Любен Дилов-син, журналист, писател, сценарист, в интервю за БТА

снимка Велислава Каймаканова-Ножарова

Ще бъде ли друг светът след Ковид-19 или постепенно ще възстанови предишния си облик?

В много отношения ще ни се струва, че сме възстановили предишния си живот, след като истерията от Covid-19 премине и ограниченията започнат да падат. Стремежът на човек да се скрие в познатото е трудно преодолим. Но нищо вече не е и няма да бъде същото.

В икономически план на човечеството му предстои да изживее едни от най-трудните си години. Горещите оптимисти сред нас вярват, че то ще излезе по-мъдро. Ще ограничи консуматорския нагон, ще започне да произвежда по-трайни и по-усъвършенствани стоки, ще наблегне на екстензивното развитие, вместо на интензивното. Надявам се, че карантината е показала на хората от развитите общества поне без колко много „неща“ всъщност могат да бъдат щастливи…

В психологически план образът на близкия като възможен заразоносител дълго ще съпътства обществата и ще предаде една нова, мрачна краска към традиционното за Западното общество отчуждение. В много по-малка степен ще бъде засегнат и икономически, и психологически т.нар. Трети свят.

Можете ли да предвидите конкретни (политически, социални, икономически, културни, комуникационни) промени в глобален и национален план? Пък и личен.

Няколко индустрии ще преживеят изключителен колапс – туризма, гражданската авиация, оръжейната индустрия… Други – небивал подем. Доставките и интернет пазаруването, например. Джеф Безос и „Амазон“ изкараха за 2 месеца сума, сравнима с БВП на средна латиноамериканска държава. За останалите големи доставчици още няма актуални данни, но и там става дума за милиарди.

Изключително бурно развитие ще имат и дистанционното образование, комуникационните технологии, медицинските, молекулярни и генетични изследвания. Търговията с луксозни стоки и ред други търговски дейности ще преминат почти изцяло онлайн. В областта на развлеченията също предстои втора технологична революция. Нейният старт бе обявен с капитулацията на „Оскарите“ пред големите мрежи за споделяне и производство на съдържание като Нетфликс, Амазон и др. Живите сценични изкуства ще се жертва на страхотно сътресение и ще станат „по-интимни“. Достъпни на живо за малки, заможни групи, които могат да си позволят да разделят помежду си стойността на художествения продукт. Промените ще са драстични във всяка една област. В политико-психологически план Китай се очертава като новия „голям виновник“ и любопитния процес е до колко ЕС, САЩ и Канада ще са склонни да понесат икономически трудности, за да накажат виновника.

Каква е метафората на болестта Ковид-19 и трябва ли да се търсят в нея морални поуки за човечеството?

COVID-19 вече е метафора за естествен подбор и крахът на усещането, че светът е изцяло наш и подвластен на волята ни. Сирената на линейката и звукът на боклукчийския камион вече са успокояващ символ на това, че цивилизацията продължава да работи. Идеята, че всичко създадено от нас е толкова крехко и може да рухне от невидим враг, който дори не таи лоши чувства и се убива със сапун – искрено се надявам, да бъде отрезвяваща и да ни направи по-умни. Обикновено надеждите ми се провалят.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара