Всички приходи от концерта на вокално студио „Нуша“ утре, 11 декември, от 19,30 ч. във Военния клуб в София, ще отидат за закупуването на LOKOMAT, какъвто в България няма.

c1d83c9a4e69f521b80b24601098fadc

LOKOMAT е робот, който изправя на крака парализирани или трудно подвижни хора. Лечението  с локомат се използва при пациенти с частична или цялостна загуба на двигателни функции, хора болни от паркинсон, с множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма с цел да им помогне да проходят отново. Роботът изпраща сигнали до мозъка, чрез постоянно повтарящи се упражнения, така че да го накара да преработи тези сигнали правилно и да ги превърне в движения.

LOKOMAT

Над 20 000 души с двигателни проблеми у нас, се нуждаят от терапия с този робот за двигателна рехабилитация, който струва близо един милион лева. За сравнение – в страна, съпоставима по територия с България – като Австрия, например, има 26 локомата.

Hohvarter_HealthArticle_19972_23

Инициативата за закупуване на робота е на Д-р Анелия Хохвартер – българка, която от години живее и работи във Виена, един от водещите офталмолози там. Тясната й специалност е ретинална хирургия. В края на септември беше премиерата на първата й книга – „Пътуване“, представена пред публика в няколко големи града в страната и в Литературен клуб „Перото“ в София. След няколко мисии като лекар в различни страни в Африка – (при една от тях Анелия основава първия център за ретинална хирургия в Етиопия, оборудва го и обучава екип), Д-р Хохвартер написва своята книга „Пътуване“, като решава приходите от продажбите на тази книга да бъдат предназначени за закупуването на първия в България локомат.

Вокално студио “Нуша” е кръстено на името на Нуша Ишизака – българка, омъжена за японец, положила огромни усилия за популяризирането на българския фолклор в Япония. „Нуша“ изпълнява народни песни от всички фолклорни области на България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара