Само преди половин век „не легло до пълно оздравяване“ се предписваше за всички болести – грип, бронхит, хрема. Да не говорим за наистина тежки диагнози. Днес даже и след сериозни хирургически вмешателства бързат да вдигнат пациента на крак след ден-два. От шест седмици до няколко дни вече е съкратен и задължителният престой на легло за прекаралите инфаркт. И всичко това само защото учените доказаха: никакви лекарства не могат да заменят движението. То е единственото чудодейно средство, което укрепва и саморегулира всички системи на организма. И все пак режимът „в покой“ не е отменен.

Composite image of blonde woman sneezing

Да боледуваш на спокойствие

Huкой не спори: залежаването е по-скоро вредно и дори може да блокира процеса на оздравяване. Но обратното – да се ходи на работа с температура, кашлица и хрема е още по-лошо и в повечето случаи струва по-скъпо. Разболяването има няколко фази на развитие. Оздравяването също: след режима на легло (или в болница) следва домашен престой и накрая идва командата „Сбободно!“ И така:

Лежим в остър период на заболяването, при температура или когато става въпрос за нещо наистина сериозно.

Но не задълго. Щом отшуми кризата, излежаването започва да пречи и режимът трябва да се промени в домашен покой. Не е задължително да боледуваш в леглото, но е задължително да боледуваш на спокойствие, казват опитните лекари – т.е в тази фаза болният не бива да се натоварва с тежък физически труд или активно спортуване, да тича по задачи из града или да се занимава със служебни проблеми.

Естествено, трудно е да се заставиш да си останеш вкъщи, когато нищо не те боли или просто вече си по-добре. Но опитайте да си самовнушите, че това е жизнено необходимо по следните причини. Така вие:

  • ще ускорите оздравяването си. Вълнените чорапи, компресът около гърлото, инхалациите и гаргарите, разтривките и дори отсъствието на климатика в офиса са важни подробности, които не бива да се пренебрегват;
  • ще си отспите. Допълнителните часове сън, както добре ви е известно, укрепват здравето;
  • ще дадете почивка на нервната система. Няколко дни далеч от работните помещения намаляват обичайната доза стрес;
  • ще се опазите от усложнения, защото организмът работи в щадящ режим;
  • ще спестите работни часове. По-добре е да отсъствате седмица от работа, отколкото след това месец да работите двойно повече, защото организмът ви не е имал време да се възстанови и действа на половин оборот.

Срок на излежаване

Продължителността на „домашния арест“ зависи от характера на заболяването и индивидуалните ви особености. Ето препоръчителните норми:

  • 2-3 дни – след висока температура, при отсъствие на други клинични прояви;
  • 7-10 дни – при грип или остро респираторно заболяване без усложнения:
  • 10-12 дни – при ангина, като първите два-три дни от тях трябва да са на легло. Помнете, че прекараната на крак и недолекувана ангина води до заболявания на ставите и сърцето.

Три аргумента за работохолиците:

Аргумент 1

Тези, които боледуват на крак и ходят на работа въпреки настинката или вирусната инфекция, значително съкращават живота си. Такъв е изводът на учени от лондонския Университетски колеж след десетгодишно наблюдение на 10 000 държавни служители. Оказало се, че около 40% от хората, които през тези десет години не са ползвали нито ден болнични, няколко години по-късно влизали в болница със сериозни заболявания на сърцето, съдовете, бъбреците и други жизненоважни органи.

Аргумент 2

Пожалете колегите си, не ги бомбардирайте с микроби.

Аргумент 3

Шефовете едва ли ще оценят саможертвата ви. Досега няма случай да са повишили нечия заплата заради боледуване в крачка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара