Каква е алтернативата, когато обичаме да пътуваме, но не притежаваме ваканционна къща, не ни допада да отсядаме в хотели, а и не харесваме стандартните каравани?

kol3
Снимки: Деян Томов

Студентката по архитектура Христина Христова е намерила свое решение. Заедно със съпруга си е създала “къща на колела” – едно уникално лично пространство, проектирано, изработено и сглобено от семейството й със собствени усилия.

kol1

“Колелиба”, както поетично е наречена, е миниваканционен дом на колела, който дава свобода да си далеч от затворените курортни комплекси, по-близо до природата и най-важното – да си мобилен и да прекарваш почивката си там, където пожелаеш. Ограниченията за размерите на превозните средства, които може да се движат по пътищата, са предопределили и размера на “Колелиба”. Девет квадратни метра – това е площта, с която семейството е разполагало. Въпреки малката квадратура, Христина успява да избегне клаустрофобично – притискащото усещане от традиционните каравани. Заради стандартната височина от 2,40 при билото на покрива, както и заради значителното остъкляване, “Колелиба” се усеща повече като дом, на който не му липсва простор. Големите прозорци позволяват навлизането на обилна светлина, а гледката, която се разкрива от тях, е много по-различна от тази в стандартните каравани.

kol2

За изработката са използвани само естествени материали – това е “лукс”, който семейството решава да си позволи още в началото на проекта. Основните материали са чам, сушен под надзора на Христина до 12% влажност, и тополов шперплат, от който са изработени мебелите, както и част от обшивката на стените. Вместо лак е използвано масло за дърво, като е комбиниран бял с естествен цвят. Маслото позволява на дървесината да диша, като същевременно я предпазва от атмосферни влияния и вредители и запазва прекрасната миризма на бор. Обърнато е особено внимание на екстериора на “Колелиба” и той е превърнат във функционално продължение на интериора. Към него е добавена пейка по цялата дължина на къщичката. Помислено е и за доброто осветление с външни осветителни тела и бели пана, които допълнително отразяват светлината.

kol4

За Христина “Колелиба” е алтернатива на показността. Тя е път, обратно към семплия начин на живот, без излишен лукс, но пълен със свободно време, радости и приятели, които често жертваме в името на материалното. Това лято “Колелиба” “посети” родното Черноморие за първи път. И не остана незабелязана. Оригиналният й дизайн и елегантната й визия определено я откроиха на фона на останалите традиционни каравани. Но Христина не планира да създава серийно производство, а по-скоро лимитирани бройки, които отговарят на нуждите и изискванията на различни хора.

Източник: Наш дом

Facebook Twitter Google+

0 Коментара