Иронията е, че Кейт Уинслет, която играе ролята на Джоана Хофман – бивш маркетинг директор на Apple, дори не притежава компютър. Има обаче iPad – подарък, а iPhone притежава една от 2 години. „Аз съм технофоб и напълно безпомощна с всякаква електроника“, признава Уинслет, която се нуждае от помощ, за да свали някое приложение на iPad-а си.

Въобще тя е малко демоде, но явно нещо извън технологичните й познания е привлякло актрисата в новата продукция, режисирана от Дани Бойл „Стив Джобс“. Филмът е направен по официалната биография на Стив Джобс, написана от Уолтър Айзъксън.

A_SJ0747

Когато Уинслет научава, че се готви такъв филм, прави чудеса, за да се добере до роля в него, макар всички да й казват, че филмът е основно за мъже. Оказва се обаче, че сценарият е таен, никой не обръща внимание на желанието й да се включи в екипа и тя измисля оригинален начин, за да привлече вниманието на продуцента и режисьора.

По нейна молба съпругът й Нeo Рокенрол купува няколко перуки, Кейт смъква грима си, слага си очила, оформя си къса тъмнокоса прическа, досущ като на истинската Джоана Хофман, изпраща снимката си на продуцента без никакви обяснения. Номерът проработва и актрисата получава сценария.

Джоана Хофман е момиче с полско-арменски произход, която отива в САЩ като тийнейджър. Тя започва работа в Макинтош и почти 14 години е редом до Стив Джобс. Джоана е прагматична, решителна и смела. Тя е сред малкото хора в обкръжението на създателя на Apple, които си позволяват да му противоречат. Въпреки това Джоана е боготворяла гения му. През ролята на Кейт сценаристите очовечават образа на гения.

A_SJ0485

Голяма част от проучването за ролята Уинслет прави в разговори с истинската Хофман, която й помага много с истории за приятелството и работата си с Джобс. Кейт пък се опитва да налучка нейния лек акцент на жена, израснала в рускоговорящо семейство.

Ролята на самия Стив Джобс пък е поверена на Майкъл Фасбендер, известен от „Прометей“ на Ридли Скот и „X-men: Първа вълна“. Критиците гледат недоверчиво на този избор – как Фасбендер, известен със силовите си роли, ще съумее да влезе в образа на интелектуалеца – чудак.

Според Кейт обаче партньорството им пред камерата се е получило забележително. „Той е много самоуверен и подготвен актьор. Ние просто трябваше да го следваме.“

40-годишната Кейт Елизабет Уинслет е номинирана за „Оскар“ цели шест пъти, а през 2009-а година го печели за главната си роля в драмата „Четецът“. Има в колекцията си няколко награди „Златен глобус“, БАФТА и орден на Британската империя за приноса си към драматургията. Освен заради забележителните й драматични роли в „Титаник“, „Разум и чувства“, „Четецът“ и „Пътят на промените“, публиката я обича и заради силния й характер, който не се огъва пред временни моди.

Съвсем наскоро Кейт Уинслет вдигна нечуван за артистичните среди скандал, защото козметичен гигант, чийто лице е тя, е обработил снимките й, преди да ги пусне на пресата. „Предпочитам да изглеждам стара, отколкото вкаменена“, обясни 40-годишната Кейт и добави, че има отговорност към следващото поколение с примера, който дава. „Нека то бъде от успешни и силни жени.“ Две години по-рано актрисата се скара и с екипа на списание GQ, който беше обработил снимките й така, че да изглежда доста по-слаба. „Не съм такава и което е по-важно – не се стремя да изглеждам така“, заяви Уинслет, която се радва на щедри извивки.

Английската актриса е в третия си брак в момента с милиардерския наследник Нед Рокенрол. Тя има три деца.


A_SJ0659Разкажете ни за Джоана Хофман

Играя Джоана Хофман, която е реална жена. Във филма тя е описана като „офисната съпруга“ на Стив Джобс. Усещах отговорността си, докато изпълнявах нейната роля, да убедя публиката в топлата и човешка страна на Джобс. Джоана предизвиква Стив Джобс, когато реши, че е важно да постигне нещо по нейния начин или когато той се държи лошо. Тя е неговият морален компас.

Вие сте се срещали, какво представлява истинската Джоана?

Джоана е много топъл и отворен човек, но все пак бяхме внимателни в срещите и разговорите си и решихме отрано, че ще говорим за образа на Джоана Хофман в трето лице, защото все пак тя е нещо различно от истинската Джоана. Тя беше много щедра към мен, разказвайки ми истории от работата и връзката си със Стив Джобс, някои от които бяха наистина трогателни. Тя е изпитвала огромно уважение към Джобс, те са били отлични приятели.

Филмът ни показва Стив Джобс като човек, който може да вдъхновява, но същевременно да бъде твърде труден за понасяне.

Филмът е направен по книгата на Уолтър Айзъксън, който е неговият биограф. Аз съм я чела и там също Стив Джобс е описан като противоречив и труден характер, но специално Джоана е успявала да събуди добрата му страна. Той има една реплика към дъщеря си Лиса към края на филма: „Аз съм нескопосано направен“.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес“

Със съдействието на Юнивърсъл Пикчърс и Форум Филм

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара