5% от българите или приблизително 300 000 души приемат, че мъжът може да удря шамар на жената, с което на практика приемат, че домашното насилие не е престъпление. 19 на сто пък смятат, че жената трябва да се подчинява на мъжа.

Slide9 (2)

Това са тревожните резултати от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл“ от поредицата, посветена на „Жената днес“.

Все още в България преобладават патриархалните схващания, които дават предимство на мъжете, макар че новите поколения започват да ги превъзмогват.

В обществото ни вече има възприемчивост към идеята за равнопоставеност между половете, тълкуват социолозите от „Галъп интернешънъл“. 72 на сто от анкетираните са съгласни, че въвеждането на квотен принцип в управлението на компании и институции е добра инициатива. 74% твърдят, че е добре да има закон, уреждащ равните права.

46 на сто смятат, че жената трябва да се грижи за дома и децата, а мъжът да носи пари в къщи. 11% направо твърдят, че не е хубаво жените да работят.

Стереотипът, че жената разчита повече на външността си, отколкото на професионални умения, е жив в представите на половината българи. Една трета приемат, че мъжете са по-добри професионалисти и лидери. Неслучайно, 39% от запитаните са убедени, че мъжът по-лесно ще получи по-висока заплата. 24 на сто приемат, че високите кариерни постове се полагат на мъже.

Slide3 (2)

14% от българите твърдят, че през последната година са били свидетели на дискриминация на полов признак. 11% заявяват, че самите те са били обект на дискриминация заради пола си. В огромната си част това са жени. Почти всички българи (95% от анкетираните) са единодушни, че майките с малки деца по-трудно си намират работа.

Slide8 (2)

В същото време на въпрос: „Ако помислите за корумпирани хора, какво си представяте първо – мъж или жена“, две трети асоциират корупцията с мъж. Голяма част от българите – 74% искат повече жени в политиката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара