Спалнята е лично и интимно кътче. Тя трябва да бъде нашето убежище, в което да се отпуснем след дълъг работен ден и да намерим спокойствие и усамотение. Подходящото обзавеждане и декорация са от първостепенно значение за атмосферата в тази стая.

обзавеждане за спалня

Ключови съвети как да постигнете уютна и релаксираща обстановка

1. Заложете на нежна цветова палитра

Оставете ярките и смели цветове за останалите помещения в дома. В стаята за сън изберете успокояващи, светли, пастелни нюанси. Подходящи са: бледо синьо, зелено, пастелно жълто, охра и всички нюанси на бежово. Ярки тонове използвайте само за акцент.

2. Изберете правилния размер мебели

Когато избирате обзавеждане за спалня, направете предварителен план за разположението на мебелите. Нужна ви е скица на стаята, на която да отбележите кое къде ще бъде позиционирано. Така ще сте сигурни, че ще купите мебели с точните размери и ще остане достатъчно свободно пространство за придвижване из стаята. Не купувайте твърде голямо легло или гардероб, ако стаята е малка. В случай, че помещението е с по-голяма височина, изберете легло с висока табла, тъй това оптически ще намали височината на тавана. Можете да поръчате онлайн качествено легло за спалня на изгодна цена от магазин GRANDecor.

3. Не пренебрегвайте тавана

Когато лежите в леглото, погледът ви неизбежно се спира на тавана. Затова помислите как да го направите приятен за окото. Може да го боядисате в стандартното бяло или в цвета на стените, но с няколко тона по-светло. Това ще намали оптически височината на тавана и ще придаде усещане за уют и интимност.

Окачен таван със скрито осветление или добавянето на архитектурни елементи като декоративни греди, също ще създадат комфортна и красива атмосфера.

4. Декорирайте семпло

Спалнята трябва да бъде изискана, елегантна и семпла. Ако е претрупана с вещи и декорации ще се създаде усещане за хаос и ще се изгуби спокойствието. Изберете само такива мебели, от които наистина имате нужда и декорирайте пестеливо – подходящ килим, елегантни завеси, картина, семейна снимка в рамка и ваза с цветя, са напълно достатъчни.

5. Оставете място за съхранение на спално бельо, дрехи и други вещи

Дръжте вещите, дрехите и аксесоарите в спалнята прибрани в гардероби, шкафове и скринове за да бъде стаята подредена и просторна.

Може да изберете легло с чекмеджета или да специални кутии за съхранение, които да подредите под спалнята или в дрешника.

6. Кът за релакс

Създайте си свое лично, уютно кътче, в което може да се отпуснете с чаша кафе и книга в ръка. Необходими са ви удобен стол или кресло, подходяща лампа и малка масичка или нощно шкафче.

7. Луксозно спално бельо

Залагайки на красиво и луксозно спално бельо, вие значително ще повишите комфорта си по време на сън и ще направите вашата спалня изискана и стилна. Не пропускайте и красиво шалте от качествена материя, както и подходящи декоративни възглавнички.

8. Изберете подходящи завеси

Завесите в спалнята трябва не само да са красиви, но и да осигуряват нужното затъмняване и усамотение. Съчетайте тънки, деликатни пердета с плътни завеси или с ролетни щори за да може да регулирате светлината в стаята.

9. Осигурете осветление в спалнята от множество източници

За общо осветление изберете елегантна лампа за таван, а за допълнително – подходяща нощна или настолна лампа. Не забравяйте да осигурите достатъчно светлина в къта за четене с помощта на лампион или работна лампа с чупещо се рамо. За допълнителен уют и романтика, включете и акцентно осветление. Много подходящи за целта са луничките. Най-добре е да регулирате светлината в спалнята с димери.

10. Дръжте електронните устройва извън спалнята

Съвременните технологии нарушават съня и спокойствието ни. Опитайте да държите мобилния си телефон, компютъра и телевизора извън спалнята. Повярвайте, ще ви хареса и ще ви е от полза за по-пълноценен сън!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара