Eдно празно фоайе на НДК наскоро беше преобразено в артистично духовно пространство  – библиотека,  читалня, книжарница, кафе,  място за презентации и дискусии по различни теми, свързани с литературата и изкуството.  Още в първите дни от отварянето на „Перото“ стана ясно, че очакванията да се превърне в духовен център на столицата са напълно оправдани – клубът бързо се напълни с хора от различни поколения, оживи се, доби характер, стана любимо място за срещи. Най-щастливи обаче са книгоманите, които откриха в „Перото“ възможност  с наслада и в пълно спокойствие да ровят из купищата книги, да четат и да откриват нови автори и заглавия, които биха  пропуснали в  търговската атмосфера на стандартните книжарници.

Снимки: Александър Новоселски за сп. „Наш дом“ 

Концепцията на „Перото“ e материализирана в забележителния дизайн на Ина Дамянова. Интериорът съчетава лежерно и със замах клубното излъчване с  очарованието на арт пространствата  и мъдрата академичност на библиотеките.  Съвременното звучене на тази топла, цветна и лека среда е не само приятно за окото, но плътно и съдържателно, обогатено с идеята за книгата като висша стойност и с концепцията за възраждане на духовните  социални контакти.

Работата по проекта започва с три дни размисли в празното фоайе, напълно лишено от характер. Следва бърза реализация само за три месеца, в която всички артистични хрумки на дизайнера намират своето място.

Едно от базисните решения е за тавана, който е оставен отворен с видими елементи на конструкцията, като по този начин в соцпространството дискретно е внесено модерно индустриално звучене. Запазени са характерните за НДК колони с метална обшивка, които отлично се вписват в новия интериор.  Носещите трегери от проблем са превърнати в предимство със специална груба мазилка.

Всички детайли са подчинени на темата за книгата, която е разиграна в обзавеждането, в декорацията и в графичните елементи.  Акцент са осветителните тела – реплика на известната лампа на Инго Маурер, но претворена с нова идея.

А вечер тук е особено приятно, защото към книгата можеш да добавиш чаша вино, хубава музика и приятна компания.

От сп. „Наш дом“ 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара