Истанбул, оживеният турски метрополис, предлага на гостите си многопластово преживяване със своите исторически забележителности, богат социален живот, музеи, художествени и културни събития и единствени по рода си кулинарни наслади.

Богатото наследство на Истанбул го прави емблематична спирка за гостите, а изкуствата и културните забележителности на града гарантират, че той запазва своята магнетичност.

Има определени места в Истанбул, където улиците водят посетителите си да опознаят това голямо културно съкровище. Събрахме най-известните музеи в Истанбул за тези, които искат да преживеят историята, културата и изкуството заедно през прекрасните летни дни…

Посетете новия облик на  „Istanbul Modern“

„Истанбул Модерн“ е името на първия музей на модерното и съвременно изкуство в Турция. Новата сграда е построена на брега на Босфора и това е една от атракциите на града, които трябва да се видят.

Подобно на своя предшественик, новата сграда е от европейската страна на Истанбул в Каракьой, където Босфорът среща Златния рог.

Ренцо Пиано, архитектът, носител на наградата Прицкер, проектира новата модерна сграда в Истанбул, разположена на територията на пристанището Галата Порт.

Дизайнът на сградата е вдъхновен oт водите на Босфора и отблясъците му от светлината. Истанбул Модерн излага творби на международни и местни художници, в различни направления.

Музеят също така е домакин на изложби на модерно и съвременно изкуство по целия свят в своите постоянни и временни изложбени пространства. След като посетите изложба в новия музей, не забравяйте да си отпочинете в кафенето с чашка ароматно кафе, докато се наслаждавате на фантастичната гледка към Истанбул!

Археологически музей в Истанбул: където историята оживява

С артефактите, които съхранява, Истанбулският археологически музей, разположен на територията на двореца Топкапъ, е един от най-богатите в света.

Комплексът се състои от три основни сгради: „Археологически музей“, „Музей на древните ориенталски творби“ и „Музей на павилиона с плочки“.

Той съдържа повече от един милион артефакти, принадлежащи на цивилизациите в границите на Османската империя. Основната сграда на комплекса, Археологическият музей, е една от малкото сгради в света, построени предимно като музей.

Той съхранява статуите на Бранкит на свещения път Дидима-Милет от архаичната епоха до края на римската епоха, статуите Коре и Курос (младо момиче и момче), статуята на лъва от мавзолея в Халикарнас, главата на Афродита от известния олтар на Зевс в Пергамон, портрет на Александър Велики, скулптурните произведения, открити в Афродизиас, Ефес и Милет, трите велики мраморни градове от римския период.

Музеят също е дом на множество артефакти, открити по време на разкопки, водени от Осман Хамди Бей, основателят на музеологията в Турция и първият директор на музея през 19 век. Един от тях е световноизвестният саркофаг на Александър, открит в некропола на Сидонския крал по време на разкопки, проведени от Осман Хамди бей между 1887 и 1888 г. Отдъхнете си в прекрасното кафене на този магнетичен музей, който гледа към парка Гюлхане, и се насладете на елегантността на неговата сграда, един от най-красивите и грандиозни примери за неокласическа архитектура в Истанбул.

Музей Пера: Емблематичните артефакти

Музеят Пера е основан от фондация Суна и Инан Крач и се намира в Тепебашъ, точно до улица Истиклял в сърцето на града.

Първоначално сградата е построена, като историческия хотел Бристол от архитекта Ахил Манусос. Тя е била домакин на няколко забележителни изложби до днес. Докато колекцията „Ориенталистка живопис“ на музея Пера включва картини, вдъхновени от османското владичество от 17-ти до 19-ти век, колекцията „Анадолски мерки и теглилки“ съдържа над 10 000 предмета от различните цивилизации на Анадола.

„Колекцията от плочи и керамика Кютахия“ включва стотици занаяти от региона на Кютахия в Турция. По време на обиколката ви препоръчваме да видите петте изключителни произведения на Осман Хамди Бей в колекцията от ориенталистки картини на Фондация Суна и Инан Кирач, особено „Дресьорът на костенурки“. Изложбата на Изабел Муньос „Нова история – Снимки от и около Гьобеклитепе“ също продължава до 17 септември 2023 г.

Уникално „музейно преживяване“ на Босфора

Музеят Сакъп Сабанджъ (SSM) се намира в Емирган, едно от най-старите селища на Босфора в Истанбул. Основната сграда на музея, е построена през 1925 г. от италианския архитект Едоардо Де Нари.

Имението, известно като „Equestrian Mansion“, е музей и център за изкуство и култура от 2002 г. Музея предлага разнообразно изживяване със зашеметяващата си гледка към Босфора, със своите временни и постоянни изложби, консервационни и изследователски секции, отлични учебни програми , представления, конференции и семинари. Музеят разполага с богата колекция от калиграфски и живописни произведения и обширни изложби, представящи творбите на много световноизвестни художници. След часове, изпълнени с изкуство и култура, не напускайте музея, без да се насладите на спиращата дъха гледка към Босфора от прекрасната градина…

Първият музей на пластичните изкуства в Турция

Истанбулският музей на живописта и скулптурата е първият музей на пластичните изкуства в Турция. Той предоставя значителен преглед на историята на турското изкуство от късната Османска Империя в края на 19 век до края на 20 век. В колекцията на музея има 10497 картини, 719 скулптури, 257 керамика, 182 калиграфии и 10 икони.

Музеят е създаден на 18 юли 1937 г. в офиса на престолонаследника в двореца Долмабахче и е открит на 20 септември 1937 г. от Мустафа Кемал Ататюрк.

Когато офисът на престолонаследника на Долмабахче е бил затворен за реставрация през 2007 г., колекцията е била преместена в сградата Антрепо 5 в квартал Топхане през 2011 г.. Сградата е проектирана от Седад Хаккъ Елдем и била превърната в музей с идеята архитекта Емре Аролат.

Изложбените и складови пространства, ателиета, библиотека и зали за четене на Андрепо 5 са проектирани следвайки съвременен музеологичен подход. Завършването е било през 2021 г., а откриването на музея е стартирало с „Изложбата II“, проведена през декември.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара