Изборът на настилка е едно от най-важните решения за интериора. Подът е съществена част от общото впечатление за стила и класата на жилището, той е подложен на високо натоварване и замърсяване. И ако лесно можем да подменим холната масичка, то промяната на настилката означава един малък или по-сериозен ремонт. Затова по правило от настилките не се икономисва, а материалът се избира внимателно.

Паркет

nastilka

Паркетът е една от най-харесваните настилки заради красотата на естественото дърво. Комфортът и топлината му са неповторими, а с времето той остава красив, не излиза от мода и носи усещане за уют. Условно може да се обособят два вида – масивен (от масивна дървесина със стандартна дебелина на дъските около 15 мм и повече) и многослоен паркет (двуслоен или трислоен), който също е от естествено дърво, но прикрепено към подложка.

Дървото е жив материал – движи се и се променя във времето. При по-висока влажност се издува, а при по-ниска се свива. След определено време самата дървесина “склерозира” и сноповете в нея вече не са толкова еластични. Точно затова е създаден многослойният паркет (т.нар. инженерингов паркет). Той има олекотена конструкция, като слоевете са залепени перпендикулярно един на друг. Това осигурява гъвкавост и предпазва дървото от деформации. Горният слой обикновено е от дървесина с дебелина между 2.5 и 6 мм, което е напълно достатъчно за добър и устойчив продукт с живот над 50 години. Долният пласт най-често е направен от иглолистна дървесина. Многослойният паркет е лакиран и готов за поставяне.

Естествените паркети се правят от традиционни и екзотични видове дървесина. Изборът на твърдост зависи от приложението на помещението. Лиственицата, европейската череша и кленът са средно твърди към твърди, следвани от американска череша, американски орех, тик, ясен, бук и дъб. Сред най-твърдите материали са канадски клен, афрормозия, венге, мербау, акация, жатоба.

parket

Произвежда се и паркет, който е три пъти по-твърд от обикновения – това се постига с обработка при много високо налягане, която променя структурата на дървото. Масово разпространеният у нас паркет и дюшеме най-често е от твърда широколистна дървесина като дъб, бук, ясен, клен, орех, череша.

Качеството на паркета се определя от коефициента на разширяване и свиване на дървесината по ширина и дължина. Друг фактор е геометрията на ламелите – най-добрите паркети са тези, които имат идеално прави ъгли, така че при сглобяване да не остават фуги или разлики в нивата. Важна е и селекцията на дървесината – каква е нейната текстура, има ли беловини и какво е наличието на чепове в дървото.

Обработката с естествени масла и парафини, вместо с лак, е особено актуална през последните години, заради запазването на естествения вид на дървото. Поддръжката обаче е по-трудна и трябва да се прави всяка година. С паркет в зависимост от начина на редене могат да се постигнат различни фигурални решения. Ретро визията с подреждане тип “рибена кост” днес е изместена от уедрени, праволинейно наредени ламели с различен нюанс и разминаващ се фладер, което прави рисунъка интересен и живописен.

Винтидж модата в интериора върви с подови настилки с отворени пори или грапава повърхност. Актуални са и повърхности, надрани с четки или изкуствено състарени, като този ефект придава старинен вид на продукта.

Напоследък популярни са големите размери на паркета. Интересна е замяната на естествения масив в горния слой с други материали, като например гьон, корк, керамика, като така може да се обособи кът в помещението.

Ламиниран паркет

Най-евтиният и практичен заместител на масивния паркет е добре познатият ни ламинат. Той има няколко слоя: първият е износоустойчив, вторият е декоративен ламинат – импрегнирана с меламин хартия, върху която се предава определено изображение на дърво, следва водоустойчива плоча от твърдо пресовани дървесни влакна (MDF или HDF) и балансираща плоча, която изравнява вътрешното напрежение и премахва риска от измятане. Недостатък е, че при нараняване не може да се ремонтира, но пък е по-устойчив на влага и по-трудно се подува. Ламинираният паркет все повече се доближава на вид до естествения. Безспорно най-голямото му предимство е цената и разнообразието в цветовете и фладерите. Повърхността му е устойчива на пожар, драскане и удар, цветът не избледнява.

Качественият ламиниран паркет има добър дизайн, по-голямо разнообразие цветове, добра клик система и по-дебела и твърда плоча. Той е с по-ниска степен на водопоглъщане, тъй като материалът е импрегниран със специални водозащитни смоли – при евтините версии това е спестено. Важно е също така и от долната страна на дъската да има ламиниран слой, който допълнително предпазва дъските от проникване на влага и усукване. Показател за качеството на ламината е неговият клас на износоустойчивост, който се отбелязва с буквата W и две цифри след нея. Класовете от 21 до 23 са за жилищни помещения, а класовете от 31 до 33 – за обществени.
Новите модели ламинат отлично имитират дърво, плочки, камък. Предлагат се серии модели с релефно покритие, наподобяващо натурално дърво. Имитациите са толкова съвършени, че само на пипане се установява разликата.

Линолеум и балатум

Дълги години линолеумът беше в немилост, но с новите технологии и дизайн отново е на дневен ред. За много хора линолеум е равнозначно на балатум, но разликата между тях е голяма. Линолеумът е еднослойно подово покритие, екологично чист продукт, изработен изцяло от естествени материали: дървени или коркови стърготини, ленено масло, естествени смоли и оцветители, с гръб ютена рогозка. Той дава възможност за различни решения, много лесно се поддържа, позволява монтирането на подово отопление и е на достъпна цена.

Балатумът се прави от PVC материал. Можете да си купите на ролка или под формата на плочи в най-различни цветове и шарки. За дома е подходящ за мокри помещения, като алтернатива на керамичните плочки, но не само: съвременните варианти на винилната настилка се отличават със съвършено ново ниво на реализъм – балатумът може да е с вид на естествен материал – дърво, корк, керамика, лен, с отчетлива дълбочина на съответната текстура и реалистичен завършек. Освен това винилът е лесен за поддръжка и е много траен, което го прави подходящ за цялата къща. Имайте обаче предвид, че евтиният балатум е некачествен и краищата му винаги се забелват.

Саморазливни полимерни 3D подове

През последните години особено модерни са саморазливните подове, като особено голям е интересът към тези с 3D ефекти. Това са безшевни покрития, с отлична хидроизолация, без фуги, лесни за почистване. Доскоро се използваше предимно в индустриални и обществени сгради, но днес все по-често го виждаме в модерни интериори. Полимерните подове са антистатични и не задържат прах. Не потъмняват и не променят цветовете си с времето, не са хлъзгави. Този тип подове позволяват да персонализирате пространството чрез изображение под полимерната заливка. Ако картината е 3D, тя ще изглежда обемно и реално. Имат сложна технология за поставяне, която отнема време и е необходимо професионално оборудване. 3D подовете са и с висока цена.

Естествен камък

Доскоро за обичайно се считаше гранитът и мраморът да се използват само в обществени сгради, но днес луксозният облик на камъка често е част от интериора. Тази настилка е скъпа, но внася непреходна красота и стойност в дома. Много от каменните покрития са пориозни и абсорбират мръсотия, но има методи за уплътняване на порите, което предотвратява този проблем.
Гранитът е най-подходящ за под, защото е много стабилен, твърд и плътен, не поглъща вода и не изисква допълнително покритие за защита. Той се подлага на силна полировка, която би издържала дори в крайно сурови условия. Характеризира се с широк спектър от цветове – от почти бяло до почти черно, с разнообразни шарки. За дома е подходящ за коридори, стълби и антрета. Мраморът е един от най-красивите и елегантни камъни, символ на лукса. Цветовото му разнообразие е много голямо – млечнобяло, черно, зелено, червено, розово, бежово, с различни форми и жилки. Повърхността му обаче е порьозна,
поглъща течности и затова трябва да се импрегнира. Сравнен с гранита, по-бързо се износва. Почиства се лесно със специален препарат.

Теракота и гранитогрес

granitogres-2

Плочките остават първи избор за места, които се ползват интензивно, има опасност от разливане на вода и силно замърсяване. Теракотата е здрава и устойчива на износване. Възможностите за цветове са неограничени, което я прави съвместима с разнообразни стилове. Гланцираната теракота има по-добра водоустойчивост, но е и по-хлъзгава. Теракота се слага дори в спалните или в хола за по-голямо удобство при чистене, но все пак държи студено, затова помислете за килим.

granitogres

През последните години наблюдаваме истински бум на плочките, които имитират дърво, камък, кожа и текстил. Фактурата на тези естествени материали е така предадена,
че само при допир можете да усетите разликата. При имитацията на дърво, структурата, финишът и цветовете са като на естествените паркети.

Сред тенденциите в този материал са натуралните цветове – пясък, пепел, глина…В новите интериори почти липсва теракота в ярки тонове. На мода в кухните са ръчнорисуваните плочки в етно стил, които са пъстри и внасят усещане за южни географски ширини. Те могат да бъдат както акцент, така и да покриват целия под.

granitogres-1Гранитогресът по състав е близък до порцелан-керамично изделие, но като свойства и вид е сравним с гранита. Получава се чрез пресоване на глина и добавки от кварц и минерали под много силен натиск и след това се изпича на висока температура. Това е най-здравата настилка, с по-добри технически показатели от теракота, с почти 0 % водопоглъщаемост. Предлага се с различни финиши – полиран,
сатенен, матиран. При гранитогреса новото е, че размерите се увеличават и стигат до 3 метра, а дебелината намалява до 5 мм, което прави плочите пластични. И при този материал има виртуозни имитации на естествени материали – дърво, текстил, камък, кожа, които се постигат с триизмерни
релефни сткруктури.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара