Повече от половината българи – 57%, проявяват съчувствие към социално слабите по Коледа, показва проучване на агенция IPSOS, направено по поръчка на ПРОФИ КРЕДИТ в Полша, Чехия, Словакия и България. Това е най-високият процент сред анкетираните от четирите държави. В Полша за благотворителност дават 50% от хората, в Словакия този процент е 40, а в Чехия – 38.

Composite image of santa holds a can for donations
Снимка Profimedia

Във всички страни обаче, този процент е по-нисък от миналата година, въпреки че общият размер на даренията расте.

Пари за благотворителност дават много повече жените, отколкото мъжете. Най-честата причина хората да дават пари за благотворителност са каузи, свързани с деца в социално неравностойно положение или с увреждания.

„От проучването следва изводът, че пари за подпомагане на деца дават 85% от българите и словаците и три четвърти от поляците и чехите. Най-често по Коледа се купуват подаръци за домовете за деца. На второ място в България е помощта за възрастните хора,“  каза Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ.

Мнозинството от българите (85%) избират като най-честа форма на благотворителност дарителските SMS-и. Това е и предпочитаният начин за благотворителност за повече от половината словаци. Чехите също използват DMS съобщения, 45% от тях най-често изпращат пари на конкретни благотворителни организации. В Полша повече от половината хора даряват за благотворителност, като си купуват конкретен продукт.

Българите даряват за благотворителност най-често, но най-малко – най-много българи (44%) правят дарение в размер на 6-10 лв.  Повече от 60 лв. дава всеки четиринадесети българин. Една пета от поляците (24%) даряват за благотворителност повече от 30 лв. Три четвърти от чехите даряват на нуждаещите се повече от 10 лв. Три четвърти от словаците изпращат за благотворителност максимум 10 евро (около 20 лв.).

В рамките на своята програма за социална отговорност – „Детска усмивка с ПРОФИ КРЕДИТ“, българското дружество подкрепя фондация „За нашите деца“. „Съзнаваме нашата отговорност към обществото, ние сме основният партньор на Чешкия комитет на УНИЦЕФ. Не само, че правим парични дарения, но включваме нашите служители, които участват в редица проекти и дейности, подкрепящи дейността на УНИЦЕФ,“ каза Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара