Специални гости на ежегодните Празници на изкуствата „Аполония“ в Созопол тази година ще бъдат Алек Попов и Михаил Вешим – двама от най-обичаните и популярни български автори.

На 7 септември ще изпратим лятото с две книги, издадени от „Сиела“, които ще оставят следа на съвременната българска литературна сцена. Представянето на „Оксиморон (Нечовешки роман)“ от Михаил Вешим ще е от 18:00 ч. в Художествената галерия в Созопол. „Оксиморон” е черно-бяла, смешно-трагична и уникална история за компромисите и малките неща, които ни правят хора.

В предговора към книгата самият автор пише: „Като верен син на моя малък, но славен народ аз също имам своя проект. От трийсет години. Нарекох го „Хектор“. В началото той беше само фейлетон. После разказ. Стана радиопиеса. Прерасна в едноактна комедия. Добавих още едно действие – превърна се в комедия в две действия. Сега комедията „Хектор“ се модифицира в романа „Оксиморон“. Получи се един нечовешки роман.”

По залез пък, сякаш от нищото, по созополските калдъръми ще се материализират два елегантни дамски силуета и ще се отправят към галерията, увиснала на ръба на света. Самотните рибари по парапета  учудено ще извият глава подир тях: едната с лека картечница, а другата ще е преметнала шмайзер през рамото си…

И  в това няма да има нищо странно, защото от 20:00 ч. на същата дата и отново в Художествената галерия ще се проведе и специалното представяне на сатиричното продължение на първия партизански  роман от времето на социализма в България – „Сестри Палавееви по пътя към новия свят” от Алек Попов.

„Сестри Палавееви по пътя към новия свят” преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като „Гадни копилета“ на Тарантино, „Банани“ на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.

Сред страниците на книгата оживяват български комунисти, югославски партизани, банда джуджета, окопали се в старите сребърни мини на крал Стефан Урош, врачката Ганга, заблудени слугинчета, резидент на НКВД… и още куп герои на едно време, в което нищо не е нормално.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара