„Тук няма да минем, много е тясно, как ще завием?! Да не мислиш, че преди 200 години някой си е представял, че тук ще минава супер модерен Touareg?! Само катъри и коне са запирали копита по тиклите, вкопани нарочно в дълбочина. Ние днес водим цяло стадо от 286 елитни конски сили, впрегнати в 3-литров, V6-турбо дизелов мотор”
„Ще минем, хората са имали интуиция за бъдещето”, смее се мъжът ми.

Това е част от семейния ни спор, докато се чудим по коя стръмнина да поемем в стара Ковачевица, за да стигнем до хотелската ни къща. Аз, понеже много ги жаля новите коли, не вярвам, слизам и почвам да оглеждам. Въпреки, че последното поколение на Touareg е натъпкан с камери от всички посоки и висини, а като неговата задна камера просто не съм виждала такава.

Любопитна жена наднича от една порта, явно схващайки ситуацията. „То тук Бойко минава, та може да провреш, ама си зела по-възлестата прека”. „Кой Бойко?” „Че то един има”, усмихва се жената… :)

Ааа, няма да се давам тогава аз на един Бойко. „Повдигни колата”, казвам на мъжа ми, за да се застраховам отвсякъде и той послушно натиска копчето за off-road. „Дай, още” – и колата се повдига общо с цели 700 мм. (Отварям скоба, за да спомена, че новото поколение на пневматичното окачване 4-Corner изключително подобрява комфорта и предлага стандартните нива на клиренса „Normal“ и „Comfort“. При скорост над 120 км/ч обаче автоматично се снижава с 15 до 25 мм, за да оптимизира аеродинамичните показатели и пътното поведение на автомобила).

Стигаме до „кварталното” площадче, което е голямо почти колкото автомобилът. Е, тук просто не виждам как ще го „сгъна” на ъгъла, за да продължа. Паркинг системите пищят отвсякъде, обаче SUV-ът се оказва невероятно поврътлив и на косъм се измъквам. Успявам благодарение на новата технология за управление на всички колела, при която при скорост до 37 км/ч задните колела завиват в посока, обратна спрямо тази на предните. По този начин значително се подобряват маневреността. Най-сетне стигаме до къщата.

„Абе, инженерите как си представят, че ако съм сама ще сваля от тази висина багажа?”, казвам, когато отваряме автоматичната врата на огромния багажник
„Спокойно, помислили са за такива 160 сантиметрови като теб”, казва мъжът ми и натиска копчето отстрани на багажника. Колата се снишава значително и нещата си идват на място. Вече се усмихвам доволна.

Изминахме от София 240 км на един дъх, дори не ги усетих. Третото поколение на Touareg е истинска съвременна еманация на Volkswagen. Когато се качих за първи път в колата и веднага потеглихме, буквално бяхме в ступор от огромните невиждани досега телевизори отпред (въпреки, че на теория и снимки ги бях виждала). Това всъщност е една от най-големите иновации на бранда, която наричат Innovision Cockpit. На 15,0-инчов екран (колкото личният ми лаптоп), обърнат към водача (curved) е интегрирана върховата инфотейнмънт система Discover Premium. Всичко е touch! От екрана се управлява 2- или 4-зоналната климатична инсталация, както и функциите за подгряване, климатизация и масаж на седалките. Все пак е оставен елегантен скрол бутон за аналогова корекция на звука, освен от екрана и волана.

Покритият със стъклена повърхност екран на системата Discover Premium визуално се слива със също покрития със стъкло Digital Cockpit – 12,0-инчов дисплей фронтално пред шофьора, който замества класическите контролни прибори. И двата дисплея са решени в т.нар One-Screen-дизайн“, който ги обединява в едно общо визуално и функционално цяло. Едва ли има нужда да добавям, че са налични „комфортна телефония“, индуктивното зареждане на смартфон, Аpp Connect, Media Control“ (интегриране на таблет), четири USB-порта, дори и WiFi-Hotspot за до осем устройства. И като допълнение супер ясен Нead-up-Display с прожекция на предното стъкло. А само ако имате идея как звучи Страдивари цигулката на любимия ми Дейвид Гарет през Dolby-7.1-усилвателя с мощност 730 вата и 14 високоговорителя… Повярвайте, направо е вдъхновяващо и те праща в други измерения!

По магистрала „Струма” летя с много непозволена скорост, ама колкото и да прокламирам спазване на правилата за движение и аз понякога съм грешна – не удържам на страстта на колата, а и скоростта не се усеща. Автомобилът е повече от сигурен. А и дузина асистенти бдят над мен – асистент за поддържане на пътната лента, асистент за смяна на пътната лента и завиване, Front Assist с функция за аварийно спиране City emergency brake и система за разпознаване на пешеходци (последното за града) асистент при натоварено движение и асистент за спазване на лентата на движение“ (частично автономно придвижване до 60 км/ч), разпознаване на пътни знаци. Да не се случва на никой, но има и Еmergency Assist – асистент за спешни случаи при възникване на здравословен проблем у водача. Със сигурност изпускам доста неща, но дори и за три дни няма как да откриеш всички възможности и комбинации.

Гледам каменните къщи на Ковачевица и тиклените им покриви. За времето са били символ на изключително майсторство, въпреки, че и днес им се дивим. Седя в модерната двутонова машина, която в 4,87 м е събрала върховна инженерна и дизайнерска мисъл. Традициите са запазени, а за 200 години, човечеството е извървяло път, който е повече от впечатляващ. Какво ли ни очаква в следващите само 20?

Facebook Twitter Google+

0 Коментара