Тинктурите са концентрирани течни билкови екстракти, направени от растения и използвани като хомеопатични лекарства. Те се приемат през устата за облекчаване на широк спектър от здравословни проблеми или като проактивен начин за подпомагане на определени елементи от вашето здраве и имунитет. В онлайн магазин Биотика съветват да заложите на качествени и добре проучени продукти.

билкови тинктури

Химична гледна точка

От гледна точка на химията, билковите тинктури са натурални разтвори. Те са направени с помощта на алкохол за извличане на активни хранителни вещества от растенията, за да образуват концентрирана течност.

Алкохолът е най-добрият разтворител за приготвяне на билкови тинктури и извличане на широк спектър от растителни свойства. Методът позволява лесно усвояване на лечебни растителни съединения в кръвния поток. Въпреки това течности, различни от алкохол, могат да се използват като разтворител, включително глицерин, оцет и мед. Получените течности обикновено се наричат ​глицерити, оцет и оксимели – което е смес от меден оцет.

Какво е съдържанието

Съставките са специфични съотношения от вода, алкохол и разтворен растителен материал. Количествата са различни според използваното растение и това, което искаме да извлечем. Алкохолът действа по два начина – като консервант и като разтворител, който извлича съединения от растението, наречени „съставни елементи“. Водата в тинктурата също извлича растителни съединения, но се използва главно за балансиране на количеството алкохол. Някои части на растението се нуждаят от много алкохол (70-90%), за да извличат съединенията си, като смоли, прополис и смирна, а други се нуждаят от много по-малко, като полизахаридите в корена на бялата ружа.

Често срещани видове 

В билколечението се използват различни видове билкови тинктури. Най-известни от тях може да се определят:

  • прополис – веществото се използва за изграждане на кошерите на пчелите и се смята за най-силния продукт при алергии, стомашно-чревни, кожни и др. видове заболявания. Също е и силен имуностимулатор;
  • ехинацея – широко приложение при дихателните инфекции през зимата особено. Подходящ продукт е за хора, които доста често боледуват;
  • куркума – веществото куркумин, което съдържа тази подправка, има антиоксидантни и противовъзпалителни действия. 

Какви са съставките на билкови лекарства

Те се приготвят като билкови лекарства чрез смесване на определено количество с вода – обикновено 5 ml или повече. Това се приема няколко пъти на ден или според указанията. Тъй като тинктурите съдържат концентрирани растителни екстракти, те се използват като удобни средства за доставяне на правилните хранителни вещества до мястото, където са необходими в тялото.

Тези хомеопатични лекарства се предписват за широк спектър от заболявания, включително лошо храносмилане, стрес, ПМС, болка и безсъние. Ползите могат да се видят още същия ден, но по-силните ефекти обикновено започват в рамките на една до две седмици. Те могат също да се използват директно върху кожата и да се смесват в кремове за редица проблеми като болка, синини, разширени вени и други кожни състояния като екзема и гъбични или бактериални инфекции.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара