Едва ли има човек, който поне в детството (което спокойно може да продължи и 60-70 години) да не е мечтал да може да лети, да става невидим, да спира времето или пък просто да е свръхсилен. Но колко хора са си мечтали/си мечтаят за суперсилата да пътуват от книга в книга? Тъкмо с това умение дарява читателя младият грузински автор Бека Адамашвили в своята страхотно забавна творба „В тази книга всички умират“, новото предложение от издателство „Парадокс“.

Когато един ден г-н Мементо Мори осъзнава, че е литературен персонаж, надарен със суперсилата да „пътува“ от книга в книга, той решава да нанесе контраудар срещу злите писатели, които осъждат героите си на смърт.

Господин Мори убеждава Ромео и Жулиета, че самоубийството не е решение, доставя пеницилин на Вълшебната планина, но пък и не се посвенява да блъсне професор Мориарти във водопада Райхенбах, за да спаси много други персонажи. Но всичко се преобръща с главата надолу, когато г-н Мори открива, че в книгата, където той самият е героят, авторът е решил да убие някого. При липсата на подробности за

самоличността на потенциалната жертва,

Мементо Мори събира всички герои и с помощта на машината на времето на Х. Г. Уелс започва пътуване из различни литературни епохи: жанровете варират, а влиянието на автора е ограничено извън постмодерния свят. Мори добре знае това и умело избира посоката, в която героите имат по-голям шанс да оцелеят.

Бека Адамашвили е грузински писател,

блогър и рекламист. Следва журналистика и социални науки в Кавказкия университет в родния си Тбилиси. Още през ученическите си години публикува свои разкази, а през 2013 г. печели и студентски литературен конкурс. През 2014 г. Адамашвили издава дебютната си книга „Бестселър“, която е номинирана за литературните награди „САБА“ и „Цинандали“, постига сериозен комерсиален успех и в крайна сметка изпълнява предопределението на заглавието си. Вторият роман на автора, „В тази книга всички умират“ (2018), е удостоен с Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара