Д-р Росен Венелинов е един от най-известните стоматолози с фокус върху ендодонтията и естетичната стоматология.

Собственик на Стоматологично студио „Венелинов“ във Варна, член и учередител е на Българско Ендодонтско Общество, както и на  “Дентална школа Dr. V”. Собственик на зъботехническа лаборатория “Digital Smile”.

Учил е ендодонтия и естетична стоматология при водещи стоматолози в Европа, Украйна и САЩ. Участва в множество български и международни дентални форуми като лектор, негови статии са публикувани в български, руски и международни издания.

Д-р Венелинов, пациентите Ви идват при Вас с различни проблеми, като повечето са естетически. Вие харесвате ли усмивката си? 

О, и аз съм бил пациент, воден от желанието да подобря начина, по който изглеждам. Носих брекети, имам два импланта, предстои да оправя малък проблем с горен централ, останал още от игра в детските ми години. Не съм различен от хората наоколо. Те често имат усещането, че когато говорят или се усмихнат, всички се втренчват в тях. Смятат, че коментират колко зле изглеждат зъбите им. Убедени са, че проблемите са видими за околните, че всеки забелязва кривини и скупчвания. Вероятно обаче никой не ги забелязва! Може би само ние – зъболекарите, го правим. Причината да мислите, че всички ви гледат е, защото сами не харесвате усмивката си.

Какво е решението?

Има много начини да се подобри визията и хармонията на усмивката. Един от най-консервативните методи за това е т. нар. бондинг. Има и много други термини като художествена реставрация, директно възстановяване, директни композитни фасети и т.н.

Какво представлява този метод?

Това е стоматологична козметична манипулация, при която фотополимер – материал на “пластмасова” основа, се залепя по зъбите и с лампа се втвърдява. Изглежда просто, но процесът всъщност е по-сложен. Първото условие, без което не може, е прегледът. Той показва дали е възможно усмивката да се подобри с бондинг – така ние научаваме какво е общото ви здравословно състояние, какво е зъбното състояние, каква е позицията на зъбите, имате ли кариеси, стари пломби, нужда от кореново лечение, каква е захапката и т.н. В нашето Стоматологично студио Венелинов правим фотографии – в устата и на лицето. Те ни помагат детайлно да разгледаме всеки един от елементите на усмивката. Не само зъбите и венците, но и устните, движението и обема им, формата на лицето, излъчването на човека. Всичко това е важно, ако искате накрая зъбите да не изглеждат като взети назаем от чужда уста. Тази информация се изпраща в зъботехническата лаборатория, която ще ни помогне във вашето разкрасяване.

Защо се намесват зъботехници?

Следващият етап е създаването на проект и макет. Както в архитектурата първо се правят чертежи, а след това макети (в нашата професия в реален размер) те помагат на нас – зъболекарите, и на вас – пациентите, реално да видите как ще изглежда бъдещата ви усмивка. При прегледа или на следващо посещение ние сканираме устата, зъбите, венците и захапката. Така се създават виртуални 3D челюсти, които изпращаме в лабораторията. Там със специализиран 3D софтуер зъботехниците – следвайки вашите изисквания и нашите наставления, правят дигитален проект, като по него принтират пластмасов модел. Този модел ние използваме за създаването на макета (нар. mock-up) във вашата уста. Моят опит показва, че най-добрият начин да направим това е с видео. Правим едно видео, докато си говорим и се усмихвате, за да се вижда сегашната ви усмивка. След това благодарение на проекта правим временно в устата от бяла (с цвета на зъбите) пластмаса новата визия на зъбите. Правим ново видео, за да видите бъдещата си усмивка. И след това, събирайки двете видеа в едно, вие виждате действително ситуацията преди (сегашната усмивка) и след (бъдещата ви усмивка). Разбира се, ако нещо не ви хареса, например форма, дължина на зъбите, в лабораторията правят корекция и за един-два дни можем да направим нов макет и видео. Целта е преди да започнем работа вие да сте наясно как ще изглеждате накрая и да одобрите това!

Винаги ли пациентите одобряват бъдещата си усмивка?

Не пристъпваме към работа без това. Едва след яснота по проекта подготвяме зъбите. Обичайно следва микро изпиляване, може да се наложи някакво подреждане с брекети или Clear V smile шини, лечение на корени, избелване и т.н.  Ако зъбите не са много криви, здрави са и са достатъчно бели, можем веднага да започнем с разкрасяването. Обикновено в нашето студио това става в един ден. Аз или колегите, които се занимават с бондинг, скулптираме зъбите, използвайки одобрения от вас проект и в края на деня вие сте с новата усмивка.

Дали това изглежда като проекта?

Изглежда много по-добре, защото фотополимерът, сравнен с пластмасата, имитира много добре естествените зъби. Разбира се, необходими са още поне 5-7 дни да се успокоят венците от работата, да се възстанови влагата в зъбите. Както казваме на зъболекарски език – “да се напият зъбите с вода”. Факт е, че след 1 седмица достигаме пълната красота на усмивката ви, но още първия ден вие ще можете да се усмихвате широко.

Налага ли се изпиляване на зъбите?

Идеята на бондинга е да бъде консервативна процедура. По-рядко се налага микро изпиляване, за да махнем много малка част от зъба и да го възстановим с композит. Не, това не е изпиляване като за корона. Не е опасно за здравето на зъба и не води до развитие на кариеси.

Старее ли бондинга и променя ли си цвета?

Да, като всеки полимер и бондингът старее, той се изтрива от храната, четката за зъби, абразивните пасти и вредните навици – дъвчене на химикалки, гризане на нокти, късане на конци и торбички със зъби, чоплене на семки и т.н. При нормална употреба моят опит показва, че бондингът ще има нужда от корекция след 7-12 години. Поддръжката е важна – почистване на зъбния камък поне два пъти годишно, полиране поне веднъж годишно. Факт е, обаче, че дори и след 12 години композитното възстановяване няма да си промени цвета. И ако в началото е с бял цвят, усмивката ви много години ще е бяла.

Сега е редно да ви попитам: Ще ни заглеждат ли хората, когато се смеете?

Да! Ще ви заглеждат с възхита колко красива усмивка имате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара