Почти никога не се случва пресконференция за представяне на нов спектакъл да завърши с изправена на крака и аплодираща зала. Постига го танцьорът „Ел Йийо“. 23-годишният байлаор е най-новата световна звезда във фламенкото, когото мнозина смятат за „новия Хоакин Кортес“. Той изпълнява част от спектакъла „Zincali“, който беше в афиша на фламенко таверната Corral de la Moreria в Мадрид.

Каквито и суперлативи да чуете за легендарното място, те са напълно оправдани. Тук не страдат от липса на самочувствие и с гордост се представят като „най-доброто таблао за фламенко в света“ – награда, която получават на един от най-известните фламенко фестивали.

Истината е, че въпреки многото заведения, които предлагат фламенко в Испания, нито едно от тях не е успяло да измести El Corral от първото място. Всички големи звезди на фламенкото са се качвали на сцената от основаването му през 1956 г. от Мануел дел Рей.

Хегемонията му е затвърдена в края на 2018 г. по доста неочакван начин, когато се превръща в първото в света място със спектакъл, отличено с една звезда „Мишлен“, последвана и от националната награда за гастрономия. Зад постижението стои ръководен от шеф Давид Гарсия екип. Те са тренирани освен всичко друго и в това едва забележимо да сервират и по време на самото шоу. Винената листа надхвърля четиристотин референции. Таверната предлага и над

1000 вида испанско вино шери – най-богатата листа в света.

Комбинацията между спектакъл и вечеря или питие представлява част от традициите на фламенкото като сценичен жанр.

Corral продължава да е семеен бизнес. След смъртта на основателя през 2006 г. артистичен директор остава съпругата му Бланка дел Рей. Една от най-известните испански байлаорас, тя е работила с Мая Плисецка, Михаил Баришников, Рудолф Нуреев.

Бланка дел Рей

С техническата част се занимават двамата й синове – Хуан Мануел и Армандо. Някой от тях посреща и изпраща гостите почти всяка вечер и е готов да разкаже анекдоти и от настоящето, и от миналото на заведението. Като например вечерта, когато членовете на бандата „Кис“ се качват на сцената заедно с Бланка, опитите на бившия американски президент и актьор Роналд Рейгън (тогава той все още е губернатор) да се справи с фламенко ритмите,

уроците по испанска китара на Джон Ленън.

Въпреки легендарното си гостоприемство, домакините все пак не се съгласяват Салвадор Дали да влезе с пантера.  На върха на славата си актрисата Ракел Уелч се появила, обградена от десет бодигарди. Тук шахът на Персия се запознава с втората си съпруга Фара Диба, когато тя е още иранска студентка. В една от най-често разказваните сцени завладеният от ревност Франк Синатра удря шамар на Ава Гарднър, а третият в триъгълника бил не по-малко известният тогава тореадор  Луис Мигел Домингин.

Corral de la Moreria се намира на малка улица в най-старата част на Мадрид, близо до кралския дворец. Таблаото е включено в селекцията на „Ню Йорк Таймс“ „1001 места, които да видите, преди да умрете“. Цените за спектакъл започват от 50 евро само с питие или с вечеря от 100 евро.

Дриймтиймът на Zincali

Спектакълът Zincali е поръчка на Corral de la Moreria към хореографа Антонио Нахаро, директор на Националия балет на Испания през последните осем години. Подобно на повечето фламенко звезди, главният герой в шоуто Мануел Фернандес, известен с прякора  Ел Йийо, „се научава да ходи и да танцува едновременно“, както казват домакините. Професионалната си кариера започва на осемгодишна вързаст, а през последните петнадесет е обиколил света със собствената си компания.

Освен звезда на фламенкото, магнетичното му присъствие го превръща и в модел за различни марки, сред които и Армани. Две гостуващи суперзвезди допълват „дриймтийма“, по думите на Хуан Мануел дел Рей. Белен Лопес започва да танцува на пет, а на петнадесет завършва консерваторията по танци в Мадрид. Превръща се в муза на Франко Дзефирели в постановките му „Кармен“ и „Турандот“ в Арена ди Верона. От своя страна Инмакулада Саломон е първа балерина на Националния испански балет, който й дава специално разрешение да се качи на сцената в новия сезон на Corral de la Moreria. Музиката за спектакъла с испанска китара, перкусия, флаута, кастанети и вокално изпълнение е създадена от китариста Хосе Луис Монтон. Костюмите са дело на Отейса, единствения испански дизайнер, който този сезон участва в Седмицата на модата в Париж.

„Само мога да ви благодаря на всички, защото ме връщате в моята младост, която вече си е отишла“, казва без нотки на тъга 73-годишната Бланка дел Рей, която се оттегля от сцената преди седем години. Тя напълно е запазила силуета си на байлаора и все още понякога енергично танцува някои от превърналите я в легенда във фламенкото стъпки.

Иначе станалата на крака и аплодираща публика тук е нещо съвсем нормално, независимо от конкретния спектакъл. Заради качеството на артистите и легендарния ореол на мястото. А не на последно място и заради експанзивната вълна от малката сцена, която съвсем буквално за час и половина превръща дори не особено заинтересовани от фламенкото посетители в абсолютни фенове на жанра.  Като „Кис“ например, които при второто си посещение в Мадрид изпратили шофьора си до Corral de la Moreria, за да съобщи на домакините, че въпреки френетичния си ритъм ще направят всичко възможно да се отбият отново.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара