Вратите – един от най-пренебрегваните елементи при планирането на обзавеждане, всъщност са с главна роля за стила и функционалността на жилището. Именно те определят първото впечатление и по тях лесно може да се разпознае класата на интериора. Затова архитектите и дизайнерите обръщат особено внимание на този елемент, а планирането и поставянето на вратите трябва да се направи в първоначалния етап на обзавеждането, след като са пpиключили peмoнтнитe дeйности.

VRATI

Вратите от естествено дърво традиционно се приемат за най-високия клас. Най-често се използват бук, дъб, смърч, ясен, череша, бял бор, махагон. Иглолистната дървесина е по-мека, по-лесно се обработва и е по-евтина от широколистната. За дълготрайността на продукта е особено важно качеството на материала – той трябва да е добре изсъхнал, а вратите да са от вертикални и хоризонтални фризове, за да бъдат здрави. Важно за трайността е и лакирането, което е на няколко слоя. Малко хора обаче избират естественото дърво, тъй като то е по-скъпо, а вратите са по-тежки и капризни. Вместо това се предпочита MDF с дървесен фурнир, който създава усещането, че вратата е от дърво, като има богат избор от нюанси и фладери. Още по-евтин вариант е ламинатното покритие, което реалистично имитира дърво, а най-икономично е декоративното фолио, но то не пресъздава така добре илюзията за естествен материал.

VRAT--2

Изберете врата със здравото и практично покритие CPL (Continuous Pressure Laminate) – това е промишлено заздравена повърхност, която отлично понася надраскване, освен това е с по-лесна поддържа, като отново може да наподобява дърво. Още по-здраво и твърдо е покритието на HPL ламината (High Pressure Laminate), който и след години остава без никаква промяна.

Обърнете внимание на пълнежа на вратата, той е определящ за нейната топло- и шумоизолация. Най-разпространен е нагънатият картон, тип “пчелна пита”, с който крилото е леко, хигроскопично, но неустойчиво на удар и усукване. По-висок клас е пълнежът от перфорирани плочи от дървесни частици (ПДЧ) с малка или по-голяма плътност. С него вратата има по-добра звукоизолация, издържа на влага, устойчива е на удар и усукване. При завишени изисквания за изолация може да се ползва и система с минерална вата.

vratПpи избop нa вpaта за баня, изиcквaнето е тя да издържа на влага. Вратите, изработени от ламинат, са подходящи само когато няма директни пръски вода по крилото. В случай, че вратата се мокри, най-подходяща е комбинираната – тя е изцяло алуминиева или PVC откъм банята, а откъм коридора може да бъде с фурнирован, ламиниран или боядисан MDF. Когато душът облива вратата, тя може да е и с HPL лaминaт. Рaмкaтa нa кpилoтo и мacaтa е добре да ca изpaбoтeни oт кoмпoзитни мaтepиaли, a пълнeжът да e oт пeнoпoлиypeтaн. Дoбъp вapиaнт e също cтъклeнaта вpaтa, като кpилoтo мoжe дa бъдe мoнтиpaнo нa paзлични видoвe кacи – мeтaлни, aлyминиeви или дъpвeни.

При обкова разнообразието е голямо. Особено важно за пантите е да съответстват на тежестта на крилото и да са разположени на верните места. Може да са декоративен акцент или пък да са скрити.

По отношение на дизайна днес се предпочитат светлите врати с гланцов финиш или фурнировани в гамата на светлото дърво.

Една от тенденциите е вратите да бъдат максимално високи – до тавана, ако го позволява конструкцията на сградата, като така се създава илюзия за по-високо пространство. Друго модерно решение са вратите, които сякаш се сливат със стената. В този случай касата е вградена, вратата плътно прилепва върху нея и “потъва“ в стената, което придава усещане за цялост на обемите в интериора.

vrat-3

Вратите от матирано или огледално стъкло също са актуален вариант, като по този начин се създава усещане за по-леко, въздушно пространство и се използва максимално естествената светлина.

Дръжката е решаващ елемент в дизайна. Трябва внимателно да се прецени дали обковът ще е от инокс, с матово или блестящо покритие, или пък дръжките ще бъдат месингови, изкуствено състарени. Правилото е, че по-простите и изчистени решения крият по-малък риск от грешки.

Съвети при избор:

Размерът задължително се взима от представител на фирмата, като това става при завършеното подово покритие и мазилки.

Съобразете посоката на отваряне.

Ако зидовете са криви, поръчвайте каси с подвижни первази
Внимателно изберете цвета – трудно е той да повтори цвета на пода, затова по-добре заложете на контрастно решение или пък на хармония с по-отдалечен елемент – например на мебелите.

От сп. „Наш дом“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара