Ива Дойчинова, Елена Розберг и Евелина Павлова са добре познати от радио- и телевизионния ефир журналисти с дългогодишен опит, които заедно създадоха независимия медиен проект Triple E.Y.E (www.tripleeye.bg). Определят себе си като „търсачи на съкровища“ – срещат ни с интересни и умни хора по важни и интересни теми.

Ива Дойчинова е радио- и тв журналист, продуцент на сутрешните предавания на програма „Христо Ботев“ на БНР и водещ на „Нашия ден“. Била е водещ в bTV, Нова телевизия,  БНТ и ФМ+. Основател e на кампанията „Будител на годината“.

Елена Розберг е  радиоводещ и продуцент, с дълъг ефирен опит в радиа и телевизии, автор в печатни и онлайн медии, преводач на книги и за музикални програми. Автор е на стотици интервюта със световни и български звезди.

Евелина Павлова е радио DJ и телевизионен водещ, част от екипа на Radio FM+ от създаването му до днес. Водеща на редица телевизионни формати, сред които и предаването „Аз обичам България“ по Nova TV.  Учредител на Фондация „Гласът на децата“, чиято основна цел е изграждането на мрежа училищни медии, обединени в един общ медиен портал – Teen Station.

Triple E.Y.E наскоро застанаха зад кампанията „Черно на бяло“ за осведоменост за здравето на черния дроб. Поводът за инициативата бяха тревожните резултати от изследване, според което всеки 3-ти българин не знае къде се намира черният му дроб, а повече от половината никога не са изследвали този орган и нямат намерение да го направят.

Ива, Елена и Евелина канят 6 известни личности на откровени разговори „Черно на бяло“ за начина им на живот. По интригуващ и емоционален начин обичани и уважавани лица от различни професионални области открехват вратата на личния си свят и говорят открито за бохемския начин на живот, рокендрола, промяната, храната, алкохола, страха и стереотипите в нашето общество. Всички тези теми са пряко или косвено обвързани със здравето на черния дроб и именно през тях Елена, Ива и Евелина привличат вниманието към органа, който не боли, а в същото време е един от най-важните в организма ни, изпълнявайки около 500 жизненоважни функции. Целта на проекта е да провокира българите да живеят осъзнато, променяйки свои вредни навици, да обръщат повече внимание на профилактиката и да се грижат за здравето на черния си дроб.

Кога, как и най-вече защо се роди проектът Triple E.Y.E?

Ива: Първо, защото ние трите се харесваме, уважаваме и вдъхновяваме взаимно. Работата ни събра, това е факт. Но и работата в един момент ни раздели, защото избрахме различни пътища. Може би тогава осъзнахме, че има неща, които са над „платформата на медията“ и могат да разцъфтяват в пълна свобода и радост. Идеята  „независими“ плюс заряда „вдъхновени“, върху платформата „заедно“  е равно на TRIPLE E.Y.E PROJECT.

Елена: Роди се тъкмо навреме. Здраво, енергично, гласовито бебе, което си дойде точно на термина. Казват, че рожбите на по-зрелите майки са много умни и успешни. Казват още, че човек се учи цял живот, но пък идва един момент, в който опитът и знанията натрупват критична маса и трябва да намерят друго проявление.

Евелина: Вече дълги години сме в радио, имаме и телевизионен опит. Някои от нас и мениджърски опит в медии. Горе долу сме опитали всичко. В същото време сме много любопитни за промените на медиите в дигитални условия. Подкастът стана не само медиен, но и културен феномен. Казахме си всичко това. Казаме „хоп“ и готово!

Много ми харесва хрумката E.Y.E – око, но и първите букви от имената на трите ви – Елена, Ива, Евелина. Коя от вас е „кръстница“?

Ива: „Една утрин в светлината на зимата“… както започва едно мое любимо стихотворение на Жак Превер – „Градината“,  ме връща към този спомен. Бяхме до градинката на Народния театър. Аз предложих да е абревиатурата на трите ни имена и казах E.Y.E и идеята за око и поглед. А Лени веднага закова – Triple E.Y.E! Project дойде по-късно, за да поясним какво сме.  В това име затворихме философията ни – „Три погледа към…“ и я отворихме към отварянето на очите за съкровища.

Елена: Супер идеята за името е на Ива, а окото на логото нарисува мъжът ѝ, който е художник. Въобще, артистичното им семейство оформи прекрасно нещата.

Евелина: Аз ги аплодирах.

Какво означава за всяка от вас Triple E.Y.E и какво искате да се случи с проекта в бъдеще?

Ива: За мен Triple E.Y.E е възможност, алтернатива, много труд. Доказване, среща. Не обичам да гадая. Вярвам, че най-сигурният начин да предскажеш бъдещето е като го създадеш.

Елена: Независима територия, управлявана от свободната воля и добрия вкус на три жени – професионалисти. От доста време изпитвах необходимост да правя неща, които са извън регламентираната територия на професионалната ми изява. Да се освободя от притеснението, че това не е рейтингово, че широката публика няма да се припознае в мен, че никой не чете и не слуша задълбочено. Да развием проекта, да бъдем удовлетворени, да увлечем и други колеги, да им дадем свободна сцена за изява. И още много дебели мечти имам за Triple E.Y.E. J

Евелина: Да е смел и свободен. Да не губи от бунтарския си дух, но и да е много професионален. Да си намери верните съмишленици! Ето, те двете са кръстници, но аз пък съм орисница! 😊В моите представи ще е платформа, която ще ни дава свободата да сме каквито сме, но и да се учим да бъдем повече от това.

Каква е формулата три умни и красиви жени да работят успешно заедно?

Ива: Ние трите се избираме всеки ден и във всеки важен жест, реакция и решение. Имаме три различни характера, темперамент и комуникационен подход. Сработването ни идва отвъд вече познатата територия като колеги.  Сближаваме се по един друг начин – с внимание, уважение и щадене. И понякога с нощни изблици на откровеност – „хора, чуйте ме!“ Далеч сме от представата за принцеси, на които всичко им е в балдахин. Чувстваш се едновременно като катерач без екипировка на високи планини с камъни на гърба и кацнало на върха дете, което с радост съзерцава еделвайс.

Елена: Че са умни и красиви доста помага. Хахаха. Общо помежду ни има милиони минути в ефир, стотици хиляди слушатели, доста радио, тв, печатни и онлайн медии. Пет деца и няколко космати домашни любимци. Различни цветове в косите, различни характери, различна височина на токчетата. Но обща вяра, че добрите, моралните и оптимистите ще победят.

Евелина: Отговорът се съдържа във въпроса – да са умни. Това означва и толерантни, и внимателни, и изискаващи, и даващи. Ние трите сме различни като темперамент и добре се допълваме. Работим и в три различни радиоефира. Всяка от нас има и своите други професионални предизвикателства. Има и своите каузи. Това мисля, че помага много. Понякога е трудно да тичаш в няколко писти едновремнно, но от друга страна, разрежда напрежението. Не си се вкопчил в нещо и не си насочил цялата си амбиция и очаквания там.

Казвате, че сте търсачи на съкровища. Къде намирате своите съкровища?

Ива: Навсякъде. Странното е, че когато имам най-голяма съпротива да направя нещо – попадам на съкровище. С времето осъзнавам, че няма 24-каратово съкровище, което да е минало през парадния вход. Хубавото грозде се мъчи на сух и крив склон.  В големите открития и идеи понякога има революционно минало  или тиха дългогодишна мъка. Борба и избор. Съкровища с лекота не се създават и откриват.

Елена: Това е въпросът, който задаваме често на нашите гости. Обърнат към мен, изглежда много симпатично. Преди малко на улицата ме спря един ръждив котак. Нито голям, нито малък. Топчест и зеленоок. Попя ми. Танцува, търкаля се по гръб и по корем. Позволи ми да го намачкам и се промъкна под ограда обратно в родния двор. По пръстите ми остана усещането за допира до гъстата му козинка, а на лицето ми – усмивка. Съкровищата сами ме откриват. Преживявания, истории, личности. Вдъхновяващи хора, млади и зрели, всички сърцати и умни, почтени и щедри. Разпознавам ги още с ръкостискането. Техните дела набутват скептика у мен най-надълбоко.

Евелина: Аз ги намирам ежедневно. Намирам ги в гостите на Triple EYE. От две години работя с младежи по изграждането на мрежата училищни медии, Teen Station, и там намирам чисто злато. Но не техните идеи са съкровищата, които ме трогват, а хората, които са ги родили.

„Вярваме, че медиите са различни като мухата и пчелата. И двете летят и жужат, но се различават по избора върху какво кацат. Избираме да кацаме върху нектара, ставащ мед и да го складираме в пити“. Това сте написали в мисията на проекта си. Ние в „Жената днес“ избираме същото. Но тъй като и трите сте журналисти от достатъчно дълго време, изкушавам се да ви попитам: как според вас можем да се оттласнем от 111-ото място по свобода на медиите – най-ниското в ЕС?

Ива: Нека осъзнаем едно: без съпротива на това, което ни се случва, няма да има място в по-горните нива на тази класация. Ние нямаме традиции в свободата на словото. 30 г. от началото на промяната не са достатъчни. Нямаме адекватни реакции, нямаме 200-годишна поколенческа памет в демокрация, нямаме дори нежна революция. Пресата от началото на 90-те беше по-свободна от медиите сега.  Съпротивата ще трябва да разбърка всеки стомах, сърце и живот. И на журналистите, и на жадните за чиста информация и стандарти. За тази цена става дума.

Елена: Промяна в стила на държавното и общественото управление, развитие на гражданското общество и еволюция в манталитета на съвременния българин – тези процеси трябва да се състоят едновременно. Перспективата да постигнем подобрение на медийната ситуация у нас е далечна. Ще е трудно.

Евелина: Да, аз от 27 г. работя в радио и телевизия. Дълго и плавно беше спускането до 111-ото място. И понякога си мисля, че беше и закономерно. Обяснявам си го с липсата на реални инвестиции в развитието на медийните екипи. Не говоря за хвърлянето на куп пари в студиа, а в обучения и мотивиране на хората. Свободата на словото е битка, в която има много действащи лица – мотивирани и можещи журналисти, но и общество, което търси свободни медии. Моята надежда е в младите хора, които имат хъс и непримиримост да отстояват свободата на словото. Хъс и непримиримост, присъщи на младостта. И, разбира се, от всички нас, които сме част от този процес вече толкова години. Не съм се отказала от професията.

TRIPLE E.Y.E стартира кампания „Черно на бяло“ за осведоменост за здравето на черния дроб. Защо е важна една такава кампания?

Ива: Съжалявам, че ще го призная, но още един близък и важен човек наскоро си отиде заради това. По-млад от мен. Разбира се, черният дроб не е болестта. А мъката в душата му. Потопена в пиене на алкохол.  Проблемът е дълбок и заровен в психиката ни. Понякога е зараза с хепатит. Понякога е зависимостта към мазните и консервирани храни. Ние, вие, всички хора, обичаме живота и сме жертва на навиците си. Ако някъде там сме решили, че всичко ни е наред, нека проверим дали така мисли и черният ни дроб. Да му отдадем малко повече внимание, както той внимава за 500 наши жизненоважни функции.

Елена: Здравето е всичко. С него идват любов, успех, мечти, победи. Проблемите на черния дроб са болести на съвременния човек. Бързо, много, неразумно – това са характеристики на начина ни на хранене, консумирането на алкохол, работния ни график, приемането на медикаменти.

Евелина: Важна е, защото не сме достатъчно отговорни към здравето си. Първото ми интервю в „Черно на бяло“ беше с актрисата Силвия Петкова, с която си говорихме за това, че ние, майките, винаги поставяме грижата за себе си, след като сме обгрижили целия свят. Грешка. Ние сме важни за хората, които са целият ни свят. Тогава трябва да помислим и за себе си. Повтарям си го наум постоянно. Сега си го повтаряме и на глас, заедно с някои от любимите ни спортисти, артисти, музиканти, кулинари, приятели. Тревожно е това, че над 50% от хората не са изследвали никога черния си дроб. А когато заболи, е късно.

С какви послания смятате, че достигате до най-много хора и ги убеждавате да се погрижат за здравето на черния си дроб?

Ива: Нормален човешки разговор, който минава през нас и наши приятели. Аз със сигурност не съм светец, но се старая да се грижа за здравето си. Обръщам модели. Въпреки, че съм вегетарианка, от тази година отново спазвам християнските пости. Правя си профилактични прегледи и с учудване установих, че имам какво да коригирам.  Оказах се с по-висок общ холестерол, отколкото очаквах. И повече тежки мисли, отколкото светли. Постенето ми е урок и още много имам да уча.

В моите събеседници в „Черно на бяло“ за черния дроб срещнах не само откровеност, срещнах равносметки и сериозни обрати в живота им. Христо Мутафчиев е човек на силната емоция, черното и бялото. Умее да погледне към себе си безпощадно честно и да синхронизира отговорността и удоволствията, раздаването в актьорската професия и тишината в споделеността с близките. Весо Овчаров е бил на път да загуби живота си, заради заболяване на черния дроб. А сега прави лупинги и световни рекорди във въздушните спортове.

Елена: Личностите, обичани и успешни хора, които поканихме да говорят лично по темата в нашите видео интервюта, често чуваме да призовават за умереност, разнообразие, баланс, интелигентно отношение към живота, да се вслушваме в тялото си.

Евелина:  Този орган трупа всичките ни отрови – буквални и преносни, лоша храна и лоши мисли. И всички сме уязвими – мъже и жени.

Цялото интервю четете в новия брой на „Жената днес“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара