Д-р Снежана Атанасова, собственик на клиника ATA DERMA, е дерматолог с повече от 10 години практика в България. Притежава две висши медицински образования – завършва медицина в Русия, а след това се дипломира и в Тюбингенския университет „Еберхард и Карл“ в Германия. Специализира дерматовенерология в Русия и България. Д-р Атанасова е председател на Асоциацията на естетичните дерматолози в България (АЕДБ). Тя е търсен събеседник по актуални теми в сферата на дерматологията. Днес разговаряме с нея за тенденциите в естетичната медицина и отговорността на дерматолозите.

снимки Пейо Пеев, коса Пепи Харалампиева, грим Силвия Бутева

Всеки ден се грижите за красотата на жените. Има ли „тайна формула“ красотата?

Смятам, че всеки човек има своето разбиране за това какво е красотата. В последните години учените все повече ни убеждават, че тя не е просто природно явление, а цяла формула, която се измерва с отделни компоненти. Не просто я имаш или нямаш, а можеш да я създаваш. Може би всички ние сме подчинени на законите на математиката. Като величини имаме пропорции на лицето, грим, прическа, обаяние, характер, изражение.

Майките ни са ни учили, че всяка жена трябва да има личен гинеколог и личен стоматолог. В последните години към този екип от специалисти се присъедини и личният дерматолог. Защо е важен дерматологът не само за красотата, но и за здравето ни?

Да, напълно съм съгласна с тази констатация. Аз съм на мнение, че в XXI век, когато медицината е достигнала такива висоти, просто е грях да имаш неподдържана кожа или бръчки. Ние, дерматолозите, отговаряме за състоянието на най-големия орган на човешкото тяло – кожата. Именно квалифицираният дерматолог е този, който ще ви даде важните и правилни съвети относно поддръжката на вашата кожа. И, разбира се, ако е необходимо, ще назначи съответното лечение.

Естетичната медицина в последните десетилетия се развива изключително бързо и за да сте в крак с новостите, предполагам, се налага да учите непрекъснато. Кои са най-важните нови тенденции в нея?

Динамиката наистина е постоянна. Аз отдавна живея без почивни дни в пълния смисъл на тази дума. Мозъкът ми постоянно работи, дори когато правя крос в неделния ден в слушалките ми не звучи музика, а лекции. И разбира се, не съм единичен случай, повечето колеги също го правят. Естетичната медицина според мен е най-динамичната и бързоразвиваща се част от медицината. Случва се не винаги да успявам да обработя новата информация. Но пък отдавна се научих да селектирам важното и това, което мога да приложа в практиката си. Новите тенденции клонят към това да се залага повече на апаратните процедури за сметка на инжекционните.

Какво е значението на естетичната дерматология в съвременната красота?

Напоследък естетичната дерматология в България е възприемана по-скоро като козметология. И тук е голямата грешка. Ролята на един дерматолог в естетиката е много значима. Какво трябва да знае специалист, когато се занимава с естетична дерматология, как да снеме целенасочено анамнезата, за да определи състоянието на кожата, както и какви лабораторни изследвания да назначи. Изключително важно е как ще определи състоянието на наличието на различни новообразувания, да оцени регенеративния потенциал на кожата, т.е. оценява се степента на риска за формирането на белези, наличието на различни възпалителни процеси – акне, розацея, атопичен дерматит, себореен дерматит, пиодермии, колагенози и други. Дерматологът предвижда отговорната реакция на травма и стимулация, параметрите на фото и хроностареене – различни дисхромии, еластоза, признаци на оксидативен стрес, дефицитни състояния, а също – анатомия, морфология на кожата, процеси на стареенето, дефицити, както и дали има необходимост от консултация с друг лекар-специалист. Именно тогава може да се създаде безопасен, дългосрочен и продуктивен план от процедури. Често идват пациенти, които приемат различни медикаменти, а също и със съпътстващи заболявания. Пациентът често минава през предварителна подготовка за процедурите, определяме тяхното количество, както и силата на въздействието. Същото се отнася и при поставянето на филъри. След като се извършат някои от процедурите, кожата се възпалява. А в това най-добре се ориентират квалифицираните дерматолози.

д-р Снежана Атанасова

В момента дерматолозите говорят много за „холистична грижа за лицето“. Какво се крие зад това?

Холистичен означава цялостен подход, а не на отделни части. Относно лицето, ние, дерматолозите, работим както с кожата, така и с подкожните структури, а също с общите дефицити и с пропорциите. За съжаление напоследък забелязвам неправилна интерпретация на холистичния подход. Пропагандира се едномоментното инжектиране на големи количества филъри в лицето. А това в дългосрочен план, за тъканите на лицето, има изключително отрицателно въздействие.

Често ли ви се налага да работите в колаборация с други специалисти, за да получи пациентът максимален ефект от услугата, било то в лечебен или естетичен план?

Да, много често. Ние, дерматолозите, работим с най-големия орган на човешкото тяло – кожата. И в практиката си се пресичаме с много други специалности. В естетичната дерматология ми се налага да изпращам пациентите при пластични хирурзи, ортодонти и невролози. В клиничната дерматология често работим заедно с ревматолози, ендокринолози, гастроентеролози. Но моят принцип е, че всеки специалист трябва да отговаря за сферата, в която е компетентен. Затова има и специалности. Най-често се случва именно в сферата на естетиката неквалифицирани специалисти да си позволяват да прекрачват границите на другите специалности и по този начин да нанасят сериозни вреди на пациентите.
Държа да подчертая факта, че в България няма специалист по естетична медицина, тя просто включва много специалности.

По други географски ширини жените се опитват да изглеждат свежи и красиви, без да си личи какво е правено върху лицата им, да приличат на себе си. У нас, а и в Русия, сякаш е модерно устните да са очевидно пълнени, големите обеми на лицата, променените черти по „калъп“. Какво мислите за тази мода?

За съжаление по нашите ширини все по-често се наблюдават примери на непрофесионално извършени процедури. Те са много достъпни и се предлагат от хора, които не са специалисти. Но тук идва и големият проблем, че самите пациенти понякога търсят този ефект. Те са на мнение, че това е много красиво и е тренд, а всъщност наистина е нещо ужасно, което ги вкарва в един доста нелицеприятен калъп.

д-р Снежана Атанасова

Кои са любимите ви терапии от предлаганите в клиниката ви, чийто ефект виждате върху лицата на своите пациенти и какво бихте препоръчали? Вие лично на какво се подлагате?

Аз винаги работя комплексно и предлагам комбинация от различни процедури, затова нямам любими. В повечето случаи за всеки един пациент аз избирам индивидуално подбран план. Относно моите малки тайни за красота, от години се придържам към здравословното хранене, интервалното гладуване, а също и активен спорт. Трудно ми е все още да контролирам съня си, но се опитвам. Разбира се, че и аз самата се доверявам на процедури и постоянно следя нивата на микроелементите в организма ми. В днешно време вече има много диагностични възможности да изберем продуктивна и безопасна комбинация от различен тип процедури.

За пореден път бяхте избрана за Председател на Българската асоциация на естетичните дерматолози, разкажете ни каква дейност развивате и накъде са насочени вашите усилия?

В нашата асоциация се борим срещу некомпетентността, необразованите кадри, както и излишната доверчивост в сферата на естетичната дерматология. Ние сме против безконтролното инжектиране на хиалуроновите продукти в кожата и в лицето, а също и некомпетентното използване на различна апаратура с дерматологично приложение. Притеснени сме от това, че се опитваме да държим достойно и професионално ниво, а понякога то се забелязва трудно, защото има много безотговорни хора, за които е важно тук и сега да бъдат известни и да изкарат едни големи пари. Притеснителна също е излишната толерантност от наша страна към факта, че много некомпетентни хора практикуват естетична дерматология, а това формира равнодушие и непрофесионализъм. От там пациентите стават много объркани и се задоволяват с ниското качество. На всички трябва да е ясно, че естетичната дерматология не е само разкрасяващи инжекции и апарати, това е направлението в дерматологията, което изисква преди да направиш дадена процедура, да обърнеш внимание на различни по важност фактори, като дерматологична анамнеза, статус, предварителна подготовка, компетентно извършване на процедури и не на последно място – проследяване на пациента.

д-р Снежана АтанасоваСнимка Виктория Сиракова

Кои ще са модерните апарати, с които през този сезон ще разполага вашата практика и от какво ще могат да се възползват пациентите ви?

Апаратурата, която притежава нашата клиника АТА-ДЕРМА винаги е на най-високо ниво в световен мащаб. През тази година придобихме още 3 нови и модерни апарата, за които по-подробна информация ще намерите в нашия уебсайт.

Неотдавна в България пристигна световноизвестната проф. Юцковская, която е истинско светило в дерматологията. Кое е основното, което тя предаде на дерматолозите?

Проф. Юцковская наистина е много високо ниво и голям фактор в естетичната сфера по цял свят. Тя безкомпромисно се бори със самозванците в областта на естетичната дерматология. Имахме възможност да общуваме и работим с нея в една прекрасна среда, в която високият професионализъм е на първо място. Професорката е от титаните, които систематизираха огромно количество информация за естетичната дерматология и съответно естетичната медицина. Тя помогна изключително много тази информация да се подреди като класификации, методологии, и консенсуси, които на първо място не допускат лекари без съответната специалност. Дерматолозите от нашата асоциация имаха възможността да обсъдим комбинираните протоколи за естетични корекции с различни продукти и как да направим най-правилната оценка и да съставим правилен терапевтичен план, съобразно особеностите на конкретния пациент.

д-р Снежана Атанасова

Facebook Twitter Google+

0 Коментара