. Той беше обявен за едно от „50-те най-добри места за пътуване през 2023 г.“ от Travel + Leisure, като дестинация с културно богатство. Можете да посетите този район, когато пътувате до Анталия, и да се насладите на тектонични езера и исторически римски обекти.

Основният регион за отглеждане на роза и лавандула на Турция – Испарта, се намира в Района с езерата (Lake District). Испарта предлага различни възможности за докосване до естествената красота на Средиземно море. Възхищавайте се на зашеметяващата перфектна картина на лавандула в лилав цвят, докато изследвате тези скрити скъпоценни камъни от другата страна на планината Таурус.

Едно невероятно средиземноморско кулинарно приключение

Средиземноморската кухня привлича вниманието като една от най-богатите и разнообразни гурме традиции в Турция, а любителите на храната ще открият многообразие от интригуващи скъпоценни камъни там. Рибата и морските дарове заемат важно място в средиземноморската кухня, заедно със зеленчукови ястия, приготвени с органичен зехтин, и уникални месни ястия и подправки. Традиционните ресторанти предлагат прясна риба и месни ястия, като тантуни-кебап, добре познати предястия, като солен паламуд и пияз, и десерти, като запечен сладолед и кюнефе, всички от които са съчетани с вина от региона.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара