Лили Иванова е най-емблематичното име и феноменален талант в историята на българската поп музика. Името й е синоним на краен професионализъм и посветеност на музиката. Лили е била няколко пъти гост на „Жената днес“ и решихме, че именно тя трябва да завърши нашата юбилейна поредица „Седем десетилетия – седем жени“.

Lili1
Снимки: Васил Къркеланов

Прочетох интервютата, които през годините сте давали за „Жената днес“. Основното впечатление е за много силна жена. Кое оформя характера на човека въобще? А вашия?

Благодаря за поканата да съм част от юбилея на списанието, както и за оценката. Не мога да се ангажирам с обяснение за характера на човека изобщо, тъй като това е различно за всеки. За себе си мога да кажа, че семейството, в което съм израснала, както и чувството за истина, а по-късно и работата ми, са формирали моя характер.

Казвате, че работата е вашият двигател. Вие безспорно сте успешна жена, а дали сте щастлива? Какво е щастието?

lili2Щастието е субективно моментно състояние за всеки човек. То не може да бъде вечно, защото след всяка постигната цел или план, следват нови. При мен това състояние е винаги, когато имам нова песен, нов ангажимент, нов концерт. 

Как подбирате компанията си? Какви са качествата, които трябва да притежава един човек, за да го наречете „приятел“?

Най-важното условие за приятелството е честността и предаността. Правила съм много грешки при преценката си, но днес вниманието ми е доста изострено, защото лицемерието и лъжата станаха доминиращи и аз ги усещам все повече и повече. Не търпя и секунда такива хора. Оттеглям се без скандали и обяснения. Лъжи и изневери може да има и ги има, например в брака, но при приятелството това е предателство. За мен приятелството е най-висшата форма на взаимоотношения между хората.

Дразните ли се от коментарите за перфектния ви външен вид, или те ви ласкаят?

Начинът, по който изглеждам, е въпрос на мой критерий, а не самоцел да бъда харесана на всяка цена или да стана обект на коментар. Имам добра представа за себе си както като качества, така и като идея какво мога да направя. Старая се да имам перфектен външен вид, съобразен с днешния стил на музиката, с фигурата ми. Ако това е въпрос на коментар, нека го коментират.

В какво вярвате?

В Бог.

С какво зареждате „батериите“? Музика, книги, филми, хора, пътувания?

Нищо не може да ме зареди така, както една нова хубава песен – интересна композиция, хубав текст. Най-много ме зарежда работата, пътуванията за концерти и всякаква заетост, свързана с музиката.

Кого от съвременните български или чужди музиканти можете да отличите? На чий концерт бихте отишли? Какъв е последният диск, който си купихте?

Бих отишла на всеки хубав концерт и бих си купила всеки албум с хубава музика. Например, последните няколко албума, които си купих и слушам, са най-новият албум на Annie Lennox – “Nostalgia”,  и един дебютант, чудесен музикант и изпълнител от Ирландия – Hozier. Двамата направиха убийствен дует по време на церемонията на последните награди Grammy. През юни пък бях на прекрасен концерт на Васко Василев и японския пианист Кейто Сайто в препълнения София Лайв Клуб.

Много жени смятат, че само с мъж до себе си са пълноценни, само когато дават любов. Съгласна ли сте? Вдъхновителка ли е любовта? Търсите ли я? Намирате ли я?

Любовта е вдъхновителка на самия човешки живот. Дамян Дамянов го е казал най-хубаво: “Любовта е живот”. За мен тя е основен двигател в моята работа – търся я там, намирам я и я давам на публиката с цялото си сърце. 

Красотата въпрос на ген ли е, на дисциплина или на вътрешна хармония?

lili-this1Красотата е компонент от много неща, но и тя като щастието е субективна. Не са еднакви критериите за красиво и това е въпрос на гледна точка… и на вътрешна хармония.

Дразните ли се от коментарите за перфектния ви външен вид, или те ви ласкаят?

Начинът, по който изглеждам, е въпрос на мой критерий, а не самоцел да бъда харесана на всяка цена или да стана обект на коментар. Имам добра представа за себе си както като качества, така и като идея какво мога да направя. Старая се да имам перфектен външен вид, съобразен с днешния стил на музиката, с фигурата ми. Ако това е въпрос на коментар, нека го коментират.

Страхувате ли се от нещо?

От Бог.

Кой е моментът от живота и кариерата ви, който бихте искали да повторите?

Нищо в живота не се повтаря. Не съжалявам за миналото.

Ако сега се запознавате с някого и искате да му разкажете за себе си, коя песен ще му изпеете?

Такава ситуация е напълно нереална.

lili-this2

Facebook Twitter Google+

0 Коментара