Пътуване до Истанбул винаги е добра идея! Никога не спящият мегаполис, наследник на древни цивилизации и две велики империи – Византийската и Османската, омагьосва с разкошна архитектура, простираща се на два континента – Европа и Азия, разделени от Босфора; с невероятната си храна – и на улицата, и във всевъзможните си ресторанти, над 50 от които влязоха наскоро в кулинарната библия „Мишлен“, с нощния си живот, фестивалите на изкуствата, лабиринтите от пазари, търговски пасажи  и луксозни бутици… Истанбул е всичко, което пътешественическото сърце жадува.

Галатапорт

Истанбул никога не спира да удивлява и с новите си проекти. Един от тях е

Галатапорт – новото круизно пристанище,

което превръща Истанбул в една от най-атрактивните отправни точки за круизи из Средиземноморието и Черно море.

Галатапорт е разположен в самото сърце на града и не е просто пристанище, а цял нов район на крайбрежието, който обхваща 1,2 километра от брега на Босфора и през последните 200 години е бил затворен за посетители.

Галатапорт

Първоначално гледката от терасата на втория етаж на ресторант Galataport Liman (нова локация на много известния истанбулски ресторант Liman, отворил врати през 1947 г. и предлагащ  невероятно вкусни блюда) бе доминирана от огромния круизен лайнер „Коста Венеция“ (с височина на 22-етажна сграда, в която „живеят“ над 5200 пътници), акостирал на метри от нас.

Между основното ястие и десерта 323-метровият кораб започна да се движи, направи елегантен завой и отплава нейде към гръцките острови, разкривайки пред очите ни чудната гледка на залива.  Буквално веднага спуснаха металните ограждения, като по този начин разшириха крайбрежната алея за разходки с няколко метра.

Перфектната презентация на Galataport Istanbul!

Освен хилядите туристи от круизните кораби, новият комплекс привлича и хиляди посетители, дошли по суша – местни и гости на града, със своите възможности за шопинг, музеи, ресторанти и барове на живописния бряг на култовия квартал Каракьой. Новото круизно пристанище е на пешеходно разстояние от историческия център на града и от Бешикташ и Таксим – чудесна разходка, по време на която ще попиете още от атмосферата на Истанбул.

Традиционно пасажерите от круизните кораби имат ограничено време, около половин денонощие, за да се докоснат до дестинацията. С круизното пристанище в сърцето на града те могат да се насладят не само на исторически забележителности като Ая София, Синята джамия, площад Таксим, кулата Галата и улица Истиклал, но и на част от модерното лице – района на порта, посветен на културата, дизайна, пазаруването и гастрономията от ново поколение.

Открито през 2021 г. (след едногодишно отлагане заради пандемията), с инвестиция от 1,8 млрд. долара, круизното пристанище предлага изключително модерна инфраструктура и за круизните кораби и техните туристите, и за всички, дошли да прекарат приятно времето си в района на пристанището.

Например всички операции на терминала, обработката на пътници и багаж, както и паспортният контрол са разположени на 29 000 кв.м в подземния терминал, оставяйки красивото крайбрежие на квартал Каракьой свободно за разходки. Така всички пътници напускат круизните кораби под земята, по-точно казано, под водата, където е изграден и огромен паркинг за десетки автобуси.

Благодарение на всичко това Galataport Istanbul се превръща в предпочитана начална и крайна точка на водещи круизни линии в района на Средиземноморието, което е удобно и за всички българи, които искат да плават с круиз.

Пристанището може да приема едновременно 3 круизни кораба, което му осигурява капацитет от около 15 000 пътници на ден.

В пристанището ви очакват множество местни и международни шопинг и кулинарни брандове,  които предлагат богат избор от турска и световна кухня. Тук се помещават най-добрите произведения на модерното изкуство в Турция – в Музея на модерното изкуство в Истанбул и Музея на живописта и скулптурата на Университета „Мимар Синан“.

В Галатапорт са обърнали голямо внимание на културно-историческото наследство, архитектурата е проектирана в съответствие с концепцията на целия квартал в историческото сърце на града.

Новите сгради на пристанището са нискоетажни и с модерен архитектурен дизайн, а сред тях се открояват и реставрирани исторически постройки като Пощата за колети, която е превърната в изложбено и търговско пространство. Три от старите сгради скоро ще станат дом на хотел Peninsula Istanbul. С модерна архитектура, вдъхновена от историческото наследство.

Тук ще откриете и Designer Market – шопинг пространство, което събира стои от независими дизайнери от цял свят, както и моно бутици на водещи турски и световни брандове.

Къде да похапнете в Галатапорт?

Новият крайбрежен квартал на Истанбул предлага всевъзможни варианти за хранене.  Личната ми препоръка е да се доверите на селекцията от анадолски тапаси, с която ще изкушат всичките ви сетива в Muutto Anatolian Tapas Bar – ако времето е хубаво – навън и с гледка към Босфора! Както подсказва името на ресторанта – ще се насладите на малки, иновативно приготвени порции с най-доброто от местната кухня.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара