Кръвна група 0

Това е най-старата кръвна група. Доказано е, че нулева кръвна група са имали неандерталците и кроманьонците, от които произхожда съвременният човек. А тяхното основно средство за препитание било ловуването, което обяснява и най-характерната особеност в храненето на хората с тази кръвна група – тяхната храносмилателна система е приспособена към богата на животински белтъ­чини храна с ниско съдържание на въглехидрати. Затова:

spare-ribs-899306_640

Придържайте се

към високопротеинови диети, включващи месо, и то тъм­но – говеждо, телешко, овнешко; риба – скумрия, треска, херинга. Гарнитурата – винаги зеленчуци, за предпочитане зелени. От плодовете полезни са сливите и смокините.

Откажете се

от лещата, фасула, пшеницата, царевицата и всякакви дру­ги зърнени култури с изключение на просото, овеса и ориза – в противен случай не се чудете защо не можете да се отървете от излишните килограми.

Изключете напълно от храненето си всякакъв вид зеле, патладжана, картофите, млякото и повечето млечни продукти. Това ще активизира щитовидната жлеза и ще ви предпази от артрит, а вие сте предразположени към то­ва заболяване. Носителите на тази кръвна група са с пови­шена киселинност на стомашния сок и склонност към сто­машни заболявания. Затова трябва да избягват маринатите, ябълковия и портокаловия сок, киселите плодове.

Кръвна група А

Тази група се е появила 25-15 хиляди години преди н.е., когато ловецът започнал да се превръща в земеде­лец, който се заел да отвоюва територии от диви­те лесове и да ги засява. По наследство от далечни­те си прадеди представителите на тази кръвна гру­па са предразположени към напълняване и обездвижва­не. А също и към сърдечносъдови и онкологични забо­лявания. Затова:

vegetable-642119_640

Придържайте се

към вегетариански тип хранене. Наблягайте на зърне­ните култури (без пшеницата), продуктите от соя, бобовите култури, зеленчуците, плодовете, расти­телното масло, а също и рибата – треска, сьомга, щука, скумрия.

Откажете се

от месото, особено червеното – от него вие пълне­ете. Ако ви е трудно да го изключите напълно от менюто си, заменете го с кокоше, пуешко или друго от домашни птици. Избягвайте изделия от пшеница и пълномаслено мляко – организмът ви ги усвоява ло­шо. Може обаче спокойно да ядете извара и кисело мляко. Под забрана са всички цитрусови плодове, ман­го, банани, папая, кокос, картофите, патладжанът, бя­лото и цветното зеле, доматите, оранжерийните гъби, жълтият, зеленият и лютият пипер, хайверът, омарите, калмарите, херингата и скаридите.

Кръвна група B

Появила се е около 15—10 хиляди години преди н.е. в подножие­то на Хималаите. Среща се най-често в потомците на азиатски скотовъдни племена, откъдето идва определението „кръвната група на скотовъдите“. При хората с тази кръвна група най-уязвима е нервната система. Затова:

kitchen-775746_640

Придържайте се

към балансирано хранене с белтъчини, мазнини и въглехидрати. Пийте мляко, яжте яйца, месо (най-добре овнешко, агнешко, за­ешко, еленско), ориз, овес, просо и зеленчуци. От плодовете полезни за вас са ананасите, бананите, гроздето, сливите.

Откажете се

от пилешкото и кокошето месо (техните лектини крият за вас риск от инфаркт и подкопават имунитета), ограничете свинското, не злоупотребявайте с говеждото и всяко друго червено месо – то може да предизвика синдрома на хроничната умора и да отслаби имунната система. Забравете омари­те, скаридите, раците и стридите, растителното масло (с изключение на зехтина и лененото масло), доматите, репички­те, тиквата, маслините, авокадото, артишока, бобовите храни. Под забрана са пшеницата, царевицата, ръжта и ече­микът – те забавят вашата обмяна на веществата и пре­чат на ефективното изразходване на енергия. Избягвайте кокос, нар и фурми.

Кръвна група АB

Най-младата кръвна група, за която се смята, че се е появила преди 1000 години. Според статистиката сред носителите й преобладават духовни наставници и лечители.

Хората с тази група съчетават плюсовете и минусите на двете предход­ни, от които е възникнала. Те понасят добре млечните продукти, лошо им се отразява птичето месо. Губят сили и пълнеят от говеждото, но укреп­ват и отслабват от соевите белтъчини и морските риби. Умерената консумация на месо държи под контрол склонността им към анемия, а пре­обладаването на сурови зеленолистни зеленчуци, соя и водорасли в менюто ги пази от рак и сърдечносъдови заболявания. Затова:

sea-bream-808179_640

Придържайте се

към вегетарианска диета. Месото във вашия случай е главната причина за трупане на килограми. То не се преработва пълноценно заради характерна­та за тази кръвна група ниска киселинност на стомашния сок. Наблягайте на киселите цитрусови плодове – лимон, грейпфрут, киви. Полезни са и ръ­женият хляб, овесените ядки, оризът, фасулът, лещата, соята, грахът. От рибите заложете на сьомгата, треската, скумрията, речната щука. Добра защита срещу сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, към които са предразположени представителите на тази кръвна група, изграждат пресните зеленчуци (без чушките) и плодовете (без портокали и банани).

Откажете се

от пшеничени и царевични изделия – те забавят вашата обмяна на веще­ства. Не яжте калкан, сельодка, морски и речни раци, скариди, стриди, зми­орки.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара