Ю Несбьо отдавна вече няма какво да доказва – името му се асоциира с висш пилотаж в криминалния роман. От него сме свикнали да очакваме неизчерпаемо въображение, усет за наболели социални теми, нажежена атмосфера и пълнокръвни, истински герои.

Благодарение на поредицата за любимия инспектор Хари Хуле познаваме норвежеца като абсолютен майстор на крими жанра. „Среднощно слънце“ е косвеното продължение на вече известната на българските читатели „Кръв по снега“, и тук Несбо отново пише за подземния свят на Осло, някъде в края на 70-те. С дилогията откриваме на какво още е способен той – демонстрира впечатляващ талант за изненадващо деликатна проза и впечатляващ емоционален заряд. Неслучайно книгата е номинирана за най-добър криминален роман на Норвегия.

В „Кръв по снега“ четохме за Улав, нает от шефа си Даниел Хофман да убие собствената му съпруга, но наемникът не успява да изпълни задачата заради неочаквано родилата се любов. Той се обръща към Рибаря за помощ. В „Среднощно слънце“ отново срещаме този зловещ и многолик нарковладетел, този път обаче главният герой е Юлф.
Юлф е изпълнявал мокри поръчки за Рибаря, но изпада в немилост и сега му се налага да забегне в далечния норвежки север, където

незалязващото слънце може да те подлуди.

Местните – притворено, силно религиозно общество – приемат обяснението на Юлф, че е дошъл на лов, а клисарката Леа му услужва с оръжието на мъжа си. Тъжната, мълчалива красавица и нейният любознателен, общителен десетгодишен син помагат на Юлф да се настани в местната ловна хижа и му носят храна. Тяхната компания пробужда у доскорошния престъпник нещо, което той мисли за отдавна умряло. Но възможно ли е изобщо някой да избегне главорезите на Рибаря задълго? Може би безумието на безкрайния ден ще спаси Юлф, или пък ще го обрече…

„Среднощно слънце“ е необикновен, завладяващ роман ноар за престъпление и изкупление, брилянтно поднесен от норвежкия крал на криминалето с характерните за него напрежение и внимание към героите.

„Кръв по снега“ и „Среднощно слънце“ са избрани от „Уорнър Брадърс“ за адаптиране за големия екран, а името на Леонардо ди Каприо се спряга за едната главна роля. Авторските възнаграждения и от двете книги отиват във фондация „Хари Хуле“, благотворителна организация, създадена от Ю Несбо за борба с неграмотността в развиващите се страни.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара