Запретнете ръкави и се пригответе за бурното трето десетилетие на XXI век! 20-те години на миналото столетие, с корени в пандемията от испански грип, ни донесоха джаза, киното, автомобилите, квантовата физика, духовното пробуждане, в т.ч. идеята за синхроничността*, телефоните и радиото. По същия начин сега ни предстои възраждане на изкуството, литературата и науката.

През идните години ще станем свидетели на подем и новаторство най-вероятно в сферата на изкуствения интелект (особено като се има предвид транзитът на Уран в двойствените – двоичните – Близнаци през 2026-а), квантовите компютри (с преминаването на Плутон във Водолей през 2024-а), на нови видове развлечение и на революция в музиката и философията. Живеем във вълнуващи времена на исторически промени.

За да настъпят тези промени обаче, човечеството трябва да е готово на саможертва в името на по-висшето благо. Тъкмо това е и темата на 2022 година. В нумерологията тя се олицетворява от числото 6*, символизиращо саможертва и любов. В кабалистичното Дърво на живота шестата сфера се нарича Красота и се свързва със сърцето (центъра на Дървото) и следователно – сътворението („Axis Mundi“, оста на света). В йогийската традиция тази концепция се изразява чрез анахата (буквално „неударен“, „не изложен на удар“) – сърдечната чакра, изобразявана с шестовърха звезда, сгушена в лотос с 12 венчелистчета. Както виждате, мистичните традиции на Изтока и Запада са единодушни: 2022-ра е година на отварянето на сърцето.

Тя не е нито хубава, нито лоша, а година на Свободната воля. Щом всеки от нас осъзнае собствената си саможертва, от личния му избор ще зависи и неговата участ. Лунните възли – пазителите на съдбата и кармата, през следващата година и половина преминават в Телец и Скорпион, за да ни помогнат да възстановим връзката с ценностите и скритите си таланти, както и да ни дадат инструменти за подобряване на финансовото състояние и собствената ни стойност.

Богата на двойки, 2022 година обещава много кръстопътища и раздвоявания, както и възможности за интегриране на противоположности. Тя не е нито черна, нито бяла; нито женска, нито мъжка; нито духовна, нито светска. Тя е всички тези неща. Иначе казано, очаква ни неопределена[WU1]  година, наситена с оттенъци на сивото. Ако се върнем към Дървото на живота, в подкрепа на това твърдение е фактът, че втората сфера е сивкавата Сфера на мъдростта: София. На езика на кабала 2022 е красива и мъдра. Според китайския зодиак пък тя е годината на Водния тигър. Тигърът е мъжествен, а водата е свръхженствен символ.

Може би най-интригуващата от тези дуалности е транзитирането на Юпитер между Овен (първия знак) и Риби (последния). Свързването на края и началото от великодушния Юпитер ми напомня една от най-красивите и мъдри строфи от най-древния ръкопис на кабала „Книгата на сътворението“. Там сферите на Дървото на живота са представени така: „Краят им се корени в началото и началото – в края“. Същата идея за вечността откриваме в един от най-древните символи на алхимията, появяващ се за първи път в гробницата на Тутанкамон (XIV в. пр.н.е.)  – уроборос, или змията (драконът), захапала собствената си опашка.  Асоциацията между 2022-ра и уробороса ни напомня, че  през тази година можем да завършим дела, да приключим сделки, да решим стари проблеми, да изцелим минали рани, да започнем начисто. Това схващане се подкрепя допълнително от факта, че годината започва с ретроградна Венера и завършва с ретрограден Марс – нейния небесен любовник.

Тази година ретроградните движения на Меркурий започват във въздушни знаци (Водолей, Близнаци и Везни) и завършват в земни (Козирог, Телец и Дева). Меркурий – зодиакалният Локи (пратеник и хитрец по природа) ни помага да свържем горе (въздушните знаци) и долу (земните), за да заземим идеите и вижданията си. Меркурий иска да пристъпим от потенциалното към действителното, припомняйки ни друга красива и мъдра аксиома на алхимията: „Каквото горе, това и долу“.

Датите и часовете на събитията са посочени според Координираното универсално време[WU2]  (UTC, универсалната система за измерване на времето). Когато четете информацията във Втора част, в която се разглеждат отделните знаци, следва да имате предвид както зодиакалния знак, така и асцендента.

Надявам се през 2022 година да се срещнем лично или в сънищата си. Оптимист съм, че ще можем да се прегърнем и да си стиснем ръцете, в случай че всички направим избора да пожертваме част от свободите си за общото благо на човечеството.

Желая ви безброй синхроничности, магични моменти на просветление, благополучие, здраве, любов и множество завършеци, водещи към прекрасни нови начала. И най-вече: красива и мъдра година.

Гал Сасон

Градът на ангелите, Калифорния, Америка, Земя, Слънчева система, Млечен път, Вселена
Лятото на 2021

* Швейцарският психолог, психиатър и мислител Карл Юнг въвежда термина „синхроничност“ в едноименната си статия „Synchronizität“. С него обозначава съвпадението на две събития, които нямат общи физически/очевидни причини, но имат общ за даден човек/група смисъл. Юнг вярва, че синхроничностите, разбирани като значими съвпадения, са доказателство за взаимосвързаността (или „неявния ред“) на битието. Случват се в моменти на емоционална свръхинтензивност, на назряваща трансформация. Надали е случайност фактът, че Юнг разработва теориите си за колективното несъзнавано и архетипите по същото време, когато достига до идеята за смисъла и значението на синхроничностите. – Бел. ред.

** Уточнение: Всъщност 6 е цифра, но в традицията на нумерологията ще го наричаме число. – Бел. ред.

Допълнителна информация

Какво съдържа Първа част „Увод в космичните тенденции“ на „Астрологична прогноза – 2022“Кое е Свещеното триединство (слънчев и изгряващ знак/асцендент, местоположение на Луната при раждането) и защо е важно за самоидентификацията ни; нумерология на 2022: 6-ицата и уроборосът; транзити и ретроградност на Юпитер, Сатурн, Меркурий, Венера, Марс; китайска астрология: годината на Черния воден тигър; опозицията на Нептун и завръщането на Плутон; влиянието на Минерва, Черната луна Лилит, еврейската буква на всеки зодиакален знак – как ще ни помогне. И, разбира се, традиционната медитация, с която да преминем по-леко през 2022-ра (Хексаграмна медитация – Гал Сасон ще я направи по време на декемврийската лекция върху книгата)

„Астрологична прогноза – 2022“ ще бъде на пазара в началото на декември’21, издадена от „Кибеа

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара