Свикнали сме да мислим за слънцезащитен крем само през лятото, но истината е, че той трябва да е важна част от ежедневието ни през цялата година, включително през зимата.

Слънцето е както наш приятел, така и наш враг. От една страна, то ни снабдява с важния витамин D, който спомага за правилното възприемане и регулиране на калций и фосфат в тялото ни. Тези вещества са присъщи за развитието на здрави кости, зъби и мускули. От друга страна, някои слънчеви лъчи носят със себе си различни вреди. Главните проблеми причиняват UV(A) и UVB лъчите:

UV(A) проникват дълбоко в кожата, предизвикват преждевременно стареене на кожата и признаци на увреждане от слънцето като бръчки, петна, загуба на еластичност, проблеми с очите и др. Смята се, че 90% от бръчките са причинени от прекомерно излагане на слънце.

UVB причиняват изгаряния, бенки и рак на кожата.

Въпреки че с идването на зимните месеци започваме да виждаме слънцето все по-рядко, това не означава, че то не е там и сме избягали от лошите лъчи. Напротив – озоновият слой е по-тънък през зимните месеци, а той поглъща по-голямата част от слънчевата радиация, което означава, че имаме още по-малко защита. Въпреки липсата на слънце и ниските градуси, кожата абсорбира повече ултравиолетови лъчи.

До 80% от ултравиолетовите лъчи могат да преминат през облаци, затова – ако си мислите, че може да пропуснете слънцезащитния крем в облачен ден, помислете отново. Снегът също може да отразява до 80% от лъчите, което увеличава риска от излагане и изгаряне. Освен това, колкото по-голяма е надморската височина, толкова по-голямо е излагането на UV лъчи, така че слънцезащитният крем е от изключително значение,

когато отивате на ски или в планината.

Слънцезащитният крем трябва да е най-добър приятел през цялата година. Без значение от тена и цвета на кожата, слънцезащитният крем е задължителен. Ето няколко причини защо да инвестираме в хубав слънцезащитен крем:

  • 1. Предпазва от UV лъчите
  • 2 .Намалява риска от рак на кожата
  • 3 .Предотвратява преждевременното стареене на кожата
  • 4 .Помага за поддържане на равномерен тен

Слънцезащитен крем е имало още в Древен Египет, където екстракт от оризови трици и жасмин е бил използван за защита на кожата от слънцето. Химикът Франц Грейтер изобретява първия крем за комерсиално ползване чак през 1938 г. От тогава технологията продължава да се развива с всяка година и неспирно излизат хиляди варианти на минерални и химически кремове с различни цветове, текстура и сила. А в последните години нови проучвания подчертават важността и

пoлзите на слънцезащитния крем.

Колкото по-рано започнем да предпазваме кожата си, толкова повече ползи ще виждаме с напредването на възрастта. Но помнете, никога не е късно да започнете!

Слънцезащитният крем трябва да се нанася на всеки два часа, за да ни предпазва възможно най-ефективно, но това за повечето от нас е невъзможно в забързаното ежедневие. Затова, някои дерматолози препоръчват да го нанасяме между два до три пъти дневно, но дори да е само веднъж, вече сте с една стъпка напред в това да предпазите кожата си. Добре е да знаете, че слънцезащитният крем започва да ви предпазва 15 минути след първоначалното намазване.

Слънцезащитният крем има много предимства, а с нарастващия брой марки и варианти става все по-лесно и достъпно да се намери перфектният за вас!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара