В нашия свят има доста хора, които предпочитат нагло да се възползват от другите, вместо да постигнат всичко по честен път.

Тези хора се открояват от тълпата, но го правят по много неочевиден начин. Но, следвайки съветите на психолозите, ще се предпазите от общуване с типични манипулатори.

Кой е склонен да манипулира другите?

Първо трябва да се научите да разпознавате врага лично. Ако знаете кои от хората около вас са склонни да използват добротата на другите, ще бъдете нащрек с тях.

Става въпрос преди всичко за нарцисисти. Нарцистичните хора са тези, които са склонни да мислят само за себе си и за никой друг. Психолозите наричат ​​това поведение девиация и разстройство на личността. Проучванията показват, че малко над 6% от световното население може да има това заболяване. Но не всички от тях са опасни и лишени от състрадание и емпатия. Това намалява общия брой на манипулаторите до около 5%. това означава, че около един на всеки двадесет от вашите познати може да е такъв.

От всички видове хора нарцисистите са най-типичните манипулатори. Те имат специални модели на поведение, които трябва да се знаят, за да не попаднете в тяхната мрежа.

Когато човек лъже много без причина

Манипулаторите знаят, че за да им повярват, трябва да поддържат имиджа си на твърд човек. Поради тази причина те често лъжат, измисляйки невероятни истории.

Например, ако сте хванали човек в лъжа (той казва, че е бил в Америка и е работил успешно там няколко години, но всъщност не е), тогава има всички шансове да той е манипулатор. Ако той или тя каже нещо неправдоподобно до степен на абсурд, това е един от основните признаци, че искат да се възползват от вас. Манипулаторът се нуждае от вашето уважение, което ще му отвори пътя да ви контролира.

Манипулаторът не се срамува, не се чувства виновен

Всичко, което не ги засяга, остава извън полезрението им. Фактът, че човек никога не се срамува, означава, че той лесно може да се възползва от вас, защото това няма да му причини никакъв дискомфорт.

Нарцисистът, който поне веднъж е показал, че не го е грижа за вас и дори не се е извинил, попада в категорията на хората, от които трябва да стоите далеч. Най-малкото не можете да му се доверите. Обикновен човек, който иска да се възползва от вашата доброта и лековерност, все ще сгреши и ще се издаде. Типичният манипулатор ще лъже по такъв начин, че всеки ще му повярва.

Той обвинява за всичко вас

Ако сте хванали манипулатор и измамник в лъжа, той ще направи всичко, за да изкара ситуацията в своя полза. Вие просто го мразите, отнасяте се към него или нея с предразсъдъци, искате да очерните един достоен човек и т.н.

Ако събеседникът ви намекне, че сте с него или против него, това е ясен знак за манипулация и психологически натиск. Манипулаторите предпочитат да обвинят някой друг за всичко, отколкото да признаят, че са сгрешили.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара